Penyakit Was-Was

Penyakit Was-Was

Selamat Tinggal Was Was

Memang sukar sekali, jika diperhatikan mereka yang mengidap penyakit was-was ini. Paling mudah kita lihat ketika takbiratulihram. Berkali-kali mereka yang berpenyakit ini melafazkan niat, dan berulang-ulang takbiratulihram. Kata hati mereka, niat belum hadir masa takbir, nantikan batal pula solat sebab tak hadir niat.

Kebanyakan penyakit was-was ini menyerang kepada mereka yang mula ingin membuat yang terbaik dalam ibadahnya, dan mereka seboleh-bolehnya ingin memastikan ibadahnya (solat, wudhu’ contohnya) benar-benar sah daripada sudut feqah. Tahniah diucapkan, sebab kita memang perlu sentiasa melakukan yang terbaik. Cuma, berhati-hati dengan penyakit was-was bagi mengelakkan kita ditipu oleh syaitan, walaupun ketika beribadah.

Sasaran pada kebiasaan penyakit was-was.

Selalunya, penyakit was-was ini menyerang pada beberapa tempat utama. Kita fokus dalam bab solat dan wudhu sahaja dahulu. Antara tempat yang selalu ‘diserang’ ialah:

 1. Takbiratulihram dan niat – jika diperhatikan, kita akan melihat ‘pesakit’ akan menggeletar atau berulang-ulang dalam takbir pertama. Hingga mengganggu makmum yang lain.
 2. Bacaan Fatihah – selalunya ‘pesakit’ akan membacanya dengan kuat terutama pada huruf ‘ha pedas’ dan ‘waladhaalin’
 3. Tahiyyat – selalunya ‘pesakit’ akan mengulang-ulang ayat yang melibatkan ‘ha pedas’ dan juga bacaan syahadah

wudhu:

 1. Ketika lafaz wudhu
 2. Ketika membasuh muka
 3. Pesakit akan membasuh dengan begitu teliti hingga terlibat dengan pembaziran air yang amat sangat.

Terapi Penyakit Was-was

Masalah was-was ini berkait dengan hati. Ia akan memberi kesan yang dalam terhadap hati, terutama bagi pesakit yang sudah lama terdedah dengan penyakit ini. Makin lama ia sakit, maka makin susah untuk diubati.

Tiada sesiapa yang mampu memberi pertolongan secara mutlak, melainkan pesakit itu sendiri yang perlu merawatnya dengan bersedia menjalani terapi sendiri.

 1. Berdasarkan pengalaman, apa yang perlu adalah doa kepada Allah kerana Allah jua yang memiliki hati manusia, dan Dia juga yang mampu membolak-balik hati-hati manusia.
 2. Amalkan surah an Nas
 3. Tidak dapat tidak, pesakit perlu mendalami ilmu feqah untuk mengetahui dengan lebih jelas tentang bagaimana solat itu terbatal, apa itu niat solat, bagaimana bacaan dalam solat dan bagaimanakah situasi yang boleh dikatakan terbatalnya solat seseorang itu. Ini kerana, kebanyakan pesakit lebih suka membuat andaian sendiri, dan dengan itu suatu ibadah itu menjadi lebih sukar daripada yang sepatutnya.
 4. Pada lafaz niat, kita perlu tahu bahawa lafaz niat ini bukan suatu yang rukun, dan ia hanya sunat bagi membantu hadir niat semasa takbiratulihram. Jadi tidak menjadi masalah untuk melafazkan niat dalam bahasa melayu.
 5. Pada niat pula, sebaik kita berdiri tegak untuk solat, fokuskan tumpuan untuk mulakan solat kemudian terus takbiratulihram. Jangan fikirkan lagi pasal tak datang niat dan sebagainya. Ketika berdiri tegak tadi dengan fokus pun, hati kita dah sedia dan maklum terhadap solat itu. Itu niat lah tu.
 6. Pada bacaan Fatihah – jumpa Ustaz/Ustazah untuk memperbetulkan bacaan Fatihah.
 7. Pada bacaan tahiyyat – betulkan dengan ustaz/ustazah.

Rasanya sekadar itu dahulu perkongsian daripada yang pernah mengalami penyakit ini. Semoga bermanfaat.

Wallahua’lam.

Ubati segera sebelum lebih parah


Saya petik daripada FB Dr MAZA Berkenaan WAS-WAS. Semoga bermanfaat. – Updated by DEC 2014 :

GANGGUAN WAS-WAS

Soalan:

Saya selalu was-was. Kalau saya ambil wuduk, saya selalu rasa tidak puas. Saya selalu syak rasa macam wuduk saya batal. Saya buat seperti diajar kepada saya agar saya mengurut kemaluan selepas membuang air kecil supaya pastikan habis air kencing. Tapi sejak itu pula was-was datang. Saya selalu rasa macam ‘terkencing’ atau ‘keluar angin’ masa solat. Sehingga saya selalu risau apabila hendak beribadah. Saya selalu berulang wuduk dan cuba memastikan tiada air kencing di pakaian saya.Apakah penyelesaiannya.

Faisal, Klang.

JAWAPAN DR MAZA:

Semoga Allah membaiki urusan saudara. Berikut beberapa perkara yang perlu saudara ambil perhatian;

 1. Perasaan was-was yang mengganggu ibadah adalah gangguan fikiran dan syaitan. Hindarkan jiwa dari melayannya. Ini kerana melayannya bererti mengikut kehendak syaitan yang cuba menghilang fokus seseorang kepada ibadah dan cuba menjadikan seseorang itu akhirnya bosan, bimbang dan jemu dengan ibadah. Para ulama seperti Ibn Jauzi (meninggal 597H), Ibn al-Qayyim (meninggal 751H) dan ramai lagi sejak dahulu menulis dalam berbagai karya untuk membenteras penyakit yang buruk ini.
 1. Antara sebab utama berlakunya was-was; tidak memahami atau berpuas hati dengan praktikal Nabi s.a.w yang mudah dan senang dalam ibadah, terpengaruh dengan ajaran fekah yang suka menyusahkan orang ramai dengan berbagai petua yang membebankan, dan juga terlalu melayan gangguan perasaan. Kata al-Imam Ibn al-Qaiyyim: “Tanpa syak lagi sesungguhnya syaitan adalah punca kepada was-was. Mereka yang was-was mentaati syaitan, menyahut seruannya dan mengikuti perintahnya. Mereka berpaling daripada sunnah dan jalan baginda sehinggalah seseorang mereka menganggap apabila dia berwuduk sama seperti wuduk Rasulullah s.a.w, atau mandi seperti baginda masih tidak bersih dan tidak hilang hadasnya. Jikalau tidak disebabkan dia diberikan kemaafan kerana kejahilannya, maka tindakan itu dianggap menentang Rasulullah s.a.w” (Ighathah al-Lihfan Min Masaid al-Syaitan, 134, Beirut: Dar Ibn Zaidun)
 1. Antara ajaran yang menyebabkan was-was ialah pendapat yang mewajib mengurut kemaluan selepas kencing. Tiada nas yang sahih dalam perkara tersebut. Hanya yang diperintah agar kita membersihkan diri dari air kencing, bukan disyaratkan mesti mengurut kemaluan sehingga dipastikan segala yang ada dikeluarkan. Anggapan bahawa jika tidak diurut sehingga habis tidak sah solat adalah tidak benar. Kata al-Syeikh Abd al-‘Aziz Ibn Baz r.h: “Adapun mengurut zakar agar keluar sesuatu adalah salah dan tidak wajar. Ia antara sebab berlakunya was-was dan tidak lawas. Hendaklah dihindari perkara ini. Sebaik sahaja terhenti kencing, maka berintinjak (cuci) dengan air…” (Ibn Baz, al-Fatawa al-Muta’allaqah bi al-Tibb wa Ahkam al-Marda, 35, Riyadh: Idarah al-Buhuth).
 1. Bagi mengelakkan was-was yang merasai air kencing terkena pakaian atau masih terkeluar dari kemaluan, dicadangkan agar selepas membuang air kecil, diambil air dan direnjis pada pakaian yang berhampiran. Tujuannya, agar jika ternampak apa-apa kesan air, maka anggaplah itu air renjisan tadi. Al-Imam Ahmad telah ditanya oleh seorang lelaki yang selepas berwuduk masih merasa berhadas. Kata al-Imam Ahmad: “Ambil air dalam tapak tangan dan renjis pada kemaluanmu dan jangan peduli lagi, kerana itu menghilangkan syak insyaAllah”. (Ibn Qudamah, al-Syarh al-Kabir 1/94) Cadangan al-Imam Ahmad ini berteraskan hadis Al-Hakam bin Sufyan:

رَأَيْتُ النَّبِيَّ صَلَّى اللَّهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ تَوَضَّأَ ثُمَّ نَضَحَ فَرْجَهُ

“Bahawa Nabi s.a.w kencing, kemudian berwuduk dan merenjiskan air pada kemaluan baginda” (Riwayat Ahmad, Nasai, Abu Daud, Ibn Majah dll. Sekurang-kurang hasan kerana syawahid). Nabi s.a.w melakukan perbuatan tersebut sebagai panduan kepada kita untuk mengelakkan was-was.

 1. Adapun rasa ‘keluar angin’ (kentut) tetapi tidak pasti atau tidak yakin bahawa betul-betul keluar atau hanya perasaan sahaja, maka itu tidak membatal wuduk dan solat. Nabi s.a.w mengajar kita agar perasaan was-was seperti ini tidak diambil kira. Dalam hadis al-Bukhari, “Seorang lelaki mengadu kepada Nabi s.a.w bahawa dia merasa sesuatu semasa dalam solatnya, apakah dia patut berhenti?. Jawab Nabi s.a.w:

لاَ يَنْفَتِلْ – أَوْ لاَ يَنْصَرِفْ – حَتَّى يَسْمَعَ صَوْتًا أَوْ يَجِدَ رِيحًا

“Jangan berhenti sehinggalah mendengar bunyi (kentut) atau mendapati bau (kentut)”.

Maksudnya, Nabi s.a.w mengajar agar seseorang yang merasa terbatal wuduknya secara was-was atau tidak pasti tidak berhenti dari solat sehingga beliau benar-benar yakin terbatal. Solatnya tetap sah, mainan perasaan tidak diambil kira. Termasuklah dalam hal ini mereka yang terasa macam terkeluar air kencing, tetapi tidak pasti samada hanya perasaan atau benar-benar berlaku, maka solat masih dianggap sah. Melainkan dia yakin tanpa ragu bahawa angin atau air kecil benar-benar telah terkeluar.

 1. Was-was adalah berpunca dari kurang faham sifat Islam ini. Sebahagiannya datang ajaran sesetengah guru yang suka memayah-mayahkan cara ibadah. Sedang Nabi s.a.w memberitahu kita:

إنَّ الدِّينَ يُسْرٌ وَلَنْ يُشَادَّ الدِّينَ أَحَدٌ إِلاَّ غَلَبَهُ فَسَدِّدُوا وَقَارِبُوا وَأَبْشِرُوا

“Agama itu mudah. Tiada seorang yang memberat-beratkannya melainkan dia menjadi susah. Maka bersederhanalah, dekatilah yang tepat dan gembirakanlah mereka” (Riwayat al-Bukhari).

Oleh itu, elakkan mempelajari fekah dari guru yang suka berfalsafah sendiri dan berteori tanpa berlandaskan nas-nas al-Quran dan al-Sunnah.

 1. Orang yang selalu merasa was-was dalam ibadah sehingga melakukannya berulang-ulang kali, atau melayan perasaannya yang sentiasa merasa bebanan was-was hendaklah bertanyakan dirinya sendiri; untuk apa ia lakukan itu semua? Jika ia untuk Allah s.w.t, maka hendaklah dia tahu bahawa Allah tidak meredhai tindakannya melayan gangguan perasaan atau syaitan yang seperti itu. Layanan kepada perasaan was-was itu hanya mentaati syaitan atau ganggu emosi yang salah bukan mentaati Allah. Ikutilah arahan Allah s.w.t dan RasulNya tanpa melayan was-was. Was-was akan memalingkan seseorang dari mengikuti arahan Allah dan rasulNya secara betul.
 1. Al-Quran menceritakan bahawa senjata was-was ini jugalah yang digunakan oleh Iblis sehingga membawa Adam melanggar arahan Allah. Firman Allah:

فَوَسْوَسَ إِلَيْهِ الشَّيْطَانُ قَالَ يَاآدَمُ هَلْ أَدُلُّكَ عَلَى شَجَرَةِ الْخُلْدِ وَمُلْكٍ لَا يَبْلَى (120) فَأَكَلَا مِنْهَا فَبَدَتْ لَهُمَا سَوْآتُهُمَا وَطَفِقَا يَخْصِفَانِ عَلَيْهِمَا مِنْ وَرَقِ الْجَنَّةِ وَعَصَى آدَمُ رَبَّهُ فَغَوَى

(maksudnya) “Setelah itu maka syaitan telah mewas-waskan kepada Adam dengan berkata: “Wahai Adam, Mahukah aku tunjukkan kepadamu pohon yang menyebabkan hidup selama-lamanya, dan kekuasaan yang tidak akan hilang lenyap? Kemudian mereka berdua memakan dari pohon itu, lalu terdedahlah kepada mereka aurat masing-masing, dan mereka mulailah menutupnya dengan daun-daun dari syurga; dan dengan itu derhakalah Adam kepada Tuhannya, lalu dia tersalah jalan. (Surah Taha: 120-121)

Leave a Reply

962 thoughts on “Penyakit Was-Was

  1. As salam, ustaz. Saya ingin bertanya, bagaimana jika kita sudah selesai mandi wajib tetapi kita tidak menyedari ada bekas air mani yg kering pada bahagian anggota badan? Adakah solat itu sah?

    1. Assalamualaikum ustaz. Saya nak tanya berkenaan dengan istinjak. Perlu ke setiap kali basuh air kecil atau besar perlu menggunakan sabun? Sebab saya selalu amalkan penggunaan sabun kerana saya fikir lebih bersih jika menggunakan sabun. Adakah sekadar menggunakan air memadai?

     Satu lagi, saya selalu ada masalah ketika ingin keluar tandas kerana saya rasakan kaki saya masih ada najis, sedangkan saya baru lepas mandi. Jadi saya perlu basuh kaki saya dengan menggunakan sabun juga. Saya jadi penat sebab tkut bawa najis dalam solat. Saya cuba lawan bisikan tapi keyakinan saya tiada . Adakah saya perlu menjalani terapi atau any perubatan tertentu? Sekian terima kasih

     1. Wa’alaikumussalam, untuk istinjak menggunakan air mutlak (air paip etc.) sudah cukup hanya menggunakan dengan air tersebut. Guna sabun pewangi selepas basuh guna air mutlak adalah nilai tambah, tidak mengapa jika tidak guna sabun. Jadi, memadai dengan air.
      Janji hilang sifat najis tersebut (seperti bau najis).

      Kita bertindak berdasarkan ilmu, bukan rasa hati… Rasa hati kene berteraskan ilmu. Jadi, jika ilmu sudah kata ia suci, maka tidak perlu berpayah-payah lagi.

      Semoga menjawab soalan.

      Hafiz
      Bukan Ustaz

 1. Assalamualaikum sahabat. itu hari ana ade perasaan was2 ketika solat. Masa tu dh tahiyyat akhir. ana rasa ana dh duduk antara 2 sujud. tapi ana masih merasa tidak sedap hati.seakan-akan ana tertinggal duduk antara 2 sujud. adakah saya perlu sujud sahwi ataupun tidak?? tlg ana wahai shabat.

  1. Wkmslm. Perkara ni sy dah alami. Sy juga bertanya dgn yg faqih ttg ini. Ttg bilangan rakaat. Jawabnya, kalau lupa bilangan rakaat, cthnya 3 atau 4, mka ambik bil yg kecil, iaitu 3. Kmudian cukupkan solat dgn rakaat 4. Disunatkan sujud sahwi sebelum salam.

   Tp katanya, jika tiap2 solat berulang2 perkara yg sama, itu was-was.

   Satu lagi, cuba utk hadirkan diri dlm solat (khusyuk). Cuba fahami bacaan solat.

 2. Assalamualaikum…mcm mne pula kalau kte waswas niat ape?cthnye mse solat asar tu kte dah yakin niat asar tp tiba2 trpkir btul ke solat asar?ia hadir bnyk kali..batal solat ke?

   1. Assalamualaikum ustaz. Saya nak tanya . Macam mana cara kalau saya nak betul2 tidak layan waswas. Saya sedaya upaya cuba lawan bisikan syaitan tapi selalu overthinking. Terutama dalam bab najis sampaikan takut wudhu yang diambil tak sah disebabkan fikiran najis itu? Boleh bantu saya?

    1. Waalaikumussalam, yang perlu kita faham, almost was-was ni datang pada mereka yang ingin menjaga ibadah. So, kita adalah seorang daripada yang ingin menjaga ibadah. Sebabnya syaitan akan serang dari banyak penjuru, ada orang syaitan serang daripada kemalasan beribadah atau sambi lewa etc.

     Perkara utama adalah ilmu fiqh tentang ibadah tersebut (bersuci, wudhu etc.) dan amalkan ilmu (dengan yakin). Bila kita tahu bahawa berwudhu perlu niat, dan niat itu yang membezakan kita basuh muka dengan tujuan wudhu dengan basuh muka dengan tujuan refreshment etc. Niat perlu bagi membezakan tujuan perbuatan yang dilakukan bagi membolehkan ia dikategorikan sebagai ibadah.

     Apabila kita sudah ada ilmu, kene trust yourself, kita lakukan ibadah atau bersuci, membersihkan pakaian etc. adalah dengan ilmu. So, anything coming into your mind, just ignore it. Abaikan bisikan itu. Tapi ia bukan terus berhasil 3 hari, ia kene istiqamah, sehingga minda atau psychology kita dah tuning back to normal. Jadi macam orang biasa. Saya pernah buat macam ni, ignore suara overthinking tu… dan berjaya. Seronok berjaya buang was-was tu.

     Semoga berjaya. WA.

 3. Assalam ustaz, semasa berniat takbir serentak dalam hati ” aku sembahyang fardu…………, …….. rakaat sebagai makmum tunai kerana ALLAH taala..

  Fahaman sy itu yang saya faham
  Kalau diringkaskan lagi boleh ke? Supaya pergerakan tangan kedada seretak dgn niat

  Kalau sya sembahyang sebagai makmum perluke menyebut makmuman dlm niat.

  1. Wkmslm,
   Cukup sekadar “aku solat fardhu subuh”
   Jika makmum “aku solat fardhu subuh makmum”

   Niat ini masa lafaz takbiratyl ihram “Allahu akbar”.. tak kira tgn sampai ke dada atau lain2..

   Sebagai terapi was2, apa yg saya diajar dahulu, disiplinkan untuk takbir 1 kali & hny maksimum 3 kali. Jika was2 jugak, abaikannya dan terus solat.
   Mula2 rasa pedihnya, lama2 sembuhlah ia dgn izin Allah.

   Sememangnya ubat itu pahit.

   Saya bukan seorang ustaz. Apa yg saya tahu, saya cuba kongsi, jika tidak tahu, saya katakan tidak tahu..

 4. Assalam uztas boleh dihuraikan niat sembahyang………. tunai ALLAHTAALA
  ……. kerana ALLAHTAALA selalu dlam penulisan kitab ada tulis begitu rasa keliru disitu. Adakah tunai ALLAHTAALA untuk sembahyang fardhu shj dan kerana ALLHTAALA pasa sembahayng sunat.

  1. Tunai itu nk bgtau bhw kita ini mlakukan solat fardhu td dlm masa yg ditetapkan. Cthnya zohor dikerjakan dalam waktu zohor. Ia hny sunat dihadirkan dlm hati.

   Qadha pula sebaliknya.

 5. Assalamualaikum saudara. saya nk tanya. perlukah ulangi mandi wajib sekiranya kita tersedar ada daki di celah celah telinga. ?

 6. Assalamualaikum saudara
  Sy nk btnye dan hrp dpt mbantu
  Sy ni mmg de penyakit was was yg agak teruk
  Solat mesti 15 minit
  Was was bacaan,was was pergerakan dlm solat
  Takbir pon was was kdg2 bpuluh kali takbir
  Utk takbir leh ke kite bdiri n niat dlu bru agkt takbir?(cara mcm tu pon bkali2 takbir)
  Sbb bg sy nk wat takbir bsama niat mmg xleh..bantu lah sy…
  Skrg da rasa letih utk solat:-((

  1. Wa’alaikummussalam,

   Seperti yang saya katakan, saya merupakan salah bekas seorang berpenyakit was-was ini, dan ia memang parah. Hinggakan pernah saya terlepas rakaat pertama bersama-sama imam hanya kerana was-was ketika takbiratulihram. Dan guru/sahabat saya melihat perkara ini menasihati saya (dan ia juga merupakan bekas pesakit was-was). Sahabat saya juga berkata kita ini ditipu syaitan dek kerana ingin mengejar kesempurnaan solat kononnya.

   Saya menjalani terapi dengan mengikut apa yang dia anjurkan. Ia amat perit. Kerana kita ini (pesakit was-was) seolah-olah berpenyakit jiwa. Dan ubatnya amat ‘pedih’.

   Sebenarnya, hakikatnya kita sendiri yang kurang ilmu, hinggakan menyebabkan perjalanan solat itu begitu sukar. Kita faham susun atur, batal sah solat itu secara literal. Dan sekarang, setiap kali bertembung dengan pesakit was-was dalam surau/masjid, terasa ingin sekali berkongsi pengalaman saya dan terasa ingin sekali untuk membantu beliau kerana saya tahu perit pedihnya penyakit was-was ini.

   Sekarang, usah biarkan ia terus parah, usah biarkan ia bersarang dalam hati. Perlahan-lahan kita rawat penyakit ini.

   Apa perlu ada pada minda kita ialah, tawakkal – setiap usaha kita ini adalah bertujuan untuk mendekatkan diri kepada Nya, dan kejayaan itu bergantung penuh pada rahmat dan hidayah Allah taala. Dan sesunggunya Allah maha Pengasih lagi maha Penyayang. Dia lah segala-galanya, tempat kita bergantung. Kemudiannya, kita perlu ingat, apa-apa penyakit yang dirawat, ia akan beransur-ansur sembuh, bukan terus sembuh. Pahitnya ubat itu perlu kita tanggung kerana mengharapkan kesembuhan yang melegakan kelak.

   Soal Takbir, kita limit/hadkan takbir maksimum 3 kali sahaja, dan jika terasa tidak sah (gangguan was-was datang jugak), tolong abaikan. Teruskan solat.

   Perlu faham, bahawa niat itu sebenarnya menunjukkan kita sedar apa yang kita buat.
   Ambil contoh mudah, kesalahan bunuh dengan niat – pesalah tidak melafazkan niat dalam hati “Sahaja aku bunuh dia ini kerana dendam dan geram”, tetapi ia dikatakan ada niat itu apabila pesalah tadi berusaha untuk membunuh dengan harapan ia mati.

   Solat merupakan ibadah yang perlu dilakukan dengan sedar, jadi apa bukti ia sedar? Itulah yang dikatakan Niat. Niat bahawa kita ini solat zohor kerana Allah.
   Jadi, lafaz niat itu adalah bagi usaha untuk hadir niat ketika takbir. Untuk bantu kita ini solat dengan sengaja, dengan sedar.

   Tak perlu lafaz “sahaja aku solat fardhu zohor 4 rakaat kerana Allah” cukuplah dengan “aku solat fardhu zohor”. Dan terus takbir.

   Insya Allah, perlahan-lahan, anda akan nampak penyembuhan itu daripada Allah yang Maha Penyayang. Allah tidak kejam untuk menghalang orang-orang yang berusaha untuk menjadi baik dengan menyukarkan, sebaliknya Dia pasti memudahkannya. Amin.

   Wallahua’lam

   1. Assalamualaikum saudara. Saya nk tnya. Dekat komen sebelum ini saudara ada cakap saudara pernah menjalani terapi waswas. Boleh saya tahu bentuk terapi tersebut?
    Satu lgi saya nak tanya. Saya pun sedang cuba untuk tidak layan bisikan ini tapi amat susah. Sebab kurang keyakinan. Sampaikan setiap perbuatan terutama bab membasuh selepas membuang air kecil , saya perlu menggunakan sabun . Kalau sekadar membasuh dengan air biasa pun boleh je kan? Saya sampai nk keluar tandas perlu basuh kaki dengan sabun sebab saya fikir masih ada najis di kaki jika tidak membasuh dengan sabun. Mohon pandangan dari saudara.

    1. Wa’alaikumussalam, yang saya maksudkan terapi tersebut adalah informal sahaja. Ada sahabat saya, dia ustaz, dia pun pernah kena was-was yang teruk. Dia guide saya dan memang, was-was takkan hilang sekelip mata. Ia memerlukan masa dan istiqamah. Sebab itu saya katakan ia suatu Terapi.

     Teruskan berusaha.

     Hafiz

  2. kita senasib. sy pon dah lama kna pnyakit waswas kronik. smmpai skrg, hingga tak dpt nak solat berjemaah krn rasa tak bleh fokus klau baca fatihah dan taahiyat dgn suara prrlahan.

   1. Saya pernah kena macam tuan, baca perlahan terus was-was. Tabahkan hati, follow step-step yang saya kongsi, Insya Allah ada jalan bagi orang yang bermujahadah. Amin

     1. Untuk bacaan Fatihah ni, better tasmi’ (memperdengarkan) bacaan Fatihah tu kepada kawan yang betul bacaan Fatihah dia, atau terus ke Ustaz. As long as makna bacaan tak rosak disebabkan makhraj huruf yang jelas salah, maka it’s accepted.

     2. Was-was baca Fatihah ni biasa jadi bila kita dapat baca masa luar solat dengan baik, dan memang mereka yang tahu (seperti ustaz ustazah etc.) dah approve yang bacaan Fatihah kita betul, cuma bila dalam solat kita tergagap. Maka, caranya baca tu tidak perlu ulang, sebab dah betul. Hanya serabut was-was sahaja yang mahu kita ulang. Lama kelamaan was-was tu akan hilang berdasarkan pengalaman, insya Allah.

 7. Assalamualaikum. saudara. apakah hukum menonton cerita yang berunsurkan magik dan berlaku lintasan hati syirik ketika menonton filem itu. adakah perbuatanitu dikira sengaja melahirkan lintasan hati ? adakah saya telah syirik ? mohon jawapan segera. TQ

  1. Wa’alaikummussalam, Cerita berunsurkan magik? dan berlaku lintasan hati syirik?
   Lintasan tu pada saya, ia adalah godaan syaitan yang terkenal dengan kepakarannya mengganggu hati kita ini. Syirik dikira apabila lahir dalam hati secara YAKIN. Bukannya lintasan-lintasan gangguan tadi.

 8. Salam ustaz.. Bgaimane pule tuk hlgkan was2 dlam ati kite.. Ia dtg dlm ati kite scre brtalu… Cmne kita nk hlgkan die tnpe rase stress.. Stiap bgn pg lintsn y mncrut akn dtg dlm ati saye..

  1. Wkmslm.. nak hilangkan was2..
   First, pohonlah kekuatan daripada Allah.
   Memohon dengan apa yg Allah mampu bagi (sudah pasti Allah boleh beri apa shj), bkn mohon sekadar apa yg kita mahu.

   Mohon agar Allah tunjukkan jalan keluar. Dan Allah akan beri. Allah itu Maha Hebat dan Luas Rahmat Nya. Tinggalnya, bagaimana cara yg kita dapat.

   Lazimkan bergaul dgn shbt2 yg mnjaga tutur kata… agar kebiasaan bnda2 baik meresap masuk dlm jiwa kita ini.

   Manfaatkan akal kita ini dengan bacaan yg bermanfaat, telinga dengan nasihat dan tazkirah.

   Insya Allah, jalan keluar pasti ada.

   Wallahua’lam.

 9. Salam ustaz. Sejak kebelakangan ini hati saya selalu terlintas benda2 yang boleh membawa kepada kekufuran padahal saya memang tak nak langsung. Ianya datang secara tidak terkawal. Saya sering menangis apabila lintasan itu datang. Macam mana nak menanganinya?

  1. Wkmslm. Semoga Allah kurniakan kebaikan untuk mu, saya dan seluruh kalian muslimin.
   Syaitan tidak mungkin senang melihat peningkatan iman dalam diri bani Adam. Maka, ia akan berusaha sedaya upaya untuk membisik-bisik di telinga kita. Percayalah, ia tidak berlaku pada mu shj, malah kepada mereka yang lain.

   Dengan demikian, kita harus tahu yang Allah itu bersifat Maha Tahu daripada setiap keyakinan dalam hati kita dan sudah tentu Allah Maha Tahu yang lintasan kekufuran itu bukan daripada kita, bahkan ia daripada syaitan.

   Allah Maha Adil… Maka, abaikan bisikan2 itu.
   Sentiasa bersangka baik (husnu dzan) terhadap limpahan nikmat dan rahmat Allah, yang mana mustahil bagi Allah berlaku zalim…

   Wallahua’lam

 10. As-salam ustaz,

  Kalau kita ragu-ragu/was-was dalam sebutan bismillah dan bacaan Al-fatihah, sah ke solat kita kalau kita terus kan?

  Saya mengalami was-was ketika hendak lafaz kan bacaan bismillah dan Al-fatihah. Macam tidak kena bila baca. Kadang-kala lebih pada 10minit asik mengulang bacaan.

  Adakah sah solat saya kalau saya teruskan sahaja solat saya sekiranya saya teruskan sahaja dengan bacaan saya yang saya rasa tak sempurna dan tak betul?

  Adakah cara untuk mengubatiny-?

 11. As-salam ustaz,

  Kalau kita ragu-ragu/was-was dalam sebutan bismillah dan bacaan Al-fatihah, sah ke solat kita kalau kita terus kan?

  Saya mengalami was-was ketika hendak lafaz kan bacaan bismillah dan Al-fatihah. Macam tidak kena bila baca. Kadang-kala lebih pada 10minit asik mengulang bacaan.

  Adakah sah solat saya kalau saya teruskan sahaja solat saya sekiranya saya teruskan sahaja dengan bacaan saya yang saya rasa tak sempurna dan tak betul?

  Adakah ada cara untuk mengubatinya?

  1. Wa’alaikummussalam Tuan,

   Sebaiknya teruskan solat, jangan hiraukan lagi mainan syaitan tersebut.
   Penyakit perlukan ubat, dan ubatnya pahit. Begitu juga analogi untuk penyakit was-was ini. Kita hadkan ulang baca tersebut kepada 3 kali sahaja, jika lebih ia bukan lagi menambah baik lagi, malah memburukkan keadaan.

   Apa yang telah diajarkan kepada saya, juga oleh seorang Ustaz (pernah was-was juga), penyakit ini perlu diubati dengan terapi. Apa itu terapi? Ia adalah cara ubat yang berterusan. Dengan izin Allah yang maha luas rahmat Nya, Alhamdulillah, saya berjaya mengatasinya. Namun, benar, pahit sungguh ubatnya.

   Walaupun terasa tidak sempurna atau tidak betul, abaikan, kerana hak menilai itu bukan ditangan kita. Selagi mana kita telah lakukan yang terbaik, mengikut aturan yang diberikan dan diajarkan oleh Baginda Nabi s.a.w, maka tawakkal lah kepada Allah. Husnu Dzan (bersangka baik) kepada Allah, yang mana Allah akan menerimanya.

   Teruskan istiqamah melawan kehendak hati yang batil itu (was-was), dan yakinlah, Allah tidak akan sia-siakan usaha kita dalam mendekatkan diri kepada Allah dengan jalan yang benar.

   Semoga Allah berkati Tuan dan saya. Wallahua’lam.

    1. Tuan boleh tanya di ruangan komen. Jika saya tahu, saya akan jawab. Jika tidak tahu, saya akan jawab tidak tahu.

 12. As-salam Ustaz,

  Saya nak bertanya tentang permasalahan niat yang seterusnya mengakibatkan was-was.

  A) Niat ketika Wudhu

  1)Adakah sah wudhu seseorang itu sekiranya dia hanya melafazkan niat (arab) dimulut ketika air bertakung ditangan sebelum sapu ke muka?

  (Dia tak berniat dalam hati ketika air sampai ke kulit muka sebab dia dah lafaz niat (arab) )

  2) Adakah sah wudhu seseorang itu sekiranya dia berniat di dalam hati ketika air hampir sampai ke muka?

  (Air belum sentuh kulit, cuma air sikit sahaja lagi nak sampai dekat kulit muka dah terlintas niat “sahaja aku…” di dalam hati kerana berhati-hati tak nak was-was)

  3) Adakah sah wudhu seseorang itu sekiranya dia tidak melafazkan niat (arab) dan dia tidak berniat di dalam hati ketika air sampai ke kulit muka?

  Sampai tempat wudhu, Dia terus sahaja sapukan air ke muka. Sebab, ketika kita nak ke tempat berwudhu itu bukan kah sudah di kira ada niat untuk berwudhu?

  B) Niat ketika solat

  1) Adakah sah solat seseorang itu sekiranya dia hanya melafazkan niat (arab) tetapi dia tidak berniat di dalam hati ketika takbir?

  2) Adakah sah solat seseorang itu kalau dia tidak melafazkan niat (arab) dan dia tak hadirkan niat “sahaja aku…” Di dalam hati ketika takbir?

  Bukan kah ketika seseorang itu berdiri dia tahu yang dia hendak mendirikan solat? Jadi adakah dia masih perlu menyusun niat di dalam hati?

  Harap Ustaz dapat membantu dengan permasalahan ini.

  1. Wa’alaikummussalam,

   A)
   Tuan, sebenarnya lafaz niat tu adalah mmbantu hadirnya niat ketika menyapu muka td… Ikut mazhab kita dikira sunat.

   Jika kita terjemahkan lafaz td, dalam bahasa Melayu dimulakan dengan Sengaja/Sahaja aku ambil wudhu… Ini mnunjukkan kita ambil wudhu td dalam keadaan sedar yg kita ambil wudhu, bukan dilakukan tanpa sengaja. Jadi, sebab itu masa air menyentuh muka, kita dah niat pun sebenarnya, sebab kita datang nk berwudhu’.

   Cukuplah masa basuh muka tu, kita niat “Aku wudhu lillaahi taala” @krn Allah.

   B)
   Benar, ia tak perlu susun niat dalam hati… kata orang, perlu ada point2 je dalam niat. Tak perlu berayat.

   Contoh niat ringkas “Aku solat fardhu Zohor”. Sudah memadai…

   Kita perlu tahu, yang perlu hadir dalam niat ada tiga sahaja, Qasad, Ta’rudh, Ta’yin.

   Qasad – Kita buat dengan sengaja/sedar (bukan tengah tidur ke contohnya)
   Ta’rudh – Apa yang kita buat – Solat
   Ta’yin – Kategorinya – Fardhu Subuh

   Maka telah selesai jika hadir niat itu seperti ini “Aku Solat Fardhu Subuh”, cuma jika kita makmum niat seperti ini “Aku Solat Fardhu Subuh Makmum.

   Wallahua’lam. Semoga kita diberkati Allah.

   #maaf, typing dgn handphone shj…

   1. As-salam Ustaz,

    Maaf kerana banyak bertanya.

    Jadi maksudnya, sampai ditempat wudhu kita terus basuh muka pun sudah dianggap sah kan?

    1. Wa’alaikummussalam,

     Pertama kita lihat, apa tujuan kita ke tempa wudhu? Tujuannya hendak berwudhu… Kerana mentaati perintah Allah (kerana Allah). Jadinya, secara tidak langsung, niat itu sudah ada ketika kita menyapu muka, sebabnya kita buat secara sedar. Bermakna, kita telah pun niat sebenarnya.
     Sekarang, mujahadah kita adalah mengabaikan bisikan-bisikan syaitan yang meragu-ragukan hati kita. Insya Allah, Allah permudahkan. Wallahua’lam.

  2. Assalamualaikum ustaz.. Saya nk tanya sikit tentg penyskit ni.. Contoh kan.. Sebenrnya saya dh solat subuh.. X kesahlah solat fardhu apa… Lpastu lps solat je an.. Tibe3 perasaan was3 dtg.. YG mengatakan sama ada saya sudh solat atau tidak.. Mcmmna tu😌

   1. Waalaikumussalam, kes macam tu also known as OCD – Obsessive-compulsive disorder. Nanti awak boleh Google lebih details.

    Cuma, OCD sebenarnya bukan hanya pada solat atau soal ibadah sahaja. Ia juga berlaku dalam hidup seharian. Contohnya, ada orang yang sentiasa ragu-ragu tentang kunci kereta, mereka akan patah balik ke Car Park beberapa kali bagi memastikan kereta benar-benar telah dikunci. Ada kes berkenaan pintu rumah.

    Pada pandangan saya, cara untuk hilangkan rasa ini, adalah dengan mengabaikan rasa yang tidak pasti itu. Jangan layan lagi perasaan tersebut dan jangan keterlaluan dalam mengejar kesempurnaan. Just be a normal person.

    Lama-kelamaan ia akan hilang, insya Allah.

    Wallahua’lam.

 13. As-salam Ustaz,

  Terima kasih banyak-banyak atas perkongsian ilmu.

  Terdapat bermacam-macam versi pasal niat ni. Dan saya rasa ustaz pun penerangan alhamdulillah, memudahkan untuk orang yang macam saya (penyakit was-was).

  Semoga Pahala Ustaz mengalir dengan ilmu yang dikongsikan.

  Amin.

  Terima Kasih Ustaz

 14. Assalamualaikum Ustaz,

  Kalau kita was-was solat sampai masuk waktu solat lain, adakah sah solat kita?

  Sebagai contoh:-

  Kita solat Maghrib pada pukul 8.15mlm, waktu tamat Maghrib adalah pada pukul 8.27mlm (waktu Isya). Disebabkan was-was, kita abis solat Magrib pada pukul 8.45mlm. Dan dia juga yakin bahawa, dia telah mendapat 1 rakaat sebelum masuk waktu isya.

  Persoaalan:-

  1) Adakah sah solat Maghrib dia?
  2) Perlukah dia berhenti dari teruskan solat Maghrib dan Lakukan Solat Qadha Maghrib?

  Terima Kasih Ustaz.

  1. Wa’alaikummussalam,

   Teruskan solat hingga habis. Solat Sah, insya Allah.

   Kemudian, sama-sama kita perbaiki diri untuk memberikan priority/keutamaan kepada agama ini, terutamanya bab Solat. Solat diawal waktu itu yang utama.
   Sekiranya kita solat lewat disebabkan was-was ketika berwudhu’ dan solat, harus kita ingat, Allah tidak pernah menyusahkan hambanya dalam urusan agama. Jadi yang menyukarkan itu adalah diri kita sendiri.
   Jika was-was, ubatilah segera.

   Sama-sama muhasabah diri dan perbaiki diri. Insya Allah, Allah pasti menolong mereka yang ingin ‘dekat’ dengan Nya. Wallahua’lam.

 15. Assalamualaikum

  Saya ada masalah was-was dan kali ni ia melibatkan ‘lupa rakaat’
  Kebelakangan ini setiap kali solat, saya akan ragu2 dengan jumlah rakaat. Perlu ke saya biarkan saja xdilayan keraguan itu, atau setiap kali itu juga saya perlu tambah rakaat dan buat sujud sahwi? jzkk

  1. Wa’alaikummussalam,

   Dari sudut Fiqh, dalam masalah lupa bilangan rakaat, contohnya seseorang itu terlupa samada ia masih rakaat ke 3 atau sudah pun 4 rakaat… Jika ini berlaku, maka hendaklah ia ambil yang kurang, iaitu rakaat ke 3. Iaitu ia teruskan solat dengan menganggap ia berada pada rakaat ke 3.

   Namun, masalah lupa rakaat seperti di atas tidak berlaku pada setiap waktu solat. Jika ia berlaku pada setiap waktu solat, maka itu ada campur tangan syaitan (was-was).

   Nasihat saya (saya juga pernah mengalaminya), cuba fokus masa solat dengan mendengar dengan teliti bacaan-bacaan solat. Dan ambil apa yang yakin pada hati anda, seperti jika yakin yang anda berada pada rakaat ke 3, teruskan dengan rakaat ke 3…

   Dan pastinya, perlu berdoa kepada Allah… Mulanya khusyuk solat dengan khusyuknya semasa ambil wudhu’. Fokus untuk ambil wudhu’.

   Wudhu’ seolah-olah langkah pertama kita masuk ke gerbang solat, kita basuh muka dan hadirkan niat serta berdoa dalam hati agar wajahku ini bakal terpilih untuk memasuki syurga Mu Ya Allah… Begitu juga apabila basuh tangan kanan, dengan berharap agar tangan kanan ini lah yang akan menerima kitab amalan nanti, dan tidak di tangan kiri…

   Allah pasti menolong seseorang yang mujahadah untuk meraih redha Nya.

   Wallahua’lam

 16. Salam Ustaz,

  Kalau kita dah mandi wajib dan kita juga yakin kita dah rata serta sempurna kan mandi wajib kita.

  Namun, bila dah setengah hari, kita perasan mcm ada bekas air mani atau kerak air mani dekat bulu-bulu kaki kita.

  Adakah sah mandi wajib kita?

  Adakah bekas air mani menghalang air untuk sampai ke kulit?

  Saya berasa was-was dalam perkara ini

  Terima kasih ustaz

  1. Wkmslm… Sekarang ini, kita sudah yakin yang sudah rata air itu. Kita hanya sedar setelah seberapa tempoh yang lama. Maka hukumnya sah, sebab mungkin bekas yg menghalang air itu terkena setelah selesai mandi wajib.
   Melainkan kita perasan sesuatu yg menghalang air sebaik sahaja selesai habis mandi wajib…
   Wallahua’lam

   1. Terima kasih ustaz. Saya pun rasa bahawa saya dah mengosok semua tubuh badan ketika mandi dan saya mengunakan shower.

    Cuma bila dah tengah hari, baru saya tersedar ada semacam kerak/benda kering di kaki saya.

    Saya cuma was-was sebab bila terkena bulu, pasti terkena kulit.

    Ada juga pendapat lain yang saya rujuk, katanya kalau bekas air mani kering melekat dikulit dan kita baru sedar selepas mandi wajib, mandi wajib kita tu sah.

    Saya kekurangan ilmu berkenaan ini.

    1. Betul tu, pandangan tu… sebabnya, air mani boleh berpindah2, sebab digosok kulit tadi. Maka kesimpulannya air tetap kena pada semua kulit. Maka sah mandi wajib walaupun sedar/perasan sebaik lepas mandi wajib.
     Lain pula jika yg menghalang air td mustahil berpindah2 ketika digosok, cthnya cat yg kering di kulit…

 17. Assalamualaikum ustaz, saya ada masalah dalam rukun qauli di mana saya rasa bacaan saya tu tak di dengari oleh telinga saya padahal saya dah cuba sedaya upaya saya utk buat yg terbaik tapi rasa tak sempurna pula. Kalau diulang bacaan qauli tersebut dah jadi was was pula sbb kita ikut turutan syaitan..

  Jadi sekarang bacaan qauli tak betul, kalau saya ulang lagi sekali, tidakkah ia menjadi turutan syaitan?

  1. Wa’laikummussalam,
   Apa beza rukun Qauli dengan Fi’li? Tentunya, Qauli itu bermakna “cakap” dan Fi’li itu bermakna “perbuatan”. Apa makna cakap? Cakap ini menggunakan mulut, atau dengan kata mudah “lafaz” yang mengeluarkan suara.

   Cuba kita duduk di bilik yang sunyi, dan kita bercakap – contohnya membaca fatihah. Tentu sekali kita mendengar percakapan/bacaan kita itu. Namun, apabila kita berada di hiruk pikuk (tempat yang bising), dan kita baca fatihah, namun kurang kedengaran di telinga sendiri… Adakah kita dikira tidak bercakap/membaca fatihah tadi? Kita masih dikira sebagai membacanya…

   Sebab itu, kita juga dilarang membaca kuat bacaan-bacaan solat apabila duduk berjemaah, kerana mengganggu solat orang sebelah. Cukuplah kita membacanya dengan perlahan.

   Jadi tidak perlu ulang lagi bacaan tersebut, jika kita sudah membacanya, bergerak bibir mengeluarkan lafaz-lafaz rukun qauli.

   Wallahua’lam. Maaf sebab saya menggunakan pendekatan di atas agar mudah faham dan hilang syak di hati.

 18. As-salam Ustaz,

  Saya ada kemusyikilan berkenaan hukum darah kering.

  Katakan saya lap darah jerawat (mungkin bercampur nanah sikit) dan darah dari gusi/gigi saya menggunakan tisu.

  Lepas tu, saya terlupa nak buang tisu tersebut. Darah ditisu tersebut dah jadi kering.

  Ketika solat, angin telah terbang kan tisu tersebut dan saya terpijak ketika saya bangkit dari sujud.

  Persoalannya, adakah solat saya sah akibat terpijak tisu ada darah kering tu?

  Bila sy tengok di internet, ada bermacam-macam pendapat yang buat saya keliru

 19. saya tahu kena tomakninah iaitu berhenti sebentar selepas tasbih di dalam rukuk, iktidal dan sujud, tapi saya terlepas juga sebab tak sengaja
  maklum la kita ni manusia biasa tidak sempurna kadang2 kita lalai dan leka dalam solat punca daripada syaitan

  jadi ustaz solat2 yg sebelum ni kena ulang lagi sekali la?
  sedangkan Allah tidak membebankan hamba itu sendiri melainkan dgn apa yg kita mampu buat saja

   1. Thama’ninah – diam seketika pada kadar masa bacaan ‘subhanallah’. Thamaninah perlu ada pada setiap peralihan rukun fi’li (rukun yang melibatkan perbuatan, bukan bacaan – seperti peralihan qiam kepada ruku’, daripada ruku’ kepada I’tidal dan sebagainya).

    Note: kadar bacaan subhanallah tu dlm lebihkurang 1.5 saat.

    Boleh rujuk sini:
    https://irhafiz.wordpress.com/2012/04/09/muafik-dan-masbuk-dalam-solat-berjemaah/

    Begini, Thamaninah ni hanya melibatkan rukun perbuatan (fi’li), bukannya rukun lafaz/bacaan (qauli)..
    Jadi, yang dikatakan thamaninah dlm rukuk tu, bukan diam seketika selepas bacaan tasbih tu.
    Tetapi diam (diam perbuatan, bukannya diam dgn suara (senyap)) itu masa rukuk cthnya, ada yg tak baca zikir tasbih dlm rukuk, sebab katanya ia sunat. Jadi, walaupun kita tidak baca tasbih masa rukuk tadi, kita kena rukuk dgn thamaninah… bukan seperti ayam patuk padi, tiada thamaninah…

    Jd dlm kes tuan, ia sudah dikira ada thamaninah, sebab masa rukuk tu, tuan dah tunduk pegun sambil baca tasbih 3 kali…

    Maaf, mungkin penerangan saya ini kurang jelas. Wallahua’lam..

    Semoga Allah permudahkan urusan kita semua.

 20. Salam ustaz,

  Sy ada kemusyikilan, sekiranya sy berwudhu/mandi wajib sy sedar ada semacam kotorn diisi kuku sy, sy dah sental sy dah sabun masih tak boleh hilangkan, adakah sah wudhu dan mandi wajib sy?

  Utk maklumat lanjut, itu bukan sisa makanan. Ia cuma mcm kotorn kecil berwarna hitam yg sendiri tak pasti apa dia. Kuku sy dh potong pendek sampai boleh nampak kuku. Sy dah sabun, sy dah sental. Masih juga tak hilang. Masih ada lagi. Sy pun tak tau itu kotoran apa. Sama ada daki atau bekas luka kecil.

  Kalau sy bersih kan lagi, isi kuku sy akan terluka.

  Sy berasa was-was pulak sebab kotoran itu tidak hilang.

  Tolong sy ustaz

  1. Wa’laikummussalam, perkara yang menghalang air menyebabkan tidak sah wudhu/mandi wajib.

   Contohnya cat, liquid paper. Apabila seseorang tu, apb habis mengecat rumah contohnya, dia ambil wudhu’ & sebelum itu dia sudah membersihkan semua cat yg menghalang, kmudian dia solat. Namun apb ia habis solat, dia perasan ada satu titik cat pada tangannya.
   Dalam kes ini, dia tak perlu ulangi solatnya, sebab dia sudah bersihkan cat sebelum wudhu. Mungkin saja cat itu terkena ketika perjalanan dia daripada tempat wudhu ke tempat solat…

   Kita ini telah berusaha, maka bersangka baiklah kepada sifat Rahman Allah.

   Dalam kes kuku tadi, kita tak boleh terlalu details, hinggakan melukakan jari. Itu memudharatkan diri. Cukuplah kita menggosok jari tadi dengan menganggap kotoran itu beralih-alih ketika ambil wudhu, dan air sampai ke semua tempat.

   Allah tak memberatkan hambanya. Bahkan, jika seseorang itu luka tangannya, dan tak boleh kena air, cukup dengan lalukan air pada pembalut luka itu.

   Insya Allah.
   Boleh juga rujuk di sini: http://www.al-ahkam.net/home/content/sj-04-0106-tahi-mata-menghalang-wudhu-ke

   1. Terima kasih ustaz atas penerangan.

    Sy masih ada 1 soalan lagi. Apakah yang dimaksudkan dengan “yakin tidak dibatalkan dgn keraguan”?

    Adakah sebagai contoh, sy mandi wajib pada waktu subuh, setelah sy selesai, dalam 1 ketika terdetik was was dalam hati sy ragu-ragu sama ada sy dah ratakan air diketiak atau tidak.

    Was was ini berlarutan setengah hari hingga masuk waktu zohor.

    Dalam kes ini, adakah was was ini menyebabkan mandi hadas sy tidak sah disebabkan was was yang berpanjangan?

    Kalau sy membuat keputusan untuk yakin bahawa sy dah ratakan air diketiak sy (tapi ada sikit ragu2) adakah mandi wajib sy sah? (sebab sy dah was was lama sampai nak masuk waktu zohor)

    1. Was-was ini tidak menyebabkan terbatalnya mandi wajib itu. Masih sah. Was-was itu hanyalah mainan syaitan, kononnya untuk rasa kita ini buat terbaik kerana Allah, hingga membebankan diri kita – melampaui batas.

     Mandi wajib, meratakan air ke seluruh badan. Sudah pasti melalukan air pada badan tadi sudah terkena celahan ketiak. Lagi pun perasaan ragu-ragu itu datang beberapa lama kemudian.

     MELAINKAN, jelas kita nampak benda yang menghalang air menyentuh kulit (contohnya cat) ketika kita mandi.

     Wallahua’lam.
     -bukan ustaz-
     Insya Allah, saya doakan kesembuhan buat semua, keperitan/trauma akibat was-was ini hanya dirasai oleh orang yang pernah mengalaminya. Saya faham.
     Jangan putus asa dengan Rahmat Allah.

 21. Terima kasih banyak-banyak atas perkongsian ilmu. Bila dengar penerangan ini saya berasa yakin.

  Terima kasih banyak-banyak

 22. Assalamualaikum, apakah hukum sekiranya kita melakukan kesalahan2 yg tidak sengaja dalam solat, contohnya tertiggal rukun solat hendaklah digantikan dgn sujud sahwi, tapi sujud sahwi pula terlupa.

  Jadi adakah perkara2 yg tidak sengaja itu dimaafkan?

  1. Wa’alaikummussalam,

   Bismillahi rahmani rahim…

   Pertamanya kita perlu tahu, apa itu rukun solat dan apa itu sunat.

   Rukun Solat itu merupakan perkara yang mesti dilakukan, sekiranya tidak buat, maka batal solat. Rukun ini ialah asas, yang mana ada 13 rukun dalam solat.

   Sunat pula ada banyak, ada yang melibatkan perbuatan dan ada yang melibatkan perkataan/lisan. Contoh sunat perbuatan, mengangkat tangan ketika takbiratulihram, rukuk, iktidal dan setelah bangkit daripada tahiyat awal. Contoh sunat lisan adalah tasbih yang dibaca ketika ruku’ dan sujud dll.

   Sunat pula terbahagi kepada 2 iaitu: a) haiah – “ringan tuntutannya” b) ab’ad – “berat tuntutannya”

   Seseorang itu disunatkan sujud sahwi, antara sebabnya adalah tertinggal sunat ab’ad. Saya bagi contoh. Antara sunat ab’ad (sunat yang sangat dituntut untuk melakukannya) ialah duduk tahiyyat awal. Seseorang itu tidak dikira batal solatnya sekiranya dia tertinggal duduk tahiyyat awal, kerana ia bukan rukun solat, ia adalah sunat (sunat ab’ad). Maka, dia disunatkan untuk sujud sahwi sebelum salam pertama.

   Sujud sahwi juga hukumnya sunat – tinggal rugi, buat dapat pahala. Sujud sahwi bukanlah wajib.

   Makna bacaan ketika sujud sahwi pun menggambarkan kelemahan kita yang tidak terlepas daripada lupa dan lalai. Jadi, seeloknya kita faham tasbih yang dibaca itu – Maha Suci Allah yang tidak tidur dan tidak lupa.

   Kesimpulan:
   Tiada maaf pada yang tertinggal rukun
   Sujud Sahwi disunatkan apabila tertinggal sunat ab’ad.

   Wallahua’lam

 23. Salam ustaz,

  Kalau kita tengah mandi wajib, tengah-tengah mandi wajib tu kita buat kerja lain, misalnya menyusun baldi-baldi yang bersepah, lepas tu kita sambung balik mandi wajib kita mcm biasa, adakah mandi wajib kita masih sah?

  Macam rasa tak ‘kusyuk’ pulak mandi wajib tu sebab macam berhenti dipertengahan mandi.

   1. Terima kasih ustaz.

    Saya ada 1 soalan lagi.

    Sekiranya selepas saya solat saya perasan ada tahi mata ditepi mata kita. Adakah wudhu saya tadi sah? Adakah tahi mata tadi menghalang air wudhu?

    Saya ada rujuk beberapa pendapat diinternet. Tapi ada yang kata sah, ada yang kata tak sah. Bermacam pendapat.

    Setahu saya, taik mata apabila terkena air dia akan cair.

    Tapi saya was-was, perlu kah sy qada balik solat saya?

 24. As-Salam Ustaz,

  Sekiranya kita mandi wajib kita rasa kita dah meratakan air dikesuluruhan anggota timbul pulak rasa was-was samada saya telah meratakan air ditapak kaki saya atau tidak. Was-was ini terjadi ketika sy nak ambik wudhu setelah selesai mandi wajib.

  Persoalan saya, kalau betul lah sy terlupa, adakah air dilantai itu sudah dikira meratakan air ditapak kaki? sebab sy guna shower.

  Sy berasa tidak tenteram dengan was-was ini walaupun sy dah baca penerangan-penerangan di atas. Perlukah sy mandi wajib semula?

  1. Wa’laikummussalam,

   Tapak kaki adalah di bahagian bawah, dan insya Allah akan kena air tadi. Sebabnya, kita tidak akan pegun berdiri tanpa mengangkat tapak kaki kita bukan?
   Jadi tak perlu ulangi mandi lagi.

   Pesan ikhlas saya, usah dilayan perkara kecil yang tidak pasti (kabur) melainkan jelas pada kita seperti yang diterangkan sebelum ini. Contohnya kesan cat yang memang pasti menghalang air daripada terkena kulit, dan diyakini cat tadi kena sebelum mandi wajib. Namun, pada perkara-perkara yang tidak pasti, abaikan sahaja bisikan-bisikan itu.

   Harapkan redha Allah, Allah tidak akan mensia-siakan usaha kita dalam melawan bisikan-bisikan was-was yang merosakkan itu. Insya Allah.

 25. Salam Ustaz,

  Saya juga mempunyai masalah seperti di atas. Di harap ustaz dapat membantu saya dalam hal mandi wajib ini.

  Ketika saya mandi wajib, saya yakin bahawa saya dah meratakan kesuluruhan air di anggota badan saya. Namun ketika saya selesai mandi wajib dan sudah mengelap badan, sy terus mengambil wudhu. Ketika sy nak mengambil wudhu, saya terperasan bahawa ada taik mata dia bawah mata saya. Taik mata yang kenyal tu, bukan kerak. Ada berkemungkinan taik mata itu berada di dalam kelopak mata saya.

  Sejurus saya perasan taik mata tersebut, saya terus basuh taik mata tersebut. Namun persoalannya:-

  Saya basuh taik mata saya tadi sejurus saya lap badan saya dan hendak berwudhu. Dan sy sudah seakan berniat bahawa saya dah selesaikan mandi wajib saya. Adakah sah mandi wajib saya?

  Adakah taik mata yg kenyal itu menghalang air mandi wajib saya?

  Yang kedua, adakah jerawat yang belum pecah. (Jerawat masak, ada nanah) menghalang air mandi wajib? Ini kerana ketika mandi, kita cek takda jerawat yang bernanah. Tapi setelah mandi, ada pula jerawat nanah itu. Jerawat nanah itu terletak di bawah leher. Sy perasan ketika lepas solat.

  Harap dapat menjawab persoalan ini dan diharap juga soalan sy ini dapar membantu mereka yg mempunyai masalah yang sama.

  Harap ustaz dapat membalas persoalan sy ini

  1. Wa’alaikummussalam,

   Persoalan pertama:

   Tidak sah mandi wajib sekiranya kita memang pasti bahawa sesuatu itu melekat dengan badan tadi benar-benar menghalang air sampai ke kulit. Namun, dalam kes ini, kita tidak pasti bahawa ia pegun di satu tempat, boleh jadi ia beralih-alih tempat semasa kita menggosok badan tadi. Maka air tetap sampai ke tempat tersebut.

   Melainkan benda yang menghalang air sampai ke badan, yang diyakini menghalang air seperti cat.

   Saya berikan contoh, katakan kita baru sudah mengecat rumah, dan masuk waktu asar. Kita pergi membersihkan anggota wudhu supaya tiada cat yang tinggal. Setelah diyakini bersih, maka kita pun berwudhu dan solat.

   Setelah selesai solat, kita sambung kerja mengecat, dan memakai baju (untuk mengecat). Tiba-tiba kita perasan ada cat di tangan.
   Adakah perlu diulangi solat dan wudhu? Jawabnya, tak perlu sebab tidak diyakini bahawa cat itu yang menghalang wudhu, mungkin cat itu terkena selepas selesai salam.

   Persoalan kedua:

   Tentang jerawat. Tuan telah menyakini dan berusaha untuk membersihkannya sebelum mandi. (rujuk kes pengecat tadi)
   Jerawat yang pecah tidak mengapa, cukuplah mandi seperti biasa, menggosok-gosok muka seperti biasa.

   Wallahua’lam

    1. Sama-sama, tidak perlu ulang mandi wajib.
     Insya Allah, kita telah berusaha yang terbaik untuk mencari redha Allah. Bakinya, terserah pada Allah.
     Bersangka baiklah kepada lautan limpahan rahmat Allah. Pasti Allah tidak akan mensia-siakannya.

 26. Salam Ustaz,

  Minta sangat ustaz dapat reply persoalan saya yang di atas ini.

  Saya tak tau sama ada perlukah sy mengambil semula mandi wajib saya.

  Terima kasih ustaz

  1. Assalamualaikum ustaz.. Saya selalu dilanda was2 terutamanya bab manDi wajib. Saya nak tanya kdg2 saya bermimpi Dan dalam mimpi tu saya rasa sedap mcm naik syahwat.. Tapi bila bangun saya tak nampak air
   mani. Saya yakin tak payah
   mandi tapi kdg2 was2
   membuatkan saya mandi
   wajib dan mandi dalam masa
   yang lama. Jika saya tak mandi, saya takut soalt sy tak dierima oleH Allah SWT. Sila
   bagi pencerahan ustaz.

   1. Wa’alaikumussalam,

    Sebenarnya benda tu memang pasti was-was. Bukan masalah feqah dan sebagainya. Benda ni jadi sebab awak terlalu hendak perfect, nak terlalu sempurna tetapi tanpa landasan atau sandaran yang betul.

    Saya faham sebab saya pernah mengalaminya. Dan Alhamdulillah, sekarang sudah elok, hasil mengikut nasihat kawan saya yang juga pernah mengalaminya.

    Kita kena ingat, hukum hakam Islam ni bersandarkan kepada bukti yang jelas, contohnya kalau kita ada baby, dia kencing dalam pampers, dan pampers dia bengkak (banyak kencingnya). Kemudian kita tidak boleh terus katakan bahawa air kencing itu melimpah ke tilam.

    Caranya, kita kena periksa tilam tersebut, adakah ia basah. Jika basah, adakah ia peluh atau air kencing. Jika kita bau, ia memang tidak berbau kencing, atau tiada warna kuning (warna air kencing), maka kita tidak boleh terus katakan ia air kencing.

    Tengok, contoh di atas, betapa Islam itu mudah, yakni memang bersandarkan bukti, tanpa ragu-ragu.

    Maka, awak risau solat tidak diterima hanya atas sandaran ye atau tak, itu tidak boleh. Malah ia tidak menaikkan ranking solat kita pun. Yang menaikkan ranking solat kita adalah sebanyak mana kita follow aturan agama kita.

    Jadi, di sini awak perlu tinggalkan terus was-was tersebut, dan solat seperti biasa. Memang pada awalnya akan ada rasa tidak sah dan lain-lain, sebab was-was tersebut sudah agak meresapi Psychology dalaman kita. Lama-kelamaan ia akan hilang.

    Insya Allah, Allah pandang usaha awak untuk melawan was-was.

 27. As-salam Ustaz,

  Saya berasa was-was terhadap status solat sy.

  Sy solat subuh ketika betul-betul waktu syuruk. Ini disebabkan sy ada masalah buang air. Jadi terliwat.

  Ketika niat, sy rasa mmg tepat-tepat masuk waktu syuruk (7.25am) . Cuma yakin tak yakin, sy niat solat subuh seperti biasa tanpa perkataan qada. Sy sebut fardu subuh.

  Bila selesai solat, bila sy tgk jadual waktu solat. Rupa-rupa waktu syuruk 7.24. Maknanya sy berniat itu ketika telah masuk masuk waktu syuruk.

  Apakah solat sy ini sah ustaz apabila sy berniat solat subuh seperti biasa tanpa perkataan qada?

  Perlu kah sy mengqadha kan balik solat sy ini?

  1. Wa’alaikummussalam,

   Saya telah merujuk kepada yang lebih faqih dalam bidang ini, beliau memberi pandangan:

   Untuk solat itu dikira sebagai solat subuh contohnya, ia perlulah paling minimum selesai 1 rakaat dalam waktu subuh. Persoalan niat samada kita niat qadha atau tidak, ia tidak menjadi persoalan utama. Solat tersebut adalah sah.

   Yang menjadi persoalan utama adalah, kita dikira berdosa kerana melengahkan waktu solat hinggakan melakukan solat pada waktu yang lain. Jika dirujuk kepada surah al Ma’un:

   (Kalau orang yang demikian dikira dari bilangan orang-orang yang mendustakan ugama), maka kecelakaan besar bagi orang-orang Ahli Sembahyang – (laitu) mereka yang berkeadaan lalai daripada menyempurnakan sembahyangnya, (ayat 4-5)

   Ayat ini ditujukan kepada mereka yang solat lewat waktu / waktu yang lain. Sebabnya, solat itu perlu di dalam waktunya. Tidak cukup hanya dengan mengqadha’ solat tanpa ada rasa insaf dan rasa tidak ingin melakukannya lagi.

   Sama-sama kita memperbaiki amalan kita untuk meraih keredhaan Allah taala. Wallahua’lam.

 28. Salam Ustaz.

  Saya berpenyakit was-was yang agak teruk dalam bacaan dalam solat.

  Mana satu kah bacaan bismillah yang betul?

  1) bismilLAHirrahMANNirrahim

  Atau

  2) bismilLAAirrahMAAnirrahim

  Bila diperhatikan ramai yang baca bismilah yang pertama dan ada juga yang kedua.

  Saya berasa keliru. Dulu sy mengamalkan bacaan bismilah yang pertama. Tetapi. Bila ada yang menegur itu bismilah yang salah. Sy mengamal yang kedua.

  Masalah timbul bila lidah sy berasa keras untuk menyebut bismilLAA dengan rahMAA mesti terbunyi bismiLAH dan juga RahMAN.

  Saya dah cuba elakkan. Lidah tetap keras nak menyebut bismillah yang betul. Kadang-kadang dah betul. Saya terasa was-was macam ia salah.

  Ini menyebabkan sy berulang kali membaca surah Al-Fatihah. Adakah saya perlu meneruskan sahaja bacaan sy dan abaikan was-was ini?

  Minta pandangan ustaz

  1. Wkmslm.. bacaan yg ke 2 tepat dengan tajwid.
   Nasihat saya, teruskan solat dan abaikan was-was. Melainkan zahir/jelas sangat salahnya…
   Disamping itu, kerapkan tasmi’ (mmperdengar) bacaan fatihah kepada ustaz2 yang faqih dalam ilmu tajweed..

   Wallahua’lam.

 29. Satu lagi ustaz.

  Adakah dengan terbaca BismiLAH dan RahMAN akan mengubah struktur ayat?

  Kadang-kadang lidah seakan susah untuk menyebut BismiLAH dan RahMAA. Saya pun tak tau sama ada ia perasaan saya atau tidak.

   1. Bacaan tidak sah (not valid) apabila ia mengubah makna. Contohnya.. dalam bahasa Melayu, “maka nasi” apabila ditambah satu huruf menjadi “makan nasi” – dua ungkapan berbeza, memberikan makna yang berlainan.
    Begitu juga dalam Bahasa Arab… ia akan berubah makna jika ditambah/dikurangkan hurufnya.

    Tiada yang terus lancar bacaan hanya belajar sehari dua, ia perlukan praktis. Praktis dengan guru… Guru dengar dan tegur kesalahan kita.

    “bismillaa hir rahmaa…” – berbeza daripada – “bismillaahhirrahmaanni”. Kerana ada pertambahan huruf di situ. Nasihat saya, berguru dan memperdengarkan bacaan kepada mereka yang tahu ilmu tajwid ini.

 30. Salam ustaz

  Saya ada was was dlm bilangan rakaat. Ketika solat isya’ smlm, saya sudah yakin yg saya sudah berada pd rakaat ke-3 tetapi tiba2 rasa mcm terlepas rakaat ke-2. Walhal … pd masa yg sama, saya juga rasa dah yakin saya dah lakukan tahiyyat awal. Jd dgn rasa yakin dan melawan was was saya teruskan buat rakaat ke-3.

  Bila dah selesai solat, hati saya rasa mcm tak sempurna… Saya masih melawan perasaan was2 itu tetapi masih tidak boleh hilang. Adakah perlu saya ulang dan qada solat lg?

  1. Wa’alaikummussalam, Apa yang saya faham, tuan sudah yakin dgn bilangan rakaat tersebut. Dan tuan sudah melakukan kadar terbaik. Melainkan tuan benar2 lupa rakaat tersebut…
   Pandangan saya yang lemah ni, abaikan was2 tadi, sebabnya tuan sudah yakin bilangan rakaat dan tiada sebab untuk menambah bilangan rakaat…

   Harapkan rahmat Allah yang maha Luas insya Allah.. Wallaha’lam.

   1. Minta maaf byk2 jika soalan ini menimbulkan kesukaran… Walau bagaimanapun, terima kasih byk2 di ats jawapan ustaz. Insya Allah, moga Allah terima ibadat2 kami dan beri rahmat serta petunjuk kpd kami semua.

 31. Dalam ustaz,

  Kalau ketika iktidal sy tersalah lafaz , tersebut Allahuakbar, adakah solat sy masih sah?

  Sy hanya tersebut salah sekali sahaja.

 32. As-salam Ustaz,

  Adakah sah solah saya sekiranya saya berulang-ulang membaca doa qunut? Ini akibat was-was dalam bacaan.

  Adakah saya tergolong didalam golongan orang yang memanjangkan rukun yang pendek? (Iktidal)

  Pengulangan bacaan sy tadi, sy rasa lebih daripada kadar bacaan al-fatihah

  Ada sesetengah pendapat mengatakan memanjang iktidal tu hanya makruh hukumnya. Solat tidak batal.

  Sy bukan sengaja melamakan bacaan qunut sy. Sy mengulang kerana was-was.

  Perlukah sy qada solat subuh sy?

  1. Wa’alaikummussalam,

   Solat tidak batal. Tetapi tuan perlu improve untuk hilangkan was-was tu.
   Satu lagi, seperti yang kita tahu, doa qunut bukanlah rukun solat. Meninggalkannya dengan sengaja pun tak apa (tidak batal solat).
   Mengikut aliran Fiqh Syafee, ia dikira sunat ab’adh (sunat yang sangat dituntut).

   Wallahua’lam.

   1. Terima kasih ustaz,

    Lega hati saya dengan perjelasan ustaz.

    Sy ingat solat sy batal sebab telah memanjangkan rukun yang pendek dalam bacaan doa qunut.

    Terima kasih ustaz

 33. Salam Ustaz,

  Saya ada kemusyikilan tentang status solat sy.

  Selepas sy solat zohor, ketika sy membuang air, sy terperasan seakan mcm ada kerak kecik di seluar dalam sy. Sizenya hanya sebesar 3-4 butir pasir. Sy juga cek di kemaluan sy, mcm ada seakan kerak juga. Namun sy tidak dapat pastikan apakah ia, sama ada air mani atau air mazi.

  Tompokan itu kecil. Hanya 1 tompok. Dan size nya paling besar pun 5 butir pasir atau kurang.

  Sy pun tidak tahu dan tidak dapat pastikan air apa yang keluar kerana tidak ada berlaku sebarang rangsangan. Tidak ada bau, tidak berasa puas. Dan benda tu sudah kering, berdasar ia sudah jadi semcm kerak.

  Sy sedar selepas solat zohor. Dan sy telah bersihkan tompokan kecil itu. Namun sy was-was. Sah kah solat sy? Perlukah sy mandi wajib?

  Sy betul-betul tak tau apakah tompokan kecil itu. Separuh dari hati sy seperti ingin mengabaikan saja sebab sy xdpt pastikan itu air mazi atau air mani.

  Tapi terasa macam tak sedap pula sebab tiba-tiba mcm ada kerak kecil. Dan di kemaluan sy pun semcm ada kerak. Tapi sgt sedikit. Dan sy pun tak pasti itu kulit kering, kerak cairan atau apa sebab sy terus basuh.

  Perlukah sy abaikan? Tolong sy ustaz

  1. Wkmslm.. tuan perlu abaikan.. sebab tiada hujah/bukti yg ia adalah najis.

   Sesuatu yg asalnya suci tidak dikira najis/tidak suci melainkan ia terbukti jelas ia ada najis. Jika tidak, ia tidak termasuk dlm kategori ada najis.

   Wallahua’lam.

   1. Walau pun ada kerak/bekas tu ya ustaz? Maaf, sy kurang ilmu dalam perkara ini.

    Kalau air mani, sy rasa tidak mungkin, kerana sikit dan tidak berbau. Cuma bekas nya semcm air mani kering. Dan kalau ia air mani sekali pun, mesti apa bila sy buang air, akan ada baki-baki ia keluar. Tapi dalam hal ini memang takda.

    Sy cuma takut air mazi. Sebab air mazi ni kita tak boleh nak kawal bila terdetik atau terpikir perkara yang bukan-bukan.

    Cuma sy tidak boleh pastikan adakah betul ia air mazi atau cecair lain. Sebab benda itu telah menjadi bekas.

    Jadi, sy abaikan sahaja la ya ustaz?

    1. Walaupun ada bekas tu… sbb tuan tak dapat nk pastikan yg ia adalah air mazi.. (air mani tidak najis, maka ia boleh diabaikan).
     Melainkan ia ada bau cthnya… jika tidak, abaikan shj.. dan serahkan pd Allah.. kita dah buat yg termampu dan mngikut tunjuk ajar ulama fiqh.. then kena lah tawakkal..

     1. Saya pun ada perkara seperti ini di seluar dalam, kerap ada saya sgat jadi tekanan… Kadang setitik kadang 2 -3 titik tak tahu nak buat apa, ada yg kata air mazi kena basuh dulu…

     2. Untuk tujuan perkongsian ilmu yang lebih jelas, saya cuba terangkan dengan cara yang mudah. Air Mazi dan Air Mani berbeza.
      Lelaki, apabila terangsang akan ada dua peringkat, peringkat pertama hati mula berdebar-debar, ketika ini zakar akan menerima darah dipump oleh jantung, sebab itu jantung berdebar. Jika keluar air pada peringkat ini, dan ia melekit, dan ia tidak mengakibatkan kepenatan maka ia dikira sebagai air Mazi. Pada peringkat seterusnya, jantung lelaki akan terus berdebar. Kemudian, air mani boleh keluar pada peringkat seterusnya. Air mani adalah keluar ketika klimaks/kemuncak syahwat. Ia keluar secara memancut, dan warnanya seperti putih telur suku masak. Selepas keluar air mani, lelaki akan kepenatan dan boleh juga mengakibatkan ia mengantuk. Untuk tambahan, boleh rujuk di https://muftiwp.gov.my/en/artikel/al-kafi-li-al-fatawi/4033-al-kafi-1546-adakah-sah-solat-sekiranya-tidak-pasti-keluar-mazi-ketika-solat

 34. Salam ustaz,

  Sy berpenyakit was-was yang sangat teruk.

  Boleh kah sy terus takbir tanpa baca lafaz niat dan lintaskan niat di hati?

  Sy berasa amat sukar untuk melintaskan niat dihati ketika takbir.

  Adakah solat sy sah kalau sy terus saja takbir?

  1. Wa’alaikummussalam,

   Pertama, hukum lafaz niat adalah sunat. Yang wajib adalah niat.

   Apa itu niat? Adakah bacaan dalam hati itu adalah niat? Bukan, bacaan dalam hati bukanlah niat.

   Katakan saya berwudhu, dan selesai wudhu, saya betulkan sejadah untuk solat zohor. Sedang betulkan sejadah, ada seorang ustaz datang dan saya plan nak berjemaah dengan beliau, dan saya iqamah. Selesai sahaja iqamah dan doa, imam pun takbiratulihram. Kemudian saya juga takbiratulihram… Itulah niat.

   Niat ini menunjukkan kita sedar apa yang kita buat. Tentu sekali semasa saya tabiratulihram tadi, saya sedar yang saya sedang solat zohor berjemaah/makmum.

   Tuan boleh rujuk DrMAZA di sini: https://www.youtube.com/watch?v=MWvz8vLilh8

   Jadi, sebagaimana yang saya sebutkan tadi, itulah niat. Niat bukanlah menyusun kata-kata dalam hati.

 35. Jadi sah lah solat sy kan ustaz? Sebab sy mmg sedang ingin mengerjakan solat.

  Tak perlu lafaz dah terus saja bertakbir.

  Begitu jugak dgn ambik wudhu kan ustaz?

  1. Tuan sudah lihat Youtube Dr MAZA tersebut? Penerangan beliau lebih jelas dan lebih ilmiah insya Allah.

   Jadi, sah lah solat tuan.. begitu juga wudhu..

   1. Sudah ustaz,

    Terima kasih atas penjelasan. Dan video dari ustaz maza menjelaskan lagi terperinci.

    Sy akan praktikan utk terus bertakbir sahaja.

 36. Salam ustaz,

  Sy juga ada masalah seperti saudara di atas. Tapi dalam kes sy, sy was was ketika nak berniat utk mandi wajib.

  Teramat susah sy nak berniat dlm hati ketika air cecah dianggota zahir. Pasti niat tu akan terlintas sebelum terkena. Kalau dah terkena air dulu baru niat pun sy akan was was.

  Adakah seperti penerangan ustaz dkt atas, ketika sy terdetik nak pergi bilik air utk mandi wajib itu dah menandakan sy telah bermiat?

  Jd sy tak perlu la berniat lg?
  Minta pertolongan ustaz

  1. Wkmslm… sy pun pernah kne mcm ni…
   Yup.. kita dah g ke bilik air tu mmg dah niat dah… masa kita jirus utk mndi wajib tu pun dah niat..

   Niat ni bkn berkata2 dlm hati. Tp nk tunjukkan yg kita sedar apa yg kita buat..

   Tuan dah pun berniat masa mandi tu.. lepas ni jgn layan lg was2 tu… ia akan beransur2 sembuh insya Allah…

   Wallahua’lam.. – sila tgok video youtube Dr Maza sekali dlm komen yg lepas

 37. Terima kasih ustaz.

  Ada 1 persoalan lagi. Ketika sembahyang, lintas niat tu tiba-tiba hadir sebelum takbir. Tapi ketika takbir kita niat juga lagi dan terus kan solat. Ada solat sy sah?

  Lintasan niat hadir sebelum takbir ini selalu sangat berlaku. Dan sy berulang kali takbir takut tak betul.

  Yang kedua, ketika berdiri tegak. Ada tidak sah solat kita kalau kaki kita tidak lurus. Sy mengambil masa yang lama untuk meluruskan kaki. Mesti rasa was-was kaki tak lurus. Maksudnya kaki belah kanan dan kiri tidak segaris. Sy selalu sangat menitik beratkan hal ini.

  1. Soalan 1: Sah. Teruskan solat…
   Soalan 2: Dah ok tu.. mmg lurus/tegap.. janji mnghadap qiblat

   Saya faham.. kadang2 kita terlebih fokus bnda2 yg kurang penting… sbb kita semua masih dlm blajar… improvement sikit2..

 38. Salam ustaz,

  Ketika tahiyat akhir sy berasa was was dalam bacaan sy. Ayat “ibaadillaahi soolihiin” sy mcm terbunyi angin dihujungnya terbunyi seakan “ibaadillaahi soolihiii”. Namun sy teruskan jugak solat sy sampai abis. Sebab semasa itu sy yakin bacaan sy betul sy sebut hin bukan hii. Cuma mungkin bunyi angin.

  Makin lama selepas solat sy semakin was was. Sy takut solat sy tidak sah.

  Adakah sy perlu solat kembali bila hati sy rasa tidak tenteram akibat was was ini?

  1. Wa’alaikummussalam, masa tu tuan dah yakin dengan bacaan tu betul. Cuma bila habis solat, was-was datang menyerang, sebab itu memang kerja “was-was” ni, ia akan datang kemudian. Usah dilayan, tidak perlu diulang solat lagi.

   1. Terima kasih ustaZ.

    Terasa sakit yang amat perit untuk melawan perasaan was-was ini ustaz. Terasa macam hati sangat tak tenteram kalau saya terus abaikan. Jadi macam tak kusyuk. Sah ke solat saya ustaz kalau hati saya tak tenteram?

    Satu lagi ustaz, sah ke solat saya kalau lafaz niat solat saya adalah usolli FARDU zohri, asri, magribi etc.

    Selalu orang lafaZkan niat solat seperti usolli FARDAL asri, FARDAS subhi. Tapi saya gantikan dengan fardu.

    1. Begini, kita tanya balik dalam hati kita, adakah melayan was-was itu suatu tuntutan agama? Tidak, bahkan ia harus dijauhi. Rasa tidak tenteram itu memang akan ada pada permulaannya. Dengan niat kita untuk memperbaiki ibadah kita, kita terus abaikan. Abaikan was-was itu.

     Tentang lafaz niat, ia hukumnya sunat (apa yang kita belajar aliran syafie). Ia sebenarnya membantu kita supaya fokus pemikiran untuk standby sebelum takbiratulihram, agar kita lakukan solat itu dalam keadaan sedar dan bersungguh-sungguh.
     Nasihat saya, jika tuan ingin lafazkan niat tu, lafaz sahaja dalam bahasa tuan, bahasa Melayu, supaya matlamat untuk fokus itu tercapai. Lafaz sahaja – “Aku solat fardhu zohor lillahitaala”.
     Jika ini pun mengganggu dan menyebabkan was-was, baik tinggalkan sahaja. Matlamat tuan sekarang adalah meninggalkan was-was dan memperbaiki ibadah lillahitaala – kerana Allah taala. Insya Allah

 39. Salam Ustaz,

  Apakah perbezaan air mani dan air wadi? Sy ada kurang ilmu berkenaan air wadi.

  Adakah air mani boleh terkeluar sendiri tanpa ransangan melalui tangan atau melakukan hubugan suami isteri?

  Hal nya bila saya membuang air kecil, tiba-tiba keluar seakan cairan dikemaluan. Ia seperti air mani. Tapi yang peliknya sy tidak melakukan apa-apa ransangan. Tapi mungkin sebelum sy buang air sy berasa ghairah. Tapi tidak sampai melakukan apa-apa ransangan.

  Air nya seakan kenyal mcm jeli dan berwarna putih dan kekuningan sedekit. Ia keluar sejurus buang air kecil

  Adakah itu air mani atau air wadi? Sy berasa was was sama ada sy perlu mandi hadas atau hanya bersuci sahaja.

  1. Wa’alaikummussalam,

   Ada pelbagai jenis air, antaranya – air mani, air mazi dan air wadi. Mudah cerita, air mani ini sifatnya keluar pada kemuncak syahwat dan ia keluar secara memancut. Jadi, air yang keluar (tidak memancut & tidak dikemuncak syahwat) adalah bukan air mani. Maka tidak perlu mandi hadas (mandi wajib). Wallahua’lam

   1. Ustaz,

    Saya sangat kurang arif berkenaan air wadi. Air wadi itu bagai mana?

    Berkenaan air mani, boleh kah air mani keluar tanpa rangsangan dan keluar ketika buang air kecil?

 40. Assalamualaikum ustaz saya ada soalan. Macam mana kalau contoh sebenarnya memang air tidak kena pada anggota wuduk, adakah kita kena layan atau jgn layan?

  kalau kita ulangi bsuhan takut kita akan melayan was was, tp kalau kita tak layan takut dikhuatiri solat tak sah sbb tak rata air.

  Apakah sekiranya seorang yg was was itu dimaafkan apabila dia tidak ratakan air ataupun buat sambil lewa pd anggota wuduk utk mnghilangkan was was?

  1. Wa’alaikummussalam, air wudhu perlu kena pada anggota wudhu. Jika memang sahih/jelas tidak kena pada anggota tersebut, wudhu tidak sah.
   Persoalan was-was ketika wudhu adalah mereka yang berwudhu dengan mengulang-ulang basuh anggota wudhu walaupun air telah kena pada anggota tersebut. Hingga berlaku pembaziran.

   Jadi, anggota wudhu perlu dibasuh dengan sempurna. Jika tidak ia tidak sah.

   Yang dikatakan “jangan layan perasaan was-was” itu adalah pada perkara-perkara yang ditegah oleh agama – ambil wudhu hingga membazir air dek kerana was-was.

   Wallahua’lam.

 41. Salam ustaz,

  Ketika solat. Tiba-tiba saya terasa macam ada darah dimulut saya. Macam sahaja. Saya tak dapat pasti betul darah atau tidak.

  Saya pernah terkena perasaan terasa ada darah ini. Bila saya batalkan solat untuk cek mulut saya, ternyata ia hanya perasaan saya. Takda darah pun. Walaupun terasa macam ada darah.

  Ada juga situasi betul memang ada darah. Jadi saya dah berasa was was.

  Dalam kes ini. Saya solat macam biasa saya abaikam was was saya. Bila selesai solat. Saya ludah, memang tak ada darah.

  Tapi mungkin berkemungkinan darah itu telah abis ditelan saya. Sebab itu tak ada darah dah.

  Saya berasa amat tertekan dengan was was ini. Adakah solat saya sah ustaz?

  Terima kasih

  1. Wa’alaikummussalam,

   Apa-apa najis yang terkena pada badan atau pakaian ketika solat, ia perlu terbukti ada. Kadang-kadang, ia memang tidak nampak secara jelas – contohnya najis cicak – namun ada bau najis tersebut, dan ada warna kuning pudar contohnya, maka ia terbukti ada. Jadi sama la kes macam yang terjadi pada tuan, sekiranya selesai solat, selepas beri salam tuan cek pada mulut memang tiada darah, maka ia dikira tiada. Itu sahaja yang mampu kita lakukan.

   Jangan dihimpit dengan benda yang tidak pasti…

   Saya pernah mendengar tazkirah/kuliah Ustaz Fiqh (Ustaz yang faqih dalam hukum hakam). Katanya, kes najis pada baju/pakaian, ia dikira batal solat hanya jika terbukti yang najis tadi memang ada pada pakaian ketika kita solat. Saya beri contoh, sekiranya kita habis solat, kita pun baca doa. Setelah itu kita berdiri dan pergi ke kawasan berdekatan dinding surau, menyapa rakan kita. Setelah duduk bersama-sama mereka, rakan kita berkata ada najis cicak pada seluar kita. Ya, memang ada…
   Persoalannya, adakah ia kena ketika kita solat tadi atau selepas solat. Jika tiada bukti yang ia terkena ketika solat, maka solat tadi sah. Mungkin sahaja ia terkena ketika kita berjalan ke tempat kawan kita, atau semasa kita duduk bersama-sama mereka.

   Wallahua’lam.

 42. Salam tuan,

  Adakah bacaan tahiyat ini betul? Yang saya tanda “” “”

  ATTAHIYATUL MUBARAKATUS-SALAWATUT-TAIYIBATU LIL””LAH””.

  ASSALAMU ‘ALAIKA AIYUHAN NABIYU WARAHMATULLAHI WABARAKATUH.

  ASSALAMU ‘ALAINA WA’ALA ‘IBADIL””LAA””HIS-SALIHIN.

  ASY-HADU ALLA “”ILAA”” “HA “ILLAA””LLAH. WA ASY-HADU ANNA MUHAMMA””DUR”” RASULULLAH.

  Kebanyakkan saya dengar orang sebut seperti dibawah

  ATTAHIYATUL MUBARAKATUS-SALAWATUT-TAIYIBATU LIL””LAA””.

  ASSALAMU ‘ALAIKA AIYUHAN NABIYU WARAHMATULLAHI WABARAKATUH.

  ASSALAMU ‘ALAINA WA’ALA ‘IBADIL””LAH””HIS-SALIHIN.

  ASY-HADU ALLA “”ILAH”” “HA “ILLAH””LLAH. WA ASY-HADU ANNA MUHAMMA””DUR”” RASULULLAH.

  sy kadang2 susah nak menyebut LAA. Kadang2 terasa bunyi LAH. Dah sebut betul. Tetap kadang2 bunyi LAH jugak. Mcm contoh bismillaa. Bunyi bismillah.

  Adakah sy ni dimaafkan seperti sama dgn org yg pelat?

  1. Wa’alaikummussalam,

   Yang atas betul. Begini, kita sambil amal, sambil improve… jangan statik. Improve dengan tasmi’ (memperdengar) bacaan kepada guru atau kawan2 yang tahu quran dan tajwid. Kalau tanya ustaz sekali pun, pasti dia akan cakap dia pun melalui zaman-zaman pelat ni. Tapi ada improvement hari ke hari.
   Satu lagi, benda ni agak sukar dibezakan, apa yang perlu, kita tasmi’ dengan guru2. Dia akan ajarkan kita mana yang betul atau salah. Kami sendiri pun masih belajar mengaji quran. Stage by stage.

 43. Salam ustaz.

  Sy ada persoalan yang lain sikit dari was-was.

  Sy nak tanya, dalam solat semasa melibat hukum bacaan seperti al-fatihah dan tahiyat akhir, bolehkah kita hanya mengerakkan bibir tanpa mengeluarkab bunyi?

  Bukan baca dalam hati. Membaca tapi hanya mengerakkan bibir.

  1. Wa’alaikummussalam, kita baca perlahan, tapi didengari oleh telinga kita. Namun, jika bunyi aircond lagi, bunyi motor lagi, tak pun berjamaah di surau, kita maintain suara perlahan hingga tidak ganggu orang sebelah.
   Jangan nanti kita kuatkan suara nak lawan bunyi aircond, dan lain-lain, itu salah. Yang dikatakan dengar oleh telinga sendiri tu, contohnya kita bangun malam, waktu sorang2, kita baca dan dengar ditelinga. Kadar yang sama juga kita baca pada masa-masa yang lain.
   Wallahua’lam

   1. Ustaz,

    Jadi hanya mengerakkan bibir tak keluar kan suara tak boleh la ya ustaz?

    1 lagi, katakan kita nak abaikan was-was kita. Kita teruskan solat. Tapi hati kita tak tenteram. Tak kusyuk, lalu tiba2 terlintas dalam hati “solat aku batal” “solat aku tak betul” “aku nak berenti dari teruskan”

    Saya teruskan juga solat saya. Saya lawan lintasan hati tu, sah ke solat saya?

    Lintasan-lintasan itu hadir bukan dalam kawalan saya. Dia hadir sendiri. Saya pernah membaca, kalau ada niat nak batalkan solat. Solat jadi tak sah. Tapi ini dia datang dengan tiba2 selepas saya melawan was-was. Adakah saya dimaafkan kalau saya teruskan juga lawan was-was saya ni walaupun ada lintasan2 macam tu.

    1. Untuk kes baca tu, memang kene keluar suara. Itu rukun Qauli (percakapan/sebutan).
     Gerak bibir sahaja tak memadai. Tapi, kalau environment kita memang bising, tak perlu menjerit/baca kuat2 untuk mengatasi surrounding yang lagi tinggi dB (decibel) tu [dB tu unit untuk bising].

     Untuk lintasan hati solat aku batal dan lain2, just ignore it, abaikan sahaja. Ia memang permulaan begitu.
     Kenapa perlu abaikan? Sebabnya, was-was ini adalah suatu yang tidak syarie.. kita dituntut untuk khusyuk, tapi kita dilarang untuk was-was. Jadi permulaannya memang akan ada lintasan-lintasan itu.
     Healing process – proses penyembuhan – melalui terapi ini memang take time, ambil masa. Insya Allah, moga dipermudahkan. Wallahua’lam.

 44. Alhamdulillah dengan penerangan ustaz. Walaupun ada lintasan hati nak batalkan solat. Saya akan teruskan juga solat.

  Soalan terakhir ustaz. Maaf sebab banyak menanya.

  Saya ada scroll komen-komen sebelum ini. Saya ada ternmpak berkenaan dengan niat. Untuk mandi wajib.

  Ustaz cakap bila kita henda ke bilik air untuk mandi wajib pun dah kira sudah berniat.

  Tapi, kenapa ada sesetengah ulama cakap, niat sebelum air cecah ke anggota zahir ini tak sah? Dia kena cecah dan niat. Itu sy keliru dengan yang ustaz cakap kan.

  Berkenaan mandi wajib, cecah mana-mana anggota zahir pun takpa kan ustaz klu kita nak pasang niat tu? Contoh, mulakan dengan tangan dulu. Atau, kita terus sahaja mandi?

  1. Insya Allah, kita lihat satu per satu.

   Niat ini adalah satu perkara penting yang menunjukkan bahawa kita melakukan sesuatu perkara itu dalam sedar dan sengaja. Niat juga bukan berkata-kata dalam hati. Itu adalah guide bagi kita agar kita lakukan itu perlu sedar bahawa kita ini nak mandi wajib.

   Jadi, apabila kita dah ambil tuala memang dah terlintas nak mandi wajib, kita dah plan in our mind untuk mandi wajib. Jadi sebaik sahaja kita jirus mana-mana part of our body, sudah pasti kita dah niat. Sebabnya kita masa itu sedar yang kita ini hendak mandi wajib, tidak lain hanyak kerana mentaati perintah Allah. Itu dah kira niat.

   Bukan berkata-kata dalam hati – yang ini guide. Tuan boleh lihat penerangan di sini: https://www.youtube.com/watch?v=MWvz8vLilh8

   Ini adalah suatu cara untuk buang was-was itu. Bertambah ilmu, sepatutnya semakin mudah dan jelas. Itu baru betul, bukannya semaki rumit dan membebankan.

   Semoga Allah permudahkan kita semua ya. Wallahua’lam

   1. Dia jadi keliru bila ada ustaz-ustaz cakap, niat kalau tak serentak tak sah mandi wajib. Niat kalau sebelum air cecah, tak sah mandi wajib.

    Itu yang saya keliru.

    Jadi, mula-mula saya mandi biasa. Selepas itu, saya biar kan sejenak dalam beberapa saat, saya mulakan terus dengan mandi wajib? Tanpa susun niat dalam hati?

    Boleh kan? Sebab selepas sy berenti sejenak tu sy dh nak mulakan mandi wajib sy

    1. Ustaz tu cakap betul. Semua benda kena ada niat. Namun cara kita faham salah atau complicated sangat.
     Seseorang berhadas besar, bangun pagi. Dalam minda dia, dia lupa yang dia berhadas besar. Langsung tak terlintas dalam minda dia yang dia berhajat untuk mandi wajib. Ketika ia mandi, sudah tentu ia mandi biasa. Maka ia dikira mandi biasa, dan perlu angkat hadas besar semula (mandi wajib).
     Namun, berbeza bagi orang yang memang sedar yang dia perlu mandi wajib, bersiap-siap dan mandi. Itu dah kira niat – sebab ia lakukan dengan sedar dan sengaja.

     Dalam kes Tuan, jika ada kawan tanya, kamu nak buat apa tu, tentu kamu jawab, “nak mandi wajib ni…” – itu dah kira niat la tu. Berhajat untuk mandi wajib.
     Jadi, jangan membazir air dengan rasa ragu-ragu hadir atau tak niat tu, sebab kefahaman kita tentang hadirnya niat tu salah.
     Tak perlu mulakan dengan mandi biasa kemudian mandi wajib pun, teruskan sahaja mandi wajib.

   2. Lagi ustaz sy nak memahamkan.

    Saya masuk bilik air, terus sahaja mandi macam biasa kan?

    Maafkan saya. Mungkin cara pemahaman sy tentang niat sejak dari dulu dah salah.

    Sy telah diterapkan, mesti niat dalam hati. Maksudnya mesti susun niat dalam hati. Jadi ia buat sy jadi sukar.

    Sekarang, kalau ikut apa yang diajar oleh ustaz, masuk bilik air, terus kan sahaja mandi macam biasa. Tak perlu susun-susun niat dalam hati. Terus sahaja duduk bawah shower dan rata kan air. – sebab tujuan asalnya memang ke bilik air untuk mandi wajib.

    Benarkan?

    Maafkan sy ustaz

   3. bagaimana pula bila kita masuk bilik air dan sudah berniat mandi hadas besar..pastinya kita buang air kecil kemudian baru mandi hadas besar. masalah saya waswas sebaik saja habis beristinjak maka sebaik saja air shower kena dikepala saya pasti saya terus rasa waswas seolah air kencing yang saya cuci tadi tak bersih dan perlu diulang lg berkali2.

    Boleh ustaz terangkan apa patut saya buat? adakah sy teruskan saja mandi hadas besar itu dan bolehkah dikira sah niat mandi hadas besar saya sebaik sy masuk bilik air tadi? atau perlukah saya berniat selepas saya beristinjak tadi? bantulah saya…

    1. Untuk makluman tuan, kencing tidak membatalkan mandi wajib. Maka tidak perlu untuk ulang semula mandi wajib jika tuan kencing diantaranya.
     Berbeza daripada wudhu’, kencing membatalkan wudhu’, maka perlu diulang semula wudhu’ jika terkencing sebelum selesai wudhu’.

     Wallahua’lam

 45. Salam Tuan Ustaz,

  Saya ada perkara yang was-was.

  Ketika saya solat zohor berjemaah, selepas selesai solat, saya terperasan baju kemeja sy terkeluar. (Saya masukkan baju ke dalam)

  Walaupun terkeluar, saya tak dapat pastikan sama ada ternampak aurat atau tidak. Jadi saya abaikan sahaja.

  Menurut ustaz, benda yang kita tak pasti ini, abaikan sahaja kan? Sebab sy tak boleh pastikan sama ada nampak aurat atau tidak.

  Ada berkemungkinan boleh nampak aurat, terutama ketika sujud. Tapi saya tak boleh nak pastikan

  1. Wkmslm. Tuan. Pertama make sure baju kita yg dipakai memang tertutup aurat terutama ketika sujud. Kalau tuan sujud mmg baju tersebut terbuka aurat, maka tak boleh la. Sebab baju itu mmg singkat dan diyakini semasa sujud terbuka aurat.

   Namun, jika sebaliknya, selagi mana tak diyakini/dibukti aurat nmpk masa sujud, ia sah.

   Seperkara lagi, andai kain terselak cthnya, ditiup kipas angin, jika cepat2 tutup.. maka ia dimaafkan..

   Wallahua’lam.

 46. Assalamualaikum ustaz. Saya ingin bertanya. Saya mengalami masalah was2 dalam solat. Ketika bacaan tasbih sujud yg perlu dilafazkan sebanyak 3 kali, saya mengulang bacaan pada lafaz kedua kerana was2. Adakah sah solat saya? atau saya perlu solat balik?

 47. As salam Tuan Ustaz,

  Saya ada persoalan sikit. Berkenaan was-was.

  Situasinya begini. Ketika solat subuh, ketika rakaat ke-2, saya mcm ada terasa saya tergigit sesuatu di gigi garham saya. Saya tak boleh pasti kan sama ada makanan sebelum saya tido atau ada sesuatu dalam mulut saya. Yang pasti, saya dah gosok gigi dan berkumur.

  Saya abaikan. Dan saya telan air liur seperti biasa. Namun, ketika abis solat. Benda yang saya terasa saya tergigit tadi, telah hilang.

  Saya terpikir, adakah kerana saya telah tertelan air liur tadi itu yang menyebabkan dia hilang.

  Sebelum ini, ada juga kes sama seperti ini. Terasa macam ada tergigit sesuatu. Namun, bila diperiksa, tiada apa-apa pun.

  Perasaan saya ini, adakah ia was-was? Adakah betul tindakan saya, saya abaikan dan teruskan solat saya?

  Sebab saya sendiri tak boleh pastikan apakah benda itu.

  Kalau benda yang kita tak pasti, bolehkan kita abaikan?

 48. assalamualaikum, saya nk tanya sah x mandi wajib jika ada jerawat pada muka ? saya was was ttg prkara itu … tq

 49. Salam Ustaz,

  Sekiranya lepas kita wudhu, tiba-tiba lepas ambik wudhu ketika dah lama sikit dalam 10mins lepas kita ambik wudhu kita perasan ada mcm kotoran di kuku kita.

  Kotoron itu seperti bulu-bulu benang atau benda-benda yang senang hilang. Bila gosok dia boleh hilang atau beralih.

  Perlukah kita ambik wudhu semula? Kotoran ini tidak melekat

  1. Satu lagi ustaz,

   Saya kerap ada masalah kentut. Asal nak solat, mesti rasa nak kentut. Dia akan lagi rancak ketika henda solat. Bila sebelum solat, takda pula.

   Ketika berwudhu, sy dh ada perasaan ni. Sy cuba utk buang, namun tak keluar. Sy anggap ini hanya gangguan. Tetapi lepas abis berwudhu. Gangguan kentut datang lagi. Kali ni sy rasa mcm terkentut. Tapi sy tak boleh confirmkan. Mungkin juga kentut yg sy rasa ini hanya angin didalam. Bukan angin yang dikeluarkan sebagai kentut. Cuma pergerakkan angin di dalam.

   Saya abaikan, dan terus sahaja solat.

   Adakah betul tindakan sy ini ustaz?

   1. Abaikan sahaja tuan. Perkara itu memang gangguan.
    Gangguan seperti itu memang daripada syaitan. Contoh mudah, apabila berjemaah dalam surau, apabila ada seorang makmum terbatuk, yang lain turut terbatuk. Adakah perlu? Ia gangguan.
    Banyak juga kes, ketika solat ia selalu bermain-main dengan janggut.

    Jadi, abaikan. Fokus untuk khusyu’ dalam solat. Wallahua’lam.

  2. Wkmslm,

   Tak perlu… Benang adalah benda yang menyerap air. Contoh mudah, kita pergi ke kolah masjid, ambil wudhu… dan tanpa menyinsing lengan baju, kita celup tangan kita sekali dengan lengan baju yang membaluti tangan. Ia tetap sah, sebab air sampai ke tempat wudhu tersebut.

   Wallahua’lam

 50. Assalamualaikum ustaz

  Masalah saya ketika sedang solat

  contoh: masa takbiratulihram memang saya dah niat sahaja aku solat fardhu zohor. Kemudian tengah baca doa iftitah alfatihah tiba2 terlintas dalam hati kata ni solat sunat la solat fardhu asar la. Sometimes tengah rukuk tengah sujud pun ade berfikiran macam tu. Macam saya nak tukar niat, tapi saya tak berkeinginan langsung nak tukar niat pun. Lintasan tu mesti datang everytime saya sedang solat.

  saya selalu nak set dalam minda saya nak kekalkan niat nak yakinkan diri saya yang saya ni memang tengah solat fardhu zohor, bukan solot sunat bukan solat fardhu selain zohor bukan tukar niat. Tapi kadang2 saya tewas dan takot sangat niat saya yang asal tadi dah bertukar, saya rasa terpaksa untuk berhenti solat dan mulakan semula.

  Bila saya mulakan semula, memang jadi lagi lintasan2 ni. Saya letih, saya abaikan sahaja. Saya paksa diri saya dalam hati kata memang aku tengah solat fardhu zohor. Saya paksa diri saya kata Allah tahu solat apa yang sebenarnya sedang saya lakukan.

  Adakah cara saya nak tangani was-was/lintasan itu betul? Solat saya sah ke begitu? Saya selalu menangis sebab fikir perkara ni. Saya rasa terbeban sangat.

  1. Wa’alaikummussalam,

   Perkara yang sama juga pernah berlaku atas diri saya, dan saya kira ia sama sahaja dengan yang lain-lain.

   Lintasan-lintasa sebegitu saya abaikan sahaja, dan memang akan datang rasa bersalah pada permulaannya. Alhamdulillah, lama kelamaan ia hilang dan tidak mengganggu lagi.
   Terapi ini ibarat minyak afiat yang disapu pada luka, sakit luka tersebut tidak akan hilang serta merta, namun ia akan beransur-ansur sembuh.

   Harap ini membantu. Motivate yourself, and achieve the target. Insya Allah.

 51. As-salam Ustaz,

  Saya ada 2 kemusyikilan.

  1. Kalau sy solat, terus sahaja takbir, tanpa lafaz niat dan juga tanpa niat di hati. Masuk sahaja jemaat saya terus takbir dan teruskan dengan al fatihah. Adakah solat saya sah? Saya tak faham dengan maksud qasad tarud tayin dalam konteks tak susun niat dalam hati.

  2. Dalam bacaan al fatihah dan juga tahiyat akhir, perlukah kita membaca dengan pernuh tajwid? Saya ada menonton video ustaz UAI, dia kata bila dalam solat tak perlu bertajwid. Mcm contoh:

  At’tahi’ya (tanda sabdu) terus sahaja baca atahiya .

  Adakah sah bacaan saya? Kadang-kadang sy menumpukan bacaan bertajwid sampaikan saya was was. Sy ulang balik bacaan

  1. Wkmslm..

   1. Kalau sy solat, terus sahaja takbir, tanpa lafaz niat dan juga tanpa niat di hati. Masuk sahaja jemaat saya terus takbir dan teruskan dengan al fatihah. Adakah solat saya sah? Saya tak faham dengan maksud qasad tarud tayin dalam konteks tak susun niat dalam hati.

   Jwpn:

   Insya Allah, saya cuba bantu clarify persoalan niat ni.

   Niat bukanlah menyusun kata-kata dalam hati. Niat itu hadir apabila kita dalam keadaan “sengaja”. Contoh, kalau ada orang tanya Tuan selepas takbiratul ihram tu, tuan tengah solat maghrib ke? Tuan jawab: Ye la… Dah, itu pun dikira niat, kerana melakukan perkara itu dengan sengaja. Dan, sebab itu kalau tuan refer pada kitab/buku panduan solat 90an dulu, lafaz niat dia dimulakan dengan “Sengaja aku solat…”.

   Qasad, Ta’rudh dan Ta’yin itu adalah item-item @ perkara-perkara yang perlu ada dalam niat itu. Contoh: Aku Solat, Fardhu, Maghrib…
   Bererti, masa takbirratulihram perlu ada perkara2 di atas. Dan kita perlu tahu, niat bukan menyusun kata-kata dalam hati. Cukuplah begini, semasa Qiam, tuan dah set dalam hati untuk solat berjamaah fardhu maghrib… dan terus takbiratul ihram. Itu dah kira niat.

   Harap tuan dapat rujuk video yang disertakan.

  2. Soalan 2:

   2. Dalam bacaan al fatihah dan juga tahiyat akhir, perlukah kita membaca dengan pernuh tajwid? Saya ada menonton video ustaz UAI, dia kata bila dalam solat tak perlu bertajwid. Mcm contoh:
   At’tahi’ya (tanda sabdu) terus sahaja baca atahiya .
   Adakah sah bacaan saya? Kadang-kadang sy menumpukan bacaan bertajwid sampaikan saya was was. Sy ulang balik bacaan

   Jawapan:
   Memang benar, hanya Quran sahaja dibaca secara bertajwid. Hadith dan lain-lain tidak perlu bertajwid. Namun begitu, kita kene bezakan antara tajwid dengan basic bahasa Arab, agar bacaan seperti tahiyyat akhir tadi tidak berubah makna.

   Dalam bahasa Arab, ada kata nama (Ism) dan ada kata perbuatan (Fi’l). Yang membezakannya antaranya dengan kehadiran huruf (alif lam), ini dikira sebagai kata nama. Dalam kata perbuatan pula terbahagi kepada pelbagai juzuk2 (bahagian2) lain.
   Sebab itulah tanda sabdu diletak dan lain-lain lagi.

   Jadi, kena baca la tanda sabdu itu. Pun begitu, jangan dilayan was-was itu… nanti akan mengundang beban yang berat.

   Cadangan saya, perdengarkan bacaan tersebut dari semasa ke semasa, agar ada improvement dalam bacaan. Jumpa dengan orang yang elok bacaannya. Wallahua’lam.

 52. assalam , saye nk tnye adakah sah jika time mandi wajib jerawat tu pecah ? saya harap ada yg dpt menolong saya …

  1. As-Salam

   Saja juga ada persoalan tetang jerawat.

   Ketika Mandi wajib, jerawat saya pecah dan berdarah. Dah basuh pun tetap darah akan mengalir. Kalau saya tunggu ia kering, nanti membazir air pulak. Dan sy berpendapat, kalau sy berhenti mandi dan mandi selepas darah kering, ia akan berdarah semula apabila terkena air.

   Adakah sah mandi wajib saya ustaz kalau sy teruskan juga dengan berdarah?

   1. Selepas saya komen ni ustaz,

    Saya ada rujuk Islamic Forum antarabangsa berkenaan jerawat berdarah. Dia kata seperti ini:

    ” If during the Ghusl, your blood flows, or pimple pops, then simply wash it, and continue with the ghusl. You can step out of the shower, put a bandage, and continue with the ghusl afterwards, your ghusl will be complete.”

    Persoalannya, masa saya tulis komen dia atas tadi pada pukul 10.36pm, saya betul-betul baru abis mandi wajib (setelah pakai pakaian). Lepas saya komen, saya terbaca rujukan antarabangsa di atas lantas saya masuk semula ke bilik air cuci darah sy kembali. Ketika nak cuci, darah telah berhenti.

    Jadi, apakah status mandi wajib sy ustaz? adakah dengan was-was ini, setelah sy masuk semula untuk cuci kembali darah sy, mandi wajib sy tadi jadi tidak sah?

    1. Begini, sy ambik contoh.. wudhu.. selesai wudhu kita nmpk something yg mnghalang air pd kaki.. perlu ke start semula drpd basuh muka? Tak perlu.. basuh kaki yg tersebut..

     Begitu juga mndi wajib.. jika ada yg mnghalang sampai air setelah selesai mndi, lalukan air selepas itu. Dah ok n Sah. Wallahua’lam

 53. As-salam ustaz,

  Saya ada masalah melibatkan hal lelaki. Sejak kebelakangan ini, ketika saya kencing kerap sangat keluar cairan seakan-akan air mani. Kadang-kadang ketika saya buang air besar.

  Mula-mula ingat air kencing yang tidak tos, rupa-rupanya cairan itu yang keluar. Rupanya sebijik macam air mani. Cuma dia tak bau macam air mani. Maksudnya baunya tak kuat.

  Bolehkah air mani keluar ketika kencing?

  Saya ada google di internet, kebanyakkan mereka mengatakan itu air wadi. Dan saya juga ada berjumpa dengan doktor, dia cakap perkara itu normal kerana saya tidak beronani. Cuma dia tidak boleh bagi pendapat dari sudut agama sebab dia tidak tahu.

  Untuk pengetahuan ustaz, dia keluar ketika kencing dan saya tak berasa nikmat atau ghairah langsung. Kalau mata saya ditutup, saya pun tak sedar ada cairan itu kadang-kadang. Sebab memang terasa seperti kencing yang tersumbat. Teran keluar cairan tu.

  Dari sudut agama, ada mengatakan saya tak perlu mandi wajib. Hanya perlu basuh sahaja. Betul ke ustaz?

  Sekarang saya dah jadi was-was. Saya solat seperti biasa sebab saya anggap ia hukum air wadi, tapi bila saya balik rumah, saya mandi wajib pula sebab was-was. Situasi ini jadi macam kelakar dan tak betul.

  Katakan pagi dipejabat, cAiran itu masih keluar, tiba-tiba terlintas untuk mandi wajib sebab was-was. Namun, bila dah tengah hari, saya nekad untuk tidak mandi wajib dan aggap hukumnya seperti air wadi. Jadi, apakah hukumnya saya tinggalkan niat nak mandi wajib pada pagi tadi?

  Adakah dengan berniat nak mandi wajib pagi tadi telah menyebabkan saya memang kena mandi wajib?

  Tolong bantu saya ustaz, saya agak tertekan memandangkan bulan ramadhan pun makin tiba dan tak kan lah saya perlu mandi wajib 3-4x sehari ada di waktu kerja pula tu.

  Terima kasih

  1. Wkmslm.. maaf lewat reply.
   Ia bukan air mani. Dan tak perlu mandi wajib.
   Dgn niat nk mandi wajib pun tak mewajibkan utk mandi.. jd abaikan ttg rasa ragu2 tu.

   Air mani keluar masa kemuncak ghairah dan keluar dlm keadaan terpancut. Warna masa keluar adalah seperti putih telur separuh masak.

   1. Terima kasih ustaz sebab reply. Jadi, ini bukan lah air mani kan,? Saya pun baru terkena benda ini. Ia jadikan saya was-was yang teruk. Dan saya agak stress memikirkan benda ini.

    Ustaz,

    Saya nak tanya hukum. Katakan saya was-was pasal benda ini. Jadi saya dah pasang niat, bila balik dari office, saya nak mandi wajib (padahal waktu dipejabat saya solat seperti biasa).

    Soalan-nya, bila dah lama sikit atau bila dah sampai rumah, saya tiba-tiba tak nak mandi wajib. Saya cuba untuk lawan was-was saya ini dengan tidak mandi wajib sebagai mana niat saya masa dekat office tadi.

    Adakah dengan perbuatan saya ini, saya memang kena mandi wajib dan wajib untuk mandi wajib disebabkan saya dah terniat dekat office tadi?

    Kalau saya abaikan saja dan tidak mandi wajib sebagaimana niat saya dipejatbat saya, adakah solat saya sah?

    1. Insya Allah Khairi, saya pun cuba menolong apa yang mampu.

     Nak mandi wajib kena ada syarat-syaratnya. Kalau tidak berkenaan, kita tak perlu mandi wajib. Antaranya ialah keluar air mani. Maka apabila ia keluar mani, maka dia kena mandi wajib.
     Jadi, sekadar berhajat nak mandi wajib, ia tidak mewajibkan mandi. Walaupun dah niat atau dah berazam, sebab syarat-syarat kena mandi wajib tu takda.

     Contoh sebagai perbandingan, insya Allah mudah faham.
     Kita drive ke satu tempat, tak cukup 2 marhalah. Tapi kita niat nak solat secara qasar. Walaupun dah niat, tapi syarat untuk membolehkan solat qasar tak cukup. Maka, ia tak sah / invalid.

     Wallahua’lam.

 54. Assalamualaikum ustaz..
  Saya mengalami penyakit was2 yg sangat serius.. Sejak dr umur 10 thn sehingga skrg umur saya 20 thn. Saya menceritakan mslh ini kpd ibu bapa tp mereka hanya menasihati saya supaya lawan dgn dgn semua ini.. Saya xmampu lawan pnykt ini ustaz.. Sakit sangat.. Mereka xfahami bgaimana org yg was2.. Sehingga skrg saya pendamkan sampai saya terjumpa blog ini.. Alhamdulillah..Sebelum ini saya buntu dan xtahu nak buat apa. Penyakit was2 saya sama seperti apa yg ustaz tulis.. Pendek kata , semua berkaitan ibadah saya was2.. Yg paling teruk saya akan was2 waktu berniat.. Ambik wuduk 10 min, mandi wajib 30 minit dan niat solat pun susah..
  Yg paling susah apabila bln ramadan, saya nak niat puasa pun susah.. Menderita sangat.. Saya xyakin pd diri saya. Sampaikan saya niat selama 2 jam.
  Ustaz, apakah patut saya buat? Adakah saya perlu berjumpa pakar perubatan islam? Semoga ustaz doakan saya sembuh dari penyakit ini.

  1. Wa’alaikummussalam.. memang ramai yg blum terkena was2 kurang arif ttg perasaan kita. Namun, saranan dan nasihat mereka tetap datang dgn hati yg ikhlas, jd kita kena raikan pndangan mereka.

   Sekarang kita perlu sedar, bahawa kita sedang menghadapi suatu penyakit dan kita berhajat untuk bebas dan sembuh daripada penyakit tersebut. Sudah pasti kita juga sanggup untuk menjalani rawatan/terapi yang bakal dinasihatkan.
   Dalam proses penyembuhan ini, ia pasti ada rasa tidak selesa pada awalnya. Sebab itu saya panggil sebagai terapi, perlu istiqamah dan keazaman yang kuat. Insya Allah, kita lakukan ini tidak lain adalah untuk mengharapkan keredhaan Allah s.w.t.
   Semoga dipermudahkan urusan.

   Maka sekarang apa yang perlu kita buat? Yg perlu dilakukan sekarang ialah berdoa dengan penuh pengharapan kepada Allah. Kemudian kita tambahkan ilmu fiqh, dan saya prefer kepada Ustaz-ustaz yang terbuka kepada pandangan pelbagai Mazhab dan berdalil. Sambil-sambil itu kita akan perasan rupa-rupanya pemahaman tentang hukum-hukum fiqh adalah silap dan terlalu literal sebelum ini.

   Saya sarankan Saudari menonton youtube Dr Maza as per attached dalam post saya.

   Ramai yang salah faham tentang niat, dan memang tempat niat ni lah yang syaitan selalu serang. Kita faham sebelum ini niat adalah susunan kata-kata dalam hati, contohnya nak berwudhu kita perlu susun kata-kata “sengaja aku berwudhu kerana Allah taala”. Masa nak basuh muka, sampai basah baju sebab tak datang niat kononnya. Padahal, langkah pertama kita nak berwudhu tu pun dan ada niat, sudah tentu masa kita basuh muka kita sedar tujuannya kita nak berwudhu. Itulah niatnya. Senang…
   Namun, yang menjadi masalahnya, kita tahu, tapi tetap jugak was-was. Masa ini, kita akan lawan was-was itu dengan limitkan hanya sekali basuhan sahaja pada muka, sebaik sahaja ia rata pada muka maka stop. Jangan layan lagi.

   Pada mulanya ia memang rasa perit, macam rasa tak sah. Rasa tak selesa. Biarkan, kita sedang mujahadah melawan was-was ni, ia dah bersarang dalam hati. Cumanya sekarang kita perlu istiqamah/berterusan ignore/abaikan bisikan was-was itu.

   Please, usah layan lagi bisikan itu. Kalau saudari mampu untuk move to this step, lama-lama perasaan was-was itu akan hilang perlahan-lahan.

   Ubat sememangnya pahit, tapi hasilnya yang kita cari. Ingatlah, kita hanya perasan sebelum ini, seolah-olah kita khusyuk dalam solat dengan was-was tersebut, padahal ia hanya tipu helah was-was.

   Wallahua’lam. Harap dapat scroll comments sebelum ni.

 55. assalam irhafiz ,persoalan saye masih belum jelas adakah sah mandi wajib jika jerawat pecah ? saye mohon sangat bantuan kerana was was menghantui saya

  1. Wkmslm.. sah mandi wajib.. jerawat pecah, cuci jerawat tersebut masa mandi. Memang akan ada darah lagi, sebab ia belum kering. Cukuplah cuci masa mandi tadi. Janji nanah/darah busuk dah dibersihkan dgn air.
   Wallahua’lam.

 56. Salam Ustaz,

  Saya ada perasaan was-was terhadap najis.

  Ceritanya begini, di tandas office saya, ketika pekerja sedang membersihkan tandas, saya ternampak dia mencuci mangkuk tempat kencing lelaki mengunakan kain yang sama untuk mencuci sinki. Lepas dia cuci tempat kencing tu, dia flush, dia gunakan pula untuk basuh tempat sinki.

  Saya pula pergi office bawa bag dan selalu letakkan bag di atas sinki.

  Jadi adakah bag saya tadi terkena najis?

  Untuk makluman, dia tak lap sinki saya masa itu sebab saya tengah guna. Tetapi ada berkemungkinan dia dah buat perbuatan itu dah lama.

  Sekitar Sinki saya kering dan memang selalu pagi-pagi saya tak nampak pun ada kesan najis.

  Bag saya pun tak ada bau hancing dan tak nampak kesan.

  Saya menjadi was was bila bag itu saya selalu galas dan mestilah terkena baju saya. Dan baju saya pun takda bau hancing atau ada kesan-kesan kotoran.

  Saya cuma jadi was-was bila saya tau ada najis (macam kain lap mangkuk kencing) tapi saya tak nampak najis tu.

  Adakah saya kena basuh baju saya? Tapi macam mana saya nak basuh kalau saya tak nampak dkt mana najis tu? Begitu juga bag saya, sejauh mana saya nak basuh tempat kena najis kalau saya sendiri pun tak boleh agak bahagian mana lagi yang kena selain daripada bahagian bawah bag.

  1. Wa’alaikummussalam,

   Najis mesti sohih/jelas nampak. Kalau ragu-ragu ia tidak dikira. Satu lagi, najis tidak berpindah daripada suatu yang kering kepada suatu yang kering, ia berpindah apabila salah satu yang bersentuh itu basah.

   wallahua’lam.

   1. Sepekara lagi ustaz,

    Ada juga hari-hari yang tepi sinki itu basah. Tapi berkemungkinan itu air percikan sinki selepas orang guna.

    Jadi, dalam kes ini. Saya abaikan sahaja lah kan? Solat seperti biasa.

    Sebab dalam kes sinki basah di atas, saya ada “berkemungkinan”. Mungkin basah sebab lap, mungkin basah sebab percikkan air sinki selepas org guna.

 57. Salam Tuan Ustaz,

  Selepas saya solat tak sampai 5mins, saya terperasan ada macam kepingan kotoran berwarna putih melekat di dahi atas kening saya. Tak tau sama ada bekas cat kering yg terkopek atau kotoran apa. Tapi hanya dengan 2x tolak kan dia bergerak-gerak ke tempat lain.

  Saya pun tak pasti sama ada lepas wudhu dia melekat atau sebelum wudhu dia melekat.

  Saya worst case scenario, mungkin sebelum wudhu.

  Asalnya saya yakin insyaallah kotoron itu berubah-rubah ketika wudhu. Namun tiba-tiba rasa tidak yakin takut dia melekat sahaja ketika air cecah ke kulit. Tapi macam saya cakap, bila saya garu saja, kotoron tu berpindah pula dari dahi atas kening ke kawasan berdekatan hendak ke pipi.

  Boleh kah saya abaikan sahaja perkara ini dan anggap kotoron itu berubah-rubah tempat? (walaupun kepingan cat terkopek misalannya yang tak melekas terus dikulit)

  Entah saya tak pasti kotoran apa. Tapi memang senang berubah bila digaru atau usik.

  1. Wa’alaikummussalam,

   Tak boleh worst case scenario, ia kalau sure memang melekat dan menghalang air wudhu (dan melekat ketika wudhu) maka baru kita yakin yang ia tak sah wudhu tadi. Tapi ini mungkin sahaja ia kena lepas wudhu, atau masa sujud, atau beralih-alih ketika sapu muka.

   Jadi, perlu abaikan perkara yang tidak sahih itu. Wudhu sah. Wallahua’lam.

 58. As-salam ustaz Irhafiz,

  Saya ada masalah was-was yang lain. Iaitu bacaan al fatihah.

  Saya sering tersangkut-sangkut membaca Al fatihah terutama melibatkan bunyi ha dan la. Mesti macam tak kena.

  Saya nak tanya, kalau saya baca tersangkut, saya hanya ulang perkataan yang salah sahaja, adakah sah solat saya?

  Saya tak ulang satu ayat. Saya ulang hanya perkataan yang saya salah sahaja.

  Atau, adakah kalau tersalah baca atau tersilap sebut bunyi, terutama bila dah nak abis bacaan al fatihah saya, perlukah saya mengulang kembali bacaan al fatihah saya dari awal?

  1. Wa’alaikummussalam,

   Tentang ulang baca bahagian yang salah tersebut, kita kene tahu, bahawa cara wakaf perlu betul, kemudian baru ulang bahagian yang betul. Perkara sebegini, memang tidak sesuai dibincangkan di sini. Hal ni perlu tasmi’ (memperdengarkan bacaan) kepada mereka yang fasih & berilmu tajwid. Paling elok, ulang satu ayat. Atau berhenti pada tanda wakaf. Bimbang ia lari makna (merubah makna asal).

   Saya berpendapat, tuan perlu memperdengarkan bacaan fatihah tersebut kepada seseorang yang mempunyai ilmu tajwid. Setelah itu, perbaiki kelemahan-kelemahan (termasuk kesalahan2 yang besar). Jika dia mengatakan bahawa bacaan fatihah tuan memang betul, maka semestinya tuan perlu abaikan segala bisikan was-was pada perkataan/bunyi ha & Iyya tersebut. Jika tidak diabaikan, maka seolah-olah tuan selesa/tidak kisah dengan bersarangnya was-was sedikit demi sedikit dalam lubuk hati tuan. Jika berterusan, pasti ia amat sukar diubati.

   “Atau, adakah kalau tersalah baca atau tersilap sebut bunyi, terutama bila dah nak abis bacaan al fatihah saya, perlukah saya mengulang kembali bacaan al fatihah saya dari awal?”

   Hal di atas tu adalah was-was, sebabnya kenapa bila nak habis baru terdetik. Cuba tanya sesiapa yang belajar tajwid, jika kita salah, maka masa tu jugak kita perasan dan perbetulkan. Namun cara tuan ini dah menggambarkan ia datang daripada was-was.
   Harap tuan dapat improve dengan 1) tasmi’ & 2) lawan was-was.

   Insya Allah, Allah akan tolong hamba Nya yang berusaha.

   Wallahua’lam.
   Hafiz

 59. As salam Ustaz,

  Sejak kebelakangan ini, saya sering berasa was-was terhadap najis. Makin banyak saya baca di internet tentang najis, makin was-was saya.

  Saya berjerawat dan kadang-kadang tidak sedar saya mengaru jerawat saya.

  Persoalannya timbul ketika saya memandu, saya memecahkan erawat saya yang bernanah. Kadang-kadang itu dah jadi tabiat bila ada jerawat nanah, hendak pecahkan.

  Nanah itu najis kan? Saya was was bila sy pecahkan jerawat saya tu, dah tentu ia melekat di tangan. Apabila ia melekat ditangan, sudah tentu ia berpindah ke stering kereta ketika sy memandu dan seterusnya mesti sy akan terpegang baju dan seluar.

  Untuk bagi gambaran, kadang2 nanah itu sy lap pakai tangan sahaja dan hilang. Dan sy kadang2 terlupa yang tangan sy tadi pecahkan nanah jerawat lalu memegang stereng, baju dan sebagainya.

  Persoalannya, adakah pakaian sy tadi sah dibwa sembahyang?

  Bila keeesokan harinya sy nak bersihkan nanah yg melekat di stering kereta tu, sy pun xtau nak bermula dari mana. Sebab dah tak nampak.

  Adakah kereta sy itu bernajis dan pakai sy yang terkena nanah yang kadang2 tak nampak itu tidak boleh dibawa sembahyang?

 60. Salam Ustaz,

  Sy mohon pencerahan.

  Selepas mandi wajib tetapi saya belum keluar dari bilik mandi saya terperasan ada kotoron di kuku kaki saya. Didalam kuku.

  Lantas, saya cungkil keluar dan bersihkan seperti biasa

  persoalan dan was was timbul,

  1. Saya dah terlintas niat, mandi wajib saya tadi dah selesai sebab saya yakin sy dh meratakan air, namun sebelum saya melangkah keluar dari bilik air, saya baru perasan ada kotoran dalam kuku. Dan saya bersihkan kotoran itu selepas sy yakin mandi wajib sy dh selesai. Adakah mandi wajib tadi saya sah?

  2. Sejauh mana kita harus bersihkan kotoran dikuku?. Kotoran dalam kuku adakah dikatakan kawasan zahir? Kuku saya sangat pendek, kotoran melekat di celah tepi kuku kaki. Saya kena cungkil keluar baru boleh keluar

  Harap ustaz dapat jelas kan.

  1. 1. Saya dah terlintas niat, mandi wajib saya tadi dah selesai sebab saya yakin sy dh meratakan air, namun sebelum saya melangkah keluar dari bilik air, saya baru perasan ada kotoran dalam kuku. Dan saya bersihkan kotoran itu selepas sy yakin mandi wajib sy dh selesai. Adakah mandi wajib tadi saya sah?

   Sah, mandi wajib tersebut dikira telah disempunakan dengan membasuh bahagian yang terhalang air.

   2. Sejauh mana kita harus bersihkan kotoran dikuku?. Kotoran dalam kuku adakah dikatakan kawasan zahir? Kuku saya sangat pendek, kotoran melekat di celah tepi kuku kaki. Saya kena cungkil keluar baru boleh keluar

   Oh, jangan seperti itu. Membersihkan kotoran tu yang menghalang air. Bukan terlalu details macam tu. Bersihkan dikawasan zahir (yang jelas-jelas nampak). Cukuplah dengan menggosok-gosok kawasan kuku yang sudah pendek itu ketika dijiruskan air ke atasnya.

   Wallahua’lam

 61. Assalamualaikum abg hafiz. Saya ada kekeliruan, saya dulu ada was2 yg sgt teruk dan alhamdulillah dah baik dah skrg, mcm biasa. Tp, ada satu je lagi yg saya was2, iaitu tentang menyebut kalimah lailahaillallah. Kdg2 saya keliru sama ada saya terbaca huruf ha itu sama ada ha pedas atau ha bulat. And saya boleh sebut perkataan Allah dgn baik tp kdg2 saya keliru betul ke tak saya sebut nama Allah. Ada penjelasan tak? Adakah tidak mengapa jika saya membaca syahadat dgn salah tetapi secara tidak disengajakan? Saya sgt takut bab ni sbb syahadat bab akidah, antara islam atau tidak. Terima kasih byk2!

  1. Wa’alaikummussalam,

   Dalam bab ini, harus diingat, sekiranya kita dah tasmi’ (memperdengarkan bacaan kepada yang lebih mengetahui), dan bacaan kita dah disahkan betul, maka usah dilayan perasaan was-was itu. Allah melihat usaha kita dalam memperbaiki ibadah.
   Pada pandangan saya, ia adalah was-was yang tidak arus dilayan. Abaikan ia…

   Wallahua’lam.

   1. Terima kasih abg hafiz. Ye, saya dah byk kali tasmi’. Cuma saya nak tau tidak mengapa kan kalau tidak sengaja tersalah baca syahadat? Adakah syahadat tu sah? Bukan kita tak reti tajwid, cuma kdg2 tak terperasan pulak tersilap. And kdg2 time jd makmum kan suara kena perlahan, and time tu kdg2 saya keliru betul ke tak saya sebut perkataan Allah ni. Terima kasih.

 62. As salam ustaz.

  Saya mengalami was was yang teruk hari ini.

  Ketika lepas sahur sebelum waktu subuh, sy terlelap. Saya ada termimpi benda ghairah. Ketika sy terjaga, saya terus periksa seluar dan seluar dalam saya dalam keadaan mamai. Masa itu, saya yakin memang tidak keluar air mani. Dan seingat saya, saya tak rasa apa-apa kebasahan. Seingat saya lah. Sebab saya tengah mamai.

  Dan dalam keadaan mamai tu juga sy terus mAndi dan yakin masa itu saya tak keluar air mani.

  Namun, ketika solat subuh, tiba-tiba terdetik betul ke saya tak keluar mani? Sebab saya periksa seluar dalam saya tadi dalam keadaan mamai. Antara sedar dan tidak sedar. Masa itu sy sgt yakin tidak ada. Atau mungkin sebab saya mamai, sebab itu sy tak perasan.

  Ketika solat itu, saya dah niat habis sahaja solat, saya nak periksa balik seluar dalam saya. Namun, saya terlupa untuk periksa sampailah saya sudah berada dipejabat. Baru teringat.

  Sekarang saya sedang dilanda was-was yang sangat teruk. Saya cuba abaikan bahawa air mani saya tidak keluar. Namun hati saya berasa sangat tidak tenteram dan sakit. Pada masa yang sama, saya tidak mahu mandi wajib kerana saya takut akan melayan perasaan was was syaitan saya ini.

  Boleh kah bantu saya ustaz apa yang sy harus lakukan. Saya takut amalam saya tidak sah pada bulan ramadhan ini

  1. Wa’alaikummussalam,

   Tuan sudah yakin bahawa tiada kesan air mani keluar, maka tak perlu difikirkan lagi. Was-was ni datang kemudian, padahal permasalahan tadi sudah selesai. Bagi pandangan saya, abaikan.

   “Namun, ketika solat subuh, tiba-tiba terdetik betul ke saya tak keluar mani?” – perkara ni biasa berlaku pada pengidap was-was. Ini menandakan ia datang daripada was-was. Abaikan.

   1. Terima kasih ustaz sebab reply.

    Adakah saya berdosa kalau saya laku perkara ini? Maksudnya saya abaikan dengan tidak mandi wajib.

    Memang seingat saya, takda rasa basah. Saya memang betul-betul tak ingat. Saya terus mandi mcm biasa dan solat subuh mcm biasa.

    Dia start menjadi was-was bila saya terlupa untuk periksa kembali seluar dalam saya selepas abis solat. Itu yang was-was sampai sekarang.

    Saya takut pula, kalau sy melayan was-was dia makin jadi parah.

    Was-was ini sangat perit ustaz. Semoga sy diampunkan dengan tidak melayan untuk mandi wajib.

    1. Sama-sama, jika kita follow cara fiqh, sesuatu itu dikira suci. Melainkan ia jelas nampak, dan apabila diragui samada ia ada atau tidak, ia dikira bersih/tiada.

     Satu lagi, melayan was-was ini tak elok, sebab kita melayan bisikan syaitan. (boleh wikipedia OCD – term untuk was-was)

     Allah tidak akan menghukum diluar kemampuan kita. Wallahua’lam. Semoga kita dipermudahkan Nya.

 63. Terima kasih selagi ustaz,

  “Apabila diragui samada ia ada atau tidak, ia dikira bersih/tiada”

  Dalam kes sy ni, sy dikategorikan dalam ragu-ragu lah kan? Kalau ikut kaedah fiqh sy ‘dimaafkan’ kan? Sebab tak boleh pastikan

 64. As-salam Ustaz,

  Ketika mandi wajib, saya bersihkan telinga saya. Namun secara tidak sengaja, saya telah terlukakan telinga saya. Mungkin terkena kuku saya secara tak sengaja.

  Masalahnya, darah telah mengalir dan tidak berhenti. Saya ambil paip, saya alirkan kearah luka, namun masih lagi mengalir. Puas saya tunggu, darah tetap mengalir jugak.

  Sebab darah masih mengalir, saya alirkan air sekali lagi. Lalu saya selesaikan mandi wajib saya walaupun darah masih mengalir.

  Was was timbul. Adakah mandi wajib saya tadi sah? Saya dah berusaha bersihkan darah itu. Ia tetap mengalir.

  Untuk info lebih lanjut, sebelum berdarah, saya dah ratakan air ditelinga saya. Saya terlukakan telinga saya ketika saya hampir nak abiskan mandi wajib saya.

  Harap ustaz dpt beri penjelasan mengenai darah mengalir ini sama ada mandi wajib saya ini sah atau tidak sah.

 65. Satu lagi ustaz,

  Kalau ketika kita mandi, kulit jari terkelupas atau terkopek sedikit, tapi saya perasan selepas dah selesai mandi wajib. Adakah mandi wajib saya sah?

  Saya tak pasti sama ada air dah kena dibawah kulit jari yang terkelupas atau tidak.

  Ada pendapat kata kena mengalirkan. Ada pendapat yang mengatakan tak perlu dan mandi itu sah.

  Saya tak perasan kulit jari mengelupas. Saya perasan pun ketika nak tunaikan solat.

  Saya tak nak melayan perasaan was-was saya ni dengan mandi semula. Nanti makin teruk

  Harap dapat membantu.

    1. Darah tadi kecil shj jumlahnya.. terguris kulit dgn kuku.. berdarah sikit. Jadi, ia mngalir terlalu sikit.. sebab tu kita takda masalah untuk alirkan air & tak sakit.
     Jd, air dah dikira mngalir. Sah.

     Drpd sudut science pun, darah tak akan berhenti mngalir jika dialirkan dgn air… sebab, darah perlu mmbeku untuk create layer luar. Aliran air akan mengganggu proses pemberhentian aliran darah.

     والله اعلم…

 66. Jadi untuk kes pertama yang darah tadi mandi wajib saya sah? Darah mengalir agak banyak tapi tak lah mencurah-curah, cuma ia mengalir. Luka terguris.

  Untuk kes kedua, kulit jari terkopek itu juga sah kan? Dar segi logik, mesti air dah terkena bawah kulit juga. Betul tak ustaz?

  Saya dah terlintas nak mandi wajib semula selepas ini. Kalau saya tak nak layan was was saya ni dengan teruskan mandi wajib, mandi wajib saya yang terdahulu masih sah kan?

  Maaf banyak-banyak sebab banyak sangat tanya. Saya jadi sangat tak tenteram dengan was was ini.

  1. Salam Ustaz,

   Ada jawapan untuk soalan saya yang kedua? Berkenaan kulit jari terkelupas?

   Kadang-kadang kulit ditepi jari kita terkelupas. Sebelum mandi sy biasanya akan potong lebihan kulit mengelupas itu. Yang ini nak dijadikan cerita, saya tak perasan. Bila mandi, kita tak perasan pun kulit tu mengelupas. Bila dah selesai mandi wajib baru perasan kulit jari tu terkelupas. Dia terankat sikit dari kulit jari tapi masih ‘intact’ dengan jari. Cuma bawah kulit terkelupas itu masih ada kulit lagi.

   Saya tak pasti sama ada kulit di bawah jari terkelupas itu terkena air atau tidak.

   Apa hukumnya ya ustaz? Adakah saya hanya sekadar basuh saja kulit saya yg terkelupas itu tanpa menghiraukan kulit jari dibawah kulit yang terkelupas itu?

   Kalau secara logik, adakah air pun sudah mengalir sama walaupun kulit mengelupas itu menutup kulit jari dibawahnya?

   Mungkin soalan saya ini agak kelakar, tapi saya harap sangat penjelasan dari ustaz. Saya takut was was saya makin menjadi-jadi dan akan mengulang-gulang mandi wajib dan wudhu

 67. Salam Tuan Ustaz,

  Saya ada kemusyikilan tentang lintasan hati yang membatalkan solat. Apakah yang dimaksudkan lintasan hati yang membatalkan solat? Saya selalu sangat mengalami lintasan hati seperti “kalau salah bacaan ni, batal solat aku” “kalau aku masih mengulang bacaan ini, batal solat aku” dan memang masa itu saya mengulang bacaan.

  Tetapi ini semua bukan kehendak saya. Ia kadang-kadang memang terlintas sendiri. Saya selalu cuba untuk melawannya.

  Was was menjadi parah bila saya terbaca pasal lintasan seperi dibawah ini:-

  “” Sesudah takbiratulihram tidak boleh berubah niat. Niat tidak boleh ditukar atau merasa was-was samada niat kita betul atau tidak. Tidak boleh ada lintasan hati hendak membatalkan sembahyang sebelum salam. Ini kerana ibadah sembahyang adalah pendek masanya berbanding dengan ibadah haji atau puasa. Dalam ibadah haji dan puasa setelah jatuh niat walau apa pun lintasan di hati tidak akan membatalkan ibadah-ibadah itu dengan serta merta melainkan melakukan perbuatan-perbuatan yang membatalkannya.

  *Lintasan-lintasan hati semasa sembahyang yang boleh menjejas niat :-

  niat untuk membatalkan sembahyang tanpa sebab akan membatalkan sembahyang dengan serta-merta.

  niat untuk membatalkan sembahyang jika sesuatu keadaan berlaku akan membatalkan sembayang dengan serta-merta. Contoh : akan batalkan sembahyang jika hujan turun untuk mengangkat kain jemuran.

  tukar niat sewaktu sedang sembahyang seperti menukar niat sembahyang Zuhur kepada niat sembahyang Asar akan membatalkan sembahyang dengan serta-merta.

  syak pada niat sebanyak 2 kali ~ iaitu was-was samada niat betul atau tidak, akan membatalkan sembahyang dengan serta-merta. Niat mesti dengan penuh yakin dan betul.””

  Bila saya baca ayat seorg ustaz terutama pasal kain jemuran, lalu saya jadi sangat was was. Saya selalu membatalkan solat saya kerana perkara ini.

  Lintasan ini datang tiba-tiba. Bukan saya yang kawal. Dia datang tiba-tiba. Bila terlintas, cepat-cepat saya menindakannya. Tetapi makin kuat saya lawan perasaan saya, makin kuat was was mengatakan niat saya telah terbatal disebabkan lintasan saya itu dan disebabkan saya betul-betul mengulang bacaan seperti lintasan hati.

  Tolong bantu saya ustaz

   1. Wa’alaikummussalam,

    Niat yang biasa dialami oleh orang berpenyakit was-was, termasuk saya ketika dahulu, hanya lintasan-lintasan gangguan syaitan. Ia memang mainan syaitan.

    Nasihat saya, abaikan perasaan tersebut. Lama kelamaan ia akan hilang, insya Allah.

    Niat yang membatalkan itu bukan seperti gangguan was-was, ia memang berniat dengan sungguh-sungguh hendak keluar solat. Bukan teragak-agak. Pendek kata, yang berpenyakit was-was bukan berniat sungguh-sungguh nak keluar solat, ia hanya lintasan dan bisikan gangguan syaitan sahaja. Jadi, saya harap sangat, mulai sekarang, abaikan perasaan tersebut. Mengikut pengalaman, lama kelamaan ia akan hilang. Mula-mula memang tidak selesa. Suatu masa nanti, ia akan sembuh. Insya Allah.

 68. As-salam Ustaz,

  Saya nak tanya pasal najis.

  Ketika saya turun dari motor lengan baju saya tersentuh seat motor. Seat motor saya pula ada tahi burung yang sudah kering. Agak lama dah tahi burung tu. Lebih kurang 1 bulan.

  Saya tak pasti adakah lengan baju saya tadi betul- betul tepat terkena tahi burung atau tidak. Sebab saya tak nampak sama ada kena atau tidak. Ada kemungkinan sebenarnya tak kena pun bekas tahi burung tu.

  Utk pengetahuan, lengan baju saya kering, tahi burung itu juga kerung. Was was timbul bila saya hanya menempel kan sahaja air ke lengan baju saya yang saya sendiri tak nampak bekas tahi itu. Saya randomly tepek2 kan air. Saya tak mengalirkan air keluar. Silap saya.

  Was was muncul bila saya ragu ragu dengan status air tak mengalir tu. Lengan saya dah basah, ada tak kemungkinan bekas najis juga dh basah? Tapi saya tak nam

  1. Wa’alaikummussalam,

   Najis tidak berpindah kering ke kering. Jadi baju saudara tidak terkena najis dan masih suci. Jadi walaupun saudara basuh baju tersebut, ia asal suci… sudah tentu tidak akan bertukar najis.
   Ia masih suci.

   Wallahua’lam

 69. Was was muncul bila saya ragu ragu dengan status air tak mengalir tu. Lengan saya dah basah, ada tak kemungkinan bekas najis juga dah basah? Tapi saya tak nampak pun najis tu sebenarnya. Saya agak agak. Dan saya pun hanya agak2 mungkin lengan baju saya betul2 kena tahi burung tu.

  Bila basah, saya dah sentuh meja. Tapi sy xnampak pun najis tu. Adakah meja sy dah jadi najis?

  Adakah bila kita terkena najis kering dan baju kita juga kering, bila kita basahkan baju kita utk cuci dah jadi hukum bernajis?

  Perlu kah says abaikan was was saya ini?

  1. Saya takut lengan baju saya yang basah tadi, najisnya berpindah ke tempat lain ketika saya memegang meja. Tapi saya tak sure kena atau tidak.

   Kalau sy xtau, tapi sebenarnya kena tanpa pengetahuan sya mcm mana ustaz?

   1. Najis tidak berpindah kering ke kering. Jadi baju saudara tidak terkena najis dan masih suci. Jadi walaupun saudara basuh baju tersebut, ia asal suci… sudah tentu tidak akan bertukar najis.
    Ia masih suci.

    Satu lagi, tak perlu was-was. Ia hanya dikira najis jika jelas ada kesan najis tersebut. Kena pegang prinsip ini.

    Nasihat saya, jika ada najis pada seat dan sebagainya, segerakan untuk membersihkannya. Mudah sahaja, ambil tuala dan tisu.. Buang dulu najis tu dengan tisu, kemudian basahkan tuala dan lalukan pada seat hingga tiada kesan najis lagi. Untuk ulangan (jika perlu) gunakan bahagian tuala yang berbeza-beza (bagi mengelakkan najis yg first tadi melekat balik di seat).

    Wallahua’lam.

 70. Assalam, saudara irhafiz.. Kalau sebelum kita solat kita syak/rasa ada najis keluar drpada kemaluan kita. perlukah kita check dlm seluar kita dulu sebelum solat ? .. dan, mcm mna pulak kalau kita mmg selalu syak najis keluar setiap kali nk solat ?

  1. Wa’alaikummussalam,

   Jika ada rasa atau syak ada najis keluar sebelum solat, kena periksa dahulu, samada ia benar keluar atau tidak.

   Kemudian, apabila kita dah selalu cek, tapi takda.. maka ia jelas hanya perasaan was-was sahaja. Jika ia hanya was-was, boleh diabaikan.

 71. ustaz, apakah hukum menganggap undang-undang Islam adalah kejam ? ..Kita tahu anggapan begitu salah. Tetapi adakah saya berdosa jika saya cuba untuk membuang tanggapan itu ?

 72. ustaz, apakah hukum menganggap undang-undang Islam adalah kejam ? ..Kita tahu anggapan begitu salah. Tetapi adakah saya masih dikira berdosa walaupun saya cuba untuk membuang tanggapan itu ?

 73. Salam Ustaz,

  Ada jawapan untuk soalan saya yang kedua? Berkenaan kulit jari terkelupas?

  Kadang-kadang kulit ditepi jari kita terkelupas. Sebelum mandi sy biasanya akan potong lebihan kulit mengelupas itu. Yang ini nak dijadikan cerita, saya tak perasan. Bila mandi, kita tak perasan pun kulit tu mengelupas. Bila dah selesai mandi wajib baru perasan kulit jari tu terkelupas. Dia terankat sikit dari kulit jari tapi masih ‘intact’ dengan jari. Cuma bawah kulit terkelupas itu masih ada kulit lagi.

  Saya tak pasti sama ada kulit di bawah jari terkelupas itu terkena air atau tidak.

  Apa hukumnya ya ustaz? Adakah saya hanya sekadar basuh saja kulit saya yg terkelupas itu tanpa menghiraukan kulit jari dibawah kulit yang terkelupas itu?

  Kalau secara logik, adakah air pun sudah mengalir sama walaupun kulit mengelupas itu menutup kulit jari dibawahnya?

  Mungkin soalan saya ini agak kelakar, tapi saya harap sangat penjelasan dari ustaz. Saya takut was was saya makin menjadi-jadi dan akan mengulang-gulang mandi wajib dan wudhu

  1. Untuk nota tambahan, kulit mengelupas saya ini hanya satu dia sahaja dijari. Kalau dicabut mungkin akan mengibatkan berdarah. Jadi saya selalunya akan potong sahaja lebihan kulit yang panjang itu daripada mencabutnya.

 74. Assalamualaikum Ustaz Hafiz,

  Saya ingin minta pencerahan berkenaan mandi wajib.

  Muka saya mempunyai jerawat. Setiap malam saya akan pakai gel jerawat (gel lutsinar). Sebelum mandi wajib, saya biasanya akan basuh dulu jerawat yang ada gel jerawat. Bila terkena air, dia senang luntur. Namun kena gosok sedikit untuk pasti benar-benar hilangkan kesan.

  Namun pagi tadi, saya terlupa untuk cuci gel jerawat saya di dahi (jerwat itu di sebaris kening di antara kedua-dua mata). Yang lain semuanya saya cuci. Ditakdirkan yang ini saya terlupa.

  Saya mandi wajib macam biasa. Saya gosok-gosok muka.

  Setelah selesai. Saya yakin air dah diratakan dikesuluruhan anggota zahir saya. Namun, saya terperasan saya terlupa cuci gel jerawat saya itu ketika saya ingin mendirikan solat subuh. Alangkah was was nya saya masa itu. Saya terlupa untuk bersihkan ketika sebelum mandi wajib.

  Namun, bila saya sentuh jerawat saya itu, memang tidak ada kesan gel dah. Saya ingin menerima dan yakin bahawa, walaupun saya terlupa untuk cuci gel jerawat saya, ketika Mandi Wajib, saya dah pun bersihkan gel jerawat itu secara tidak lansung.

  Tetapi, hati jahat saya pulak mengatakan, kemungkin gosokkan muka ketika saya mandi wajib itu, tak kena pun dekat jerawat saya. Dan kesan gel jerawat yang saya rasa dah hilang itu, mungkin disebabkan saya lap mengunakan tuala atau ketika ambik wudhu, bukan dia bersih disebabkan Mandi Wajib.

  Saya sudah berusaha seabis kuat untuk menyakinkan bahawa air mmg dah terkena kulit saya dan gel jerawat itu hilang secara tidak lansung ketika saya gosokkan muka.

  Demi Allah swt, saya tak boleh ingat sama ada gosokkan dimuka itu terkena atau tidak jerawat saya itu yang terletak sebaris dengan kening diantara 2 biji mata.

  Makin lama saya fikir makin kuat saya was was. 50% saya yakin gel sy memang dah hilang ketika mandi wajib. 50% pula mengatakan dia hilang sebab saya gosok mengunakan tuala setelah selesai mandi wajib atau ketika wudhu dan bukan ketika mandi wajib.

  Saya yakin saya dah bersihkan. Tapi ada sahaja ingatan yang melintas mengatakan keyakinan itu dibuat-buat untuk menyedapkan hati saya sahaja.

  Saya tak nak mandi wajib lagi kerana, nanti was was itu akan terjadi lagi. Tapi dia akan was waskan saya perkara lain pula.

  Masa abis mandi mmg sy dh yakin. Bila start nak solat baru tersedar pasal gel itu.

  Kalau saya pegang dengan keyakinan saya dan abaikan was was ini. Berdosa kah saya ustaz? Saya takut amalam saya tidak diterima kalau saya pilih untuk yakin tetapi sebenarnya memamg benar gel tidak hilang ketika mandi wajib.

  Saya betul-betul perlukan pertolongan ustaz.

  Harap sangat dapat membantu.

  1. Wa’alaikummussalam,

   Apa beza mandi wajib dengan solat dan wudhu?

   Solat dimulakan dengan takbir dan disudahi dengan salam – dia ada range masa.
   Wudhu dimulakan dengan niat+basuh muka dan disudahi dengan basuhan kaki – pun ada range.

   Mandi wajib dimulakan dengan titisan pertama air kena pada badan + niat hingga selesai… Selesai apabila dah sampai air ke seluruh badan.

   Jadi, katakan saya mandi wajib namun selepas itu ternampak perkara yang jelas menghalang air, contohnya liquid pada tangan saya dan memang sahih ia terkena sebelum mandi wajib, maka mandi wajib saya tak sah.. saya pergi ke sinki terus gosok dan ratakan air ke tangan tadi.. maka mandi wajib dah selesai dan tidak perlu dimulakan semula.

   Isu persoalan di atas, gel itu akan mencair bersama-sama air, dan tuan dah pasti ia dah tiada kesan lagi. Saya rasa ia sama seperti gel rambut, yang akan mencair apabila terkena air.
   Jadi, dengan ini kita kata yang air tadi dah cukup menghilangkan kesan gel. Melainkan jelas diwajah tuan gel itu mengeras dan menghalang air selepas wudhu tadi.
   Dengan itu, insya Allah mandi wajib sah.

   Kita ini mampu menghukum atas ilmu kita dan penjelasan2 yang zahir nampak. Selebihnya kita kena ada pengharapan pada rahmat Allah. Wallahua’lam.

   1. Terima kasih banyak-banyak ustaz sebab reply.

    Ya ustaz, mcm gel rambut. Mungkin lagi ringan kekentalannya dari gel rambut. Pokoknya memang sama sifatnya mcm gel rambut.

    Jadi, saya abaikan sahaja perasaan saya ini?

    Kalau lah mmg sebenarnya air tak mengalir, tetapi kita tak sedar dan kita abai kan, adakah kita dimaafkan ustaz?

    Sejak kebelakangan ini, saya takut sangat ibadat saya tak diterima.

    Demi Allah swt ustaz, saya dah berusaha sekuat usaha untuk yakin memang masa mandi wajib tadi secara tidak lansung gel itu telah pun bersih.

    Tapi ada sahaja lintasan yang meng’counter’ balik keyakinan saya tadi. Ada sahaja lintasan yang akan menyanggah keyakinan sya dan membuatkan saya menyoal kembali keyakinan saya sama ada saya buat-buat yakin atau saya mmg betul-betul yakin.

    Ustaz, betul kah tindakan saya untuk berpegang pada saya yakin gel itu hilang semasa mandi wajib? Saya tak nak layan was was ini dengan mandi semula sebab dia akan was was kan benda lain pula.

    Pada orang lain mungkin akan kata “apa salahnya mandi semula” tetapi siapa yg berpenyakit was was pasti tahu macam mana azabnya was was ini. Dia menyerang dan was was kepada benda lain pula, bila kita mandi semula.

    Sy nak betul-betul yakin. Bukan buat-buat yakin.

    Soalan kedua ustaz,

    sepanjang manakah timeframe mandi wajib itu?

    Adakah setelah keluar dari bilik mandi dan telah berniat sudah abis mandi wajib, timeframe itu telah luput?

    Mcm kes sy. Sy perasan ketika sy dh berpakain dan sudah bersedia untuk solat, adalah masih lagi boleh utk sya bersihkan kotoran yang menghalang?

    1. Saya faham perasaan was-was ni, sebab saya pernah mengalaminya dahulu. Alhamdulillah, sekarang dah ok.
     Kita hanya takut… tapi tiada rasa harap.. Kita dengan Allah kena ada dua perasaan ini.. Takut + Harap.
     Harap penerimaan ibadah setelah kita buat bersungguh-sungguh. Allah nk tengok our effort.

     Berkenaan time frame tersebut, saya pun belajar daripada Ustaz-ustaz, dan tidak tanya secara detail. Tapi berdasarkan situation yang kami belajar dalam QnA, jika kita nak takbir ternampak liquid yang menghalang air, bersihkan dan basuh ditempat berkenaan.

     Wallahua’lam. Was-was tidak hilang sekelip mata, ia umpama perasaan yang dah berakar dalam jiwa, nak cabut itu pasti ada rasa tak selesa, walaupun tindakan kita itu sebenarnya benar. Keep moving and istiqamah.

 75. Maksudnya. Walaupun kita dah keluar dari bilik mandi, kita masih boleh basuh bahagian yang menghalang air tadi kalau kita nampak?

  Kalau terjadi lagi. Saya akan praktikan apa yang ustaz ajar.

  Terima kasih ustaz atas pencerahan.

  Sekarang ini saya betul-betul bertawakal kepada Allah swt sama ada menerima atau tidak mandi wajib dan amal ibadat saya. Dengan penuh pengharapan, saya harap mandi wajib saya tadi sah.

  Saya tidak akan ulang mandi wajib saya. Saya akan ikut apa nasihat ustaz.

  Doakan penyembuhan untuk saya Ustaz

 76. assalam ustaz.
  saya nak tau..jika kita melakukan sesuatu yang membatalkan puasa tetapi semasa itu kita tidak tahu perkara itu boleh membatalkan..adakah sah puasa tersebut?

  jika kita tidak pasti mani atau mazi yang terkeluar dan perkara ini sudah lama dan kita tidak pasti..mana satu yang perlu dipilih?

 77. Assalamualaikum Ustaz,

  saya mengalami masalah bila nak solat dan nak memulakan solat dimana bila sy nak berniat solat, ada lintasan dalam hati mengatakan saya murtad atau saya nak murtad padahal yang sebenar-benarnya saya tidak mahu murtad langsung. Bila keadaan macam tu terjadi, saya mengatakan pada diri saya yang saya tau saya taknak murtad dan Allah tau isi hati saya yang saya taknak murtad. Tetapi akan datang lintasan dan gangguan mengatakan memang Allah tau isi hati kita tapi macam mana kalau yang sebenarnya saya memang nak murtad dan Allah tahu dan akan dapat kemurkaan Allah dan Allah akan hukum saya. Tetapi yang sebenar-benarnya saya tak mahu murtad langsung. berkali-kali saya ingatkan diri.

  Setiap kali terjadi macam tu, saya berhentikan solat dan ulang semuala. saya tak lepas rakaat kedua berkali-kali saya ulang sehingga ambil masa 30 minit dan kadang-kadang sehingga 1 jam untuk selesaikan satu solat. Sampaikan saya rasa taknak solat tetapi saya taknak macam tu. saya nak solat..sungguh saya nak solat, nak sujud pada Allah tetapi saya tak tahu nak buat macam mana lagi untuk atasi gangguan tersebut.

  jika saya meneruskan solat dan mengabaikan gangguan dan lintasan tersebut, saya akan berasa was-was dan ragu-ragu adakah solat saya sah dan adakah Allah akan terima solat saya? dan bila was-was tersebut terjadi, akan ada lintasan untuk membatalkan solat saya/memberhentikan solat. jika saya abaikan was-was utk batalkan solat saya, akan ada lintasan dan gangguan mengatakan kalau teruskan solat, solat tak sah. bila saya cuba menyakinkan diri yang solat tu sah, tetap akan ada gangguan dan lintasan cakap tak sah dan akan dihukum Allah.

  saya juga menghadapi masalah ketika solat dimana saya membaca bacaan solat dan was-was adakah betul bacaan saya, saya yakinkan diri betul dan teruskan bacaan tetapi akan ada lintasan dan gangguan mengatakan kalau teruskan dan yakin bacaan betul, kau murtad. dan bila saya abaikan mengatakan saya tak murtad dan Allah tahu saya taknak murtad, kan datang lintasan dan gangguan mengatakan memang Allah tau isi hati kita tapi macam mana kalau yang sebenarnya saya memang nak murtad dan Allah tahu dan akan dapat kemurkaan Allah dan Allah akan hukum saya.

  saya dah tak tahu nak buat macam mana lagi ustaz. saya harap ustaz dapat bantu saya.

  1. jika saya meneruskan solat dan mengabaikan gangguan dan lintasan tersebut, saya akan berasa was-was dan ragu-ragu adakah solat saya sah dan adakah Allah akan terima solat saya?

   saya juga menghadapi masalah ketika solat dimana saya membaca bacaan solat dan was-was adakah betul bacaan saya,

   Wa’alaikumussalam,

   Pertamanya, kita perlu sedar bahawa was-was ini adalah suatu perkara yang tidak elok. Maka, dalam menghadapi serangan was-was tersebut, akan ada rasa tidak selesa seperti rasa tidak diterima solat kita. Baiklah, cuba kita renung, zalimkah Allah hinggakan menghukum kita yang sedang berusaha meninggalkan tabiat buruk ini (tabiat was-was)? Kita sedang berjuang melawan was-was kerana Allah.

   Kedua, kita perlu ada rasa takut dan harap. Jangan hanya memiliki satu sahaja… Kalau kita semata-mata takut bimbang tidak diterima, ini adalah salah. Kita juga kena ada perasaan harap… harapkan ehsan Allah untuk menerima amal ibadah kita ini.

   Ketiga, tekad dan usaha secara berterusan perlu ada. Dan pada masa kita berjuang ini, tentu ada rasa tidak selesa. Hinggalah kita bebas daripada belenggu was-was ini.

   Seperti yang anda rasa, nak murtad dan lain-lain, itu adalah was-was dan anda pun tahu. Maka, anda perlu ignore perkara tersebut dan fokus kepada perkara yang lain. Anda juga perlu disiplinkan diri agar tidak lagi membatalkan solat dan menyusah-nyusahkan dalam solat. Nabi kita bengkak-bengkak kaki kerana solat dengan lazat (seronoh), bukan seperti pesakit was-was yang lenguh kaki berdiri kerana terperangkap dalam belenggu solat. Jadi anda perlu set limit. Jangan ulang bacaan lagi.

   Ingatlah, solat yang benar akan mendatangkan ketenangan, bukan kegelisahan.
   Namun bagi pesakit was-was ini, ketenangan akan hadir nanti – percayalah – setelah mengharungi penyakit was-was dengan baik.

   Wallahua’lam

 78. assalam ustaz.
  saya nak tau..jika kita melakukan sesuatu yang membatalkan puasa tetapi semasa itu kita tidak tahu perkara itu boleh membatalkan..adakah sah puasa tersebut?

  jika kita tidak pasti mani atau mazi yang terkeluar dan perkara ini sudah lama dan kita tidak pasti..dan semasa itu kita tidak tahu dan bepuasa seperti biasa..adakah sah puasa kita.

 79. As-Salam Ustaz Hafiz,

  Saya ada 3 soalan berkaitan najis.

  1. Kalau darah jerawat melekat di baju. Katakan ada tompokan darah jerawat pecah. Adakah sebelum masuk mesin basuh, kita perlu cuci dahulu darah itu? Kalau kita masuk kan terus dalam mesin basuh, adakah pakaian lain akan bernajis? Tompokan darah itu tidak lah besar sangat kerana ia adalah kesan darah jerawat yang pecah (selalunya jerawat belakang badan)

  2. Ketika menunggang motor saya berkemungkinan terlanggar bangkai anjing yang memang telah hilang sifat anjing tu. Bangkai yang telah kering dan hancur. Dah menjadi hitam. Kemungkinan dah 1 minggu atau 2 minggu bangkai tersebut. Saya tau itu bangkai anjing, cuma saya tak pasti adakah tayar motor saya terkena bangkai atau kesan darah tersebut atau pun tidak. Katakan lah memang terkena. Adakah saya perlu samak tayar motor tersebut?

  Ini kerana saya parking motor saya di dalam kawasan rumah saya. Takut lantai tersebut bernajis.

  3. Masih lagi berkenaan bangkai. Ini berlaku tadi. Ketika saya menunggang motor saya lalu berdekatan berkemungkinan bangkai binatang. Sifat fizikalnya juga telah tidak ada. Mungkin hanya tinggal darah kering atau bangkai yang hancur. Telah menjadi hitam. Entah macam mana saya terkena pasir-pasir yang berterbangan. Was-was muncul ketikq saya mengandaikan bangkai tersebut adalah bangkai anjing. Saya cuba melawan mengatakan mungkin itu bangkai kucing atau ia bukan bangkai pun. Tetapi ia tetap hadir dalam hati saya mengatakan ia bangkai anjing.

  Untuk pengetahuan, saya memang tidak tahu atau dapat pastikan apakah itu bangkai anjing atau kucing. Atau mungkin ia bukan bangkai pun. Cuma saya selalu terlintas ia bangkai anjing. Saya cuba lawan, tetapi terasa macam sangat tidak jujur pada diri. Seolah macam saya sengaja malas untuk samak. Padahal saya memang dah tanam keyakinan itu bungkan bangkai anjing.

  Adakah sekiranya saya abaikan perkara ini saya berdosa? Seolah-olah macam saya berdosa sangat kalau tidak menyamak. Wal hal saya pun tak pasti itu bangkai apa atau bukan bangkai pun. Saya cuma mengunakan andain saya bahawa itu bangkai anjing.

  Sekiranya dah terlintas sy nak menyamak, adakah sudah jatuh hukum saya memang kena samak? Saya tak nak samak kerana ia akan menyebabkan saya melayan was was ini. Saya cuba lawan was was ini. Tapi makin dipikir makin kuat.

  Harap ustaz dapat menjawab persoalan saya ini

  1. 1. Kalau darah jerawat melekat di baju. Katakan ada tompokan darah jerawat pecah. Adakah sebelum masuk mesin basuh, kita perlu cuci dahulu darah itu? Kalau kita masuk kan terus dalam mesin basuh, adakah pakaian lain akan bernajis? Tompokan darah itu tidak lah besar sangat kerana ia adalah kesan darah jerawat yang pecah (selalunya jerawat belakang badan).

   Pertamanya: Tompokan darah jerawat tu dimaafkan (darah kecik).
   Kedua: Mesin basuh sekarang dah ada satu fungsi bilas… almost mesin basuh auto ada rinse ni. Pandangan ustaz-ustaz mengatakan ia menyucikan.. Walaupun tak bilas/cuci dahulu.

   1. As-salam Ustaz, terima kasih sebab reply.

    Maksudnya, tanpa kita cuci dulu darah jerawat itu, kalau masuk baju dalan mesin yang ada fungsi itu, baju kita dah suci lah kan?

    Satu lagi ustaz,

    Katakan sejadah kita tadi terkena darah jerawat(sebab darah jerawat dekat dahi) darah nya sedikit. Selepas selesai sembahyang, dah tak nampak kesan nya. Tapi memang kita tahu dan sedar, jerawat kita tadi itu memang berdarah dan mesti kena sejadah ketika sujud.

    Perlukah saya bersihkan sejadah itu? Kalau perlu, bagaimana saya harus mula kan sebab saya tak nampak kesan darah. Mungkin kerana sedikit. Tapi memang saya pasti, ada darah

  2. 2. Ketika menunggang motor saya berkemungkinan terlanggar bangkai anjing yang memang telah hilang sifat anjing tu. Bangkai yang telah kering dan hancur. Dah menjadi hitam. Kemungkinan dah 1 minggu atau 2 minggu bangkai tersebut. Saya tau itu bangkai anjing, cuma saya tak pasti adakah tayar motor saya terkena bangkai atau kesan darah tersebut atau pun tidak. Katakan lah memang terkena. Adakah saya perlu samak tayar motor tersebut?

   Ini kerana saya parking motor saya di dalam kawasan rumah saya. Takut lantai tersebut bernajis.

   Penjelasan: Najis tak berpindah kering ke kering.

   1. Ustaz,

    Ini sekadar inginkan penjelasan. Katakan memang ketika itu baru lepas hujan. Dan saya memang terkena bekas bangkai tersebut.

    Adakah saya perlu menyamak tayar tersebut?

    Atau adakah jalan raya tadi dah menyucikan tayar tersebut sebelum saya sampai ke rumah?

    Memang tayar takda kena mengena dgn solat. Tetapi saya parking motor dalam kawasan rumah. Takut tak sucikan dia melekat di lantai pula

  3. 3. Masih lagi berkenaan bangkai. Ini berlaku tadi. Ketika saya menunggang motor saya lalu berdekatan berkemungkinan bangkai binatang. Sifat fizikalnya juga telah tidak ada. Mungkin hanya tinggal darah kering atau bangkai yang hancur. Telah menjadi hitam. Entah macam mana saya terkena pasir-pasir yang berterbangan. Was-was muncul ketikq saya mengandaikan bangkai tersebut adalah bangkai anjing. Saya cuba melawan mengatakan mungkin itu bangkai kucing atau ia bukan bangkai pun. Tetapi ia tetap hadir dalam hati saya mengatakan ia bangkai anjing.

   Untuk pengetahuan, saya memang tidak tahu atau dapat pastikan apakah itu bangkai anjing atau kucing. Atau mungkin ia bukan bangkai pun. Cuma saya selalu terlintas ia bangkai anjing. Saya cuba lawan, tetapi terasa macam sangat tidak jujur pada diri. Seolah macam saya sengaja malas untuk samak. Padahal saya memang dah tanam keyakinan itu bungkan bangkai anjing.

   Adakah sekiranya saya abaikan perkara ini saya berdosa? Seolah-olah macam saya berdosa sangat kalau tidak menyamak. Wal hal saya pun tak pasti itu bangkai apa atau bukan bangkai pun. Saya cuma mengunakan andain saya bahawa itu bangkai anjing.

   Sekiranya dah terlintas sy nak menyamak, adakah sudah jatuh hukum saya memang kena samak? Saya tak nak samak kerana ia akan menyebabkan saya melayan was was ini. Saya cuba lawan was was ini. Tapi makin dipikir makin kuat.

   Penjelasan: Tuan tidak tahu samada ia adalah bangkai atau mungkin plastik atau benda-benda lain. Jika ini diragui, maka tidak timbul soal najis. Ia tidak najis.

   Dalam meletakkan hukum seperti di atas, andaian-andaian tidak boleh dijadikan bukti. Jadi, ia dikira tidak najis.

   Walaupun dah terlintas nak menyamak, tak jatuh hukum untuk kena samak.. itu aje.

 80. Ustaz, selama ini sy solat sindirian dgn bacaan yang kuat sbb klau baca dgn suara prlahan sy waswas melampau. Tp skrg baru sy tau sunnah kena baca dgn perlahan, sy cuba sdaya upaya, tp sy slalu frust sgt sebab sy tak terlawan waswas hingga sy tpaksa ulang bacaan berkali kali terutama tahiyat. Sy tau klau ulang ulang bacaan sy mcm ikut syaitan, tp bila sampai situasi tahiyat ada je bhgian yg sy rasa sebut tak jelas, nak tak nak sy ulang ayat tersebut. Bhgian yg selalu rasa tak jelas bacaan ialah mubaarokaatus, iaitu pd suku kata mu dan ro. Bila dlm situasi solat sy slalu tak dpt flashback suku kata itu, lalu sy trus rasa bimbang yg melmpau. so sy pun ulanglah ayat itu. Tp hati terus dilanda rasa bersalah takut Allah tak reda.

  1. Aiman, saya juga pernah alami perkara itu. Kita takut Allah tak redha, itu aje… nmun kita takda perasaan harap yg tinggi pd Allah.
   Nabi tak ajar kita solat sedemikian. Itu juga yg pernah saya fikirkan dulu.

   Mahu tak mahu kita perlu berkeras lawan was2 ni. Kena ada limit. Saya harap Aiman baca komen2 diatas dan cuba analisis.

   Alhamdulillah saya diberikan kejayaan bebas drpd belenggu was2 tu dan sya mahu orang seperti saya pun bebas drpd was2 dgn jayanya.

   Ia memakan masa juga. Tp sabar dan harap.
   Ingat, ibadah yg betul bkn dgn was2… ibadah yg benar adalah dgn tenang…

   Nmun ketika melawan was2 akan ada rasa tidak selesa.. lama kelamaan anda akan bebas drpd was2… amin.

 81. asmlkum. sy rasa sy yg paling teruk kna pnyakkit waswas ni, sudah 4,5 hari sy mngkaj masalahi rakan2 di atas dan jawapan ustaz. sy cuba.buat, sehari dua sy rasa mcm ok sikit solat sy, tp. masih ulang juga beberapa ayat tp masih ok. hingga solat raya td sy rasa ok la, tapi malang solat jumaat td sy gagal , sbb sy brmasalah ssolt dgn suara prlahan.masa tgh baca fatihah, immam rukuk sy trus tk smpat nak habiskn dah fatihah. panik. balik rmah ada sdara dtg raya, so pkul 4 lbih baru dpt solat zohor, malang sy rasa tak bleh fokus lagi , so sy terlebih masa zohor dlm 4 minit dgn solat
  pula sy rasa truk sngt. sy kecewa habis langsung mood raya hancut lbur. saya takut ustaz

  1. Wkmslm.. maaf lmbat reply. Sibuk hari raya.
   Mmg akan ada rasa kecewa tu… ia dtg utk trigger kita supaya kekal dlm was2 ni. Seharusnya kena lawan dan lawan.

   Was2 ni bukan penyakit yg terus lenyap dlm sehari dua, ia ambil sedikit masa dan ia perlahan2 hilang nanti insya Allah.

   Teruskan usaha tu.. usaha dlm mndekati Allah dgn cara yg betul ada ganjaran Nya. Yakinlah.

   Allah sedang melihat usaha sedara..

   1. Assalammualaikum ustaz, sy ada masalah yg bg sy sngt teruk. Sy mengalami was2 dari tingktn 4 sehingga sy dah kahwin (26tahun). Pattern was2 sy sekarang tbahagi pd banyak jenis :

    1) selepas amik wudu, smntre tnggu suami atau tnggu azan ke, sy akan TERLUPA bahawa sy ade wudu. Kdng2 fikirn akan kata “mngkin itu ingatan ambil wudu smlm”. Smpi 1 tahap sy jd frust dan sedih

    2) ketika nk mula solat, sy akan was2 eh td da wudu kn . Sbb syaitan main kn sy konon sy solat dlu sblum wudu . Sy gagal yakinkn diri sy

    3) selepas solat, selang bbrpe minit sy akan was2 td dah solat ke blum ( lg2 jika sy tgh hadap kerja)

    Tolong ustaz bg nasihat kat hati sy spye kuatkn diri

    1. Waalaikumussalam,
     Berkenaan was-was, insya Allah, memang pengalaman saya sendiri untuk menghilangkannya. Saya dinasihati oleh rakan yang juga turut mengalami masalah was-was ini, dan dia merupakan seorang pelajar pondok. Alhamdulillah saya berjaya walaupun memakan masa berbulan-bulan.

     Untuk menghilangkannya, ia perlu terapi (lawan was-was secara berterusan sehingga sembuh).

     Paling utama, doa pada Allah.

     Kemudian, usah layan was-was tersebut. Kita perlu tegas dalam melawan was-was ini. Memang, berdasarkan pengalaman sendiri, akan wujud perasaan bersalah dan lain-lain. Namun, perasaan tersebut akan hilang beberapa bulan kemudian.

     Abaikan was-was. Memang agak perit untuk minggu-minggu yang awal.

     Selamat mencuba. Wallahua’lam.

 82. As-salam ustaz,

  Saya ingin minta pencerahan.

  Ketika selesai mandi wajib. Saya telah yakin saya dah meratakan air dikeseluruhan anggota badan saya. Saya sangat yakin. Dan telah terdetik dalam hati saya telah selesaikan mandi wajib saya.

  Saya lap-lap badan dan keluar dari bilik air dan seterusnya terus memakai pakaian dan terus ke surau berdekatan dengan rumah saya untuk solat zohor.

  Ketika sampai disurau, ketika hendak memulakan wudhu. Sy terperasan dijari dan dikuku jari saya ada kerak-kerak. Saya tak pasti kerak apakah itu.

  Saya basuh jari tersebut tanpa ada niat untuk menampung kekurangan mandi wajib. Sebab ketika itu saya tak pasti itu kerak apa. Dan saya terus mengambil wudhu. Ketika itu saya dah terdetik was-was dalam hati. saya takut air tak sampai di jari saya. Tapi saya lawan was-was saya dan terus saja ambil wudhu.

  Ketika menunggu untuk berjemah. Was-was makin kuat. Tak sedap hati, saya terus ke paip dan basuh jari saya yang berkerak tadi (ketika ini kerak dah hilang ketika ambik wudhu) saya niatkan dalam hati untuk menampung kekurangan mandi wajib saya.

  Saya ada terbaca komen-komen di atas bahawa mandi wajib itu ada timeline. Adakah dengan tindakan saya ini sudah betul dan saya tak perlu mengulang mandi wajib sebab sy dah basuh jari saya ketika di surau?

  Atau, adakah kerak itu sebenarnya tidak menghalang air dari terkena kulit badan?

  Ustas. Saya betul tak dapat pastikan adakah itu kerak atau bekas kulit-kulit kering yang kecil atau bekas-bekas garisan kuku ketika sy menberus jari sy dgn berus sinki.

  Untuk pengetahuan ustas, sy dh mengosok2 jari saya ketika mencuci rambut. Kalau ikut logik. Kenapa saya tak perasan ketika sy menyiran air di jari. Sy memang telah jelas mengalirkan air di jari ketika mandi wajib. Tapi ketika itu memang saya tak perasan ada kerak atau kotoron yang menghalang. Memang tak perasan, malah saya telah yakin saya telah meratakan air ketika itu sebelum saya terperasan kerak tersebut di surau.

  Ustaz, apakah status mandi wajib sy? Sekarang ini saya masih ada sedikit keyakinan mandi wajib saya sah.

  1. Wa’alaikumussalam,

   Sekiranya benda dikuku itu (kerak kuku) menyerap air, maka air dikira mengalir air. Ia berbeza daripada cat, yang memang melekit dan langsung tidak menyerap air.
   Setahu saya, ia menyerap air, maka tak perlu ulang mandi wajib tadi. Melainkan benda-benda yang sah menghalang air seperti liquid paper, cat dan sebagainya.

   Wallahua’lam

 83. Ustaz,

  Ada pencerahan, isu di atas?

  Ustaz,

  Saya mengalami was was yang sangat teruk mengenai najis. Mungkin kerana kekurangan ilmu.

  Saya ada satu lagi persoalan. Ini yang paling teruk was was

 84. Ustaz,

  Ada pencerahan isu di atas?

  Ustaz,

  Saya ada lagi satu persoalan. Ini yang paling teruk was wasnya.

  Ceritanya bermula pada bulan ramadhan. Ketika menunggang motor, saya mengekori sebuah lori. Bila di amati, saya rasa syak terhadap lori tersebut. Lori tersebut macam lori membawa babi. Bila diperhatikan, memang tidak ada babi dalam lori tersebut. Cuma, saya terkena air percikan dari lori tersebut. Saya rasa saya terkena percikan sebab tangan saya macam terasa percikan air. Cuma masa itu saya tidak memberi tumpuan sangat sebab saya tidak tahu itu benar-benar lori membawa babi atau tidak. Saya abaikan. Alhamdulillah was was saya beransur hilang ketika itu.

  Namun, Allah swt menguji saya hari ini. Saya terserempak lori yang sama macan lori yang saya terserempak pada bulan ramadhan.

  Memang dia ada bawa binatang. Cuma saya tidak melihat dengan jelas binatang apa kerana saya takut tekaan saya itu betul. Saya terus pecut tanpa menoleh adakah benar-benar itu lori membawa babi atau pun tidak. Saya cuma perasan telinga binatang tersebut sahaja.

  Ustaz,

  Dalam keadaan ini, jika benar itu lori membawa babi. Perlukah saya menyamak anggota tangan saya?

  Kalau perlu samak, dimanakah yang perlu saya samak? Kerana saya dah lupa mana lagi yang terkena. Pakaian saya lagi, saya tak tau dimana mahu disamak.

  Untuk maklumat tambahan, ketika bulan ramadhan itu pun saya tidak memberi tumpuan sama ada betul2 ada percikan air atai tidak. Tetapi saya mmg ada rasa. Cuma tak tahu mainan perasaan atau benar-benar kena.

  Saya abaikan untuk mengatakan ia mainan perasaan. Tetapi saya macam menipu diri saya sendiri.

  Tolong saya ustaz, saya amat tertekan dengan kes ini. Sangat-sangat tertekan.

  Adakah betul tindakan saya untuk tidak melihat dengan jelas binatang apa yang dibawa lori tersebut?

  1. Seperti yang kita pernah bincangkan di komen2 yang lepas, perkara berkenaan najis ini perlu sahih. Isunya sekarang, tuan tak tahu yang ia benar2 najis atau tidak.
   Dan jika benar ia membawa babi sekali pun, tuan juga tidak pasti adakah air yang terkena itu adalah air memang daripada babi atau tidak. Mungkin sahaja ia daripada penutup atau body lori.

   Jika ada rasa percikan dan ia masih meragukan, tuan kena tengok samada ada bau atau tidak. Jika ia tidak jelas, maka ia memang tidak dikira najis.

   Contohnya: ada baby yang tidur sekali atas katil, pampers penuh dengan kencing. Dan kita angkat baby tersebut dan basuh ke tandas, sebaik sahaja kita lihat katil selepas itu, kita perasan yang ada kesan basah pada katil. Bermain di minda kita, adakah ia najis air kencing atau tidak, kita cuba bau dan memang jelas ia tidak berbau kencing. Maka kita putuskan yang ia mungkin peluh baby tadi. Itu sahaja kemampuan kita… Selebihnya kita berserah pada Allah.
   Melainkan jelas ada kesan basah dan bau kencing, memang kena dibersihkan…

   Wallahua’lam

 85. Saya syak lori membawa babi kerana belakang lori tersebut tertutup, tetapi bahaigian bawah lori tersebut terbuka.

  Seolah olah unutk udara binatang seperti babi. Kerana babi kan rendah. Jadi agak logik itu lori babi.

 86. Assalamualaikum, saya juga ingin bertanyakan benda yg sama, saya mengalami perasaan was was yang sangat teruk, jika saya mengambil wudhu’ purata waktu utk saya mengambil wudhu’ lebih kurg 10-15 minit, dan mandi wajib, lebih krg 45 minit – 1 jam.

  Bergantung kpd tahap keyakinan saya ketika mengambil wudhu dan mandi wajib, pada mulanya, saya kerap mengulang bahagian-2 yg saya tidak nmpk dan pasti sama ada kena ataupun tak ketika berwudhu’. Ini menyebabkan saya sering masbuk jika ingin solat jemaah..

  Dan ketika saya bangun solat subuh, jika saya terlewat bangun, dan masa yg ada utk solat subuh hanyalah 10 minit lagi, saya kebiasaannya hanya berserah diri, kerana saya tahu, saya tidak akan sempat utk saya bersolat di dalam waktunya. Dan ini menyebabkan saya rasa berdosa yang teramat sgt. Lagi-2 dgn penyakit saya yg menyebabkan saya perlu periksa pakaian saya sama ada, wujud atau tak air mazi/wadi pada setiap kali solat.

  Lagi-2 jika saya terbangun dalam keadaan berjunub pada jam 6.30 am utk solat subuh, saya pasti akan terus pasang niat utk hanya qada kan solat itu sahaja, walaupun saya tahu itu adalah dilarang oleh Allah. Mohon bantuan ustaz

  1. Bergantung kpd tahap keyakinan saya ketika mengambil wudhu dan mandi wajib, pada mulanya, saya kerap mengulang bahagian-2 yg saya tidak nmpk dan pasti sama ada kena ataupun tak ketika berwudhu’. Ini menyebabkan saya sering masbuk jika ingin solat jemaah..

   Wa’alaikumussalam,

   Insya Allah, saya faham perasaan atau tekanan tuan. Dalam mencari ketaatan, kita diuji dengan penyakit was-was ini. Cumanya, kita jugde/menghukum diri kita berdasarkan keyakinan kita semata-mata. Termasuklah saya ketika dulu kala.
   Sebenarnya, kita perlu menghukum/judge sah atau tidak, selesai atau belum sesuatu perkara itu berdasarkan panduan fiqh. Bukan semata-mata keyakinan kita.

   Saya amat berharap agar tuan dapat abaikan was-was itu. Secara perlahan-lahan ia akan hilang dengan rahmat Allah taala, insya Allah.

   Setahu saya, ramai yang was-was pada bahagian niat. Contohnya, ramai pesakit was-was ni membasuh muka terlalu lama kerana nak fokus pada niat wudhu’. Dan ada juga yang mandi wajib lama kerana belum datang niat.
   Niat ni bukanlah bacaan di dalam hati, tetapi ia lintasan yang kita nak lakukan sesuatu itu secara sengaja dan sedar. (1. Sengaja & 2. Sedar).

   Jadi, sebaik kita basuh muka untuk berwudhu itu sebenarnya dah datang niat dah, begitu juga mandi wajib.

   Sekarang, berhentilah ulang tempat-tempat bahagian wudhu itu, cukuplah tuan menggosokkan bahagian tersebut ketika membasuh (samada wudhu atau mandi wajib).

   Dalam bab memeriksa pakaian itu, mudah sahaja. Memang kita dituntut untuk berpakaian bersih dan suci daripada najis. Namun, kita tidak disuruh meneliti secara keterlaluan… cukuplah dengan sekali pandang. Jika tidak, was-was tidak akan hilang. Tuan mesit bertindak sekarang. Perlu drastik dan cekal. Pada peringkat awal, hati akan memberontak dan tak tenang, kononnya tak sah dan sebagainya, sebab itu memang lumrah hati, ia akan selesa pada keadaan semasa – namun lama kelamaan, percayalah, insya Allah, perasaan was-was itu akan pulih dan hilang beransur-ansur.

   Ingat, tuan perlu pilih untuk lawan was-was walau hati tidak tenang (pada mulanya – namun lama-kelamaan tuan akan rasa sungguh selesa dan bersyukur) ataupun untuk memilih solat lewat waktu dek termakan mainan was-was itu.

   Wallahua’lam. Hasbunallahu wani’mal wakil

   1. Bagi saya pula, saya tidak mengalami was was ketika ingin berniat, tetapi ketika saya ingin memastikan samada sudah rata atau belum anggota wudhu saya itu

    Kadang-2 saya buntu tentang bagaimana caranya saya nak memastikan yang ia sebenarnya sudah rata, kerana saya bimbang ia semakin lama semakin teruk

    1. Alhamdulillah, jadi was-wasnya pada rata atau tak.

     Seperti yang saya katakan sebelum ini, kita menghukum sah atau tidak bukan berdasarkan perasaan sahaja, tetapi harus diukur berdasarkan hukum fiqh.
     Nasihat saya, apabila membasuh anggita wudhu’ tersebut, lalukan air seperti biasa. Kita hanya ambil kira bahagian yang terhalang air dengan jelas sahaja, jika tidak jelas, maka ia dikira sudah rata.
     Lebih elok, gosokkan menggunakan tangan ketika basuh anggota wudhu tadi (jika di paip, sambil lalukan air sambil gosok – jangan berlebih-lebihan nanti membazir). Sesudah itu berserah dan bertawakkal kepada Allah.

     Dalam diri kita perlu ada rasa takut dan harap. Bagi pandangan saya, saya dahulu pun, pesakit was-was kurang ada rasa harap yang tinggi kepada Rahmat Allah taala. Ingatlah, setelah kita berusaha sekadar mampu, seperti yang ditunjukkan Nabi, maka selebihnya tu kita perlu berserah.

     Wallahua’lam. Segera tinggalkan was-was sebelum lebih parah.

 87. Salam Tuan Ustaz,

  Saya ada was-was.

  Pagi tadi ketika bangun dari tidor, saya perasan ada bekas tompokan kecil di seluar dalam saya dan ada kesan lembapan yabg kecil.

  Pada mulanya saya yakin itu berkemungkinan air mazi. Sebab seingat saya, saya tak mimpi basah. Malah nak kata ia air mani macam terlampau sikit sangat. Sebab air mani mesti akan banyak kan ustaz? Saya check juga takda bau sebab bau sabun basuhan tu kuat. Jadi tak dapat bau.

  Makin lama saya fikir sy makin was was. Perlukah sy mandi wajib? Tadi sy telah yakin itu mazi. Boleh kan sy pegang dgn keyakinan sy?

  Sebab sy xtau itu air apa. Macam sedikit untuk mengatakan ia air mani

  1. Wa’alaikumussalam,

   Pertama kita kena nilai daripada sudut fiqh dahulu. Air mani keluar apabila kemuncak syahwat, dan ia keluar secara memancut. Berbeza daripada air mazi, ia adalah permulaan syahwat, dan ia keluar secara meleleh.
   Air mani keluar secara banyak (memancut) berbanding dengan air mazi.

   Kedua, jika kita amati memang sifat-sifat air yang keluar itu adalah air mazi, sebab ia sedikit dan tidak memancut, maka kita hukumkan ia sebagai air mazi.
   Jadi tak perlu mandi wajib. Dan memang perlu berpegang kepada keyakinan kita hasil nilaian daripada ciri-ciri air tadi berdasarkan hukum fiqh. Maka tidak perlu mandi wajib.

   Wallahua’lam.

 88. As-salam ustaz hafiz,

  Saya juga mengalami perasaan was was seperti di atas. Iaitu was was ketika mandi wajib.

  Saya tidak was was pada niat. Tetapi saya was was selepas mandi wajib. Saya ada dua kedaan.

  Pertama, saya berasa tak puas dgn mandi wajib saya. Saya rasa macam ada kekurangan seperti takut ada benda-benda yang menghalang air dari terkena anggota badan saya. Rasa macam nak mengulang semula mandi wajib. Padahal saya sudah yakin ketika selesai mandi. Ia hadir dalam hati mengatakan tidak puas.

  Yang kedua. Selepas saya tanam keyakinan bahawa mandi wajin sy telah sempurna. Tiba2 sy perasan ada kesab mcm kerak kecil di muka saya. Tetapi bila digosok, ia senang hilang. Sy perasan pun selepas saya dah abis mandi wajib dan telah selesai bersolat pun.

  Namun was was datang mengatakan ia menghalang air dan kerak itu ada ketika sy mandi lagi. Bila pikr balik. Rasa tidak logik kerana tak kan lah ketika saya dh berwudhu pun masih ada kerak. Malah ia senang tanggal pula bila di garu.

  Saya buat keputusan utk yakin bahawa kerak itu hadir selepas sy solat. Kerana sy perasan ketika sy sudh pun berada dipejabat. Namun was was itu makin lama makin kuat. Ia seakan akan ada bisikan mengatakan saya saja buat-buat yakin kerana tidak mahu gantikan solat kalau sy mandi mandi semula. Namun sy teruskan lawan. Perasaan itu semakin reda.

  Namun saya hendak bertanya. Sekiranya pada awal pagi kita rasa kita nak mandi wajib dan dah berniat utk mandi tiba-tiba pada waktu dah petang perasaan was was itu telah hilang. Adakah sy perlu mandi wajib? Was was sy ini kadang2 sgt lama utk hilang. Kadang kadang semalaman.

  Adakah tindakan sy ini benar utk abaikan semua ini dan berpegang pada keyakinan bahawa air betul2 telah rata walaupun ada kerak kerana sifatnya yg mudah tertanggal bila di keruk.?

  Harap ustaz hafiz dpt jawab 2 soalan sy ini. Harap ustaz tidak keliru dgn soalan ini

  1. Wkmslm.
   Yg pertama: rasa tak puas tak boleh dijadikan hujah untuk ulang mandi wajib. Hujah yg boleh dijadikan alasan untuk ulang adalah sekiranya tuan nmpk dengan JELAS benda yang menghalang air seperti cat, liquid paper dll.. dan YAKIN yang ia memang kena sblm mandi lagi. Jadi, tak perlu ulang mndi tadi.

  2. Yang kedua, memang begitu perasaan untuk lawan was2 ni. Rasa bersalah. Sebab itu saya suka guna terapi was2. Sebab ia akan hilang perlahan2. Insya Allah. Refer jwpn pertama berkenaan YAKIN DAN JELAS.

 89. Ustaz,

  Ada lagi sy nak tanya.

  Ketika selesai mandi wajib. Katakan mandi wajib pagi. Dan ketika dah petang sikit, ketika kencing, tiba-tiba semasa kencing keluar mcm air mani. Hanya 1 tompok di dalam air.

  Adakah kita perlu mengulangi mandi wajib kita?

  Sy tak pasti adakah ia adalah lebihan air mani yg tidak abis keluar atau pun air adalah air wadi.

  Utk makluman, ketika mandi sy telah pun kencing. Namun tak keluar apa2. Bila dah petang sikit baru ia keluar semasa kencing. Sy xdpt pastikan ia air wadi atau pun lebihan air mani.

  Apakah status mandi wajib sy? Buat masa ini sy masih yakin mandi wajib sy sah

 90. Ustaz,

  Maksud terapi was was itu biarkan sahaja was was itu hilang dengan sendiri walaupun ia sgt lama?

  Sekarang ini sy tgh belajar utk yakin dan abaikan. Sy tanamkan keyakinan walaupun godaan itu sgt kuat.

  Klu kita pegang pada yakin tetapi hakikatnya atau sebernarnya kita yg salah tapi kita tak perasan lamgsung yang kita salah, Kita tak berdosa kan ustaz? Sebab kita dah pegang pada yakin

  1. Masalah utama sekarang, ramai yang was-was tu masih tak yakin dengan landasan ilmu yang dia ada, contohnya walaupun basuhan wudhu dah banyak, dah meliputi anggota wudhu, ia masih mengulang-ulang hingga dah sampai membazir.

   Dalam tanamkan rasa yakin, kita perlu belajar dan terus belajar berkenaan hukum-hukum tersebut. Insya Allah kita akan luas pemahamannya nanti, dan ada usaha kita yang wajar dikemukakan di hadapan Allah nanti. Kita masih belajar…

 91. Salam Ustaz Hafiz,

  Saya sering mengikuti komen-komen di sini sebagai pengajaran untuk saya.

  Saya ada terbaca tentang ustaz kata mandi wajib itu ada time frame.

  Benda ini terjadi pada saya. Ketika mandi wajib, saya yakin saya telah meratakan air dikesuluruhan anggota badan saya. Ketika mengelap badan. Sy periksa kuku saya. Sy nampak mcm daki daki putih dikuku sy. Ia bukan kotoron hitam. Tapi mcm putih. Warna nya sama warna kulit jari kalau dah lama kena air. Putih pucat. Saya tak pasti ia sebahagiam dari isi kuku atau daki dikuku.

  Saya abaikan sahaja kerana sy yakin air sampai dikuku saya. Kuku saya tidak lah panjang. Hanya panjang sedikit tapi masih dalam kategori tidak panjang sampai boleh melekat sambal di kuku. Sedang sedang panjang.

  Selepas berpakaian. Was was saya menyerang. Saya rasa sangat tidak sedap. Lalu saya terus ke bilik air untuk bersihkan. Was was masih lagi ada kerana saya tidak berpuas hati selagi saya tidak memotong kuku.

  Lalu saya keluar ke bilik air dan memotong kuku dan bersihkan kembali kuku dan jari saya. Lalu memulakan solat.

  Persoalannya. Saya tidak mengulangi mandi wajib saya. Saya hanya masuk balik ke bilik air, potong kuku dan basuh ditempat yang saya was was. 2x saya masuk ke bilik air utk hilangkan was was. Setelah potong kuku baru saya puas hati.

  Adakah betul tindakan saya ini?
  Adakah ini dimaksudkan masih lagi dalam time frame mandi wajib walaupun saya sudah berpakaian?
  Adakah mandi wajib saya tidak sah dan saya perlu mengulangi mandi wajib saya?

  Kata kan ia memang benar kotoran yang menghalang air. Adakah cara saya ini betul?

  Buat pada masa ini. Sy berpegang pada keyakinin cara ini betul dan saya telah pun selesaikan solat zohor saya tanpa mengulangi mandi wajib.

  Harap ustaz dapat bagi pencerahan

  1. Berkenaan time frame tersebut, saya pun belajar daripada Ustaz-ustaz, dan tidak tanya secara detail. Tapi berdasarkan situation yang kami belajar dalam QnA, jika kita nak takbir ternampak liquid yang menghalang air, bersihkan dan basuh ditempat berkenaan. – komen saya pada 29 June 2015

   Berkenaan :

   Persoalannya. Saya tidak mengulangi mandi wajib saya. Saya hanya masuk balik ke bilik air, potong kuku dan basuh ditempat yang saya was was. 2x saya masuk ke bilik air utk hilangkan was was. Setelah potong kuku baru saya puas hati.

   Adakah betul tindakan saya ini?
   Adakah ini dimaksudkan masih lagi dalam time frame mandi wajib walaupun saya sudah berpakaian?
   Adakah mandi wajib saya tidak sah dan saya perlu mengulangi mandi wajib saya?

   Kata kan ia memang benar kotoran yang menghalang air. Adakah cara saya ini betul?

   Betul, tak perlu ulang mandi wajib, hanya perlu ratakan air pada tempat yang tak kena air tu.

   Saya cuma ingin menegur sedikit, usah keterlaluan dalam meneliti atau mempersoalkan sesuatu yang macam tuan buat tu, sebab bagi saya benda putih tu adalah kulit kita. Saya biasa mandi sungai pun memang akan ada kulit-kulit kecut kat kuku. Ia tidak menghalang air pun. Kita perlu ada satu ketegasan, iaitu hanya benda yang sahih menghalang air seperti cat, daki yang terlalu tebal yang menghalang air, liquid paper dan sebagainya – apabila ia ada barulah kita ulang basuh tempat tersebut.

   Harap dapat membantu. Insya Allah. Wallahua’lam.

 92. Seperkara lagi ustaz,

  Tak mimpi basah, tetapi bila bangun tido ada 2 tompokan cairan.

  Adakah ia air mani? ketika itu Saya yakin bahawa ia air mazi atau ia mungkin air di lantai ketika saya membuka seluar, bekas air di kaki mungkin jatuh terkena seluar dalam.

  lalu saya mencuci kemaluan, berwudhu dan solat subuh seperti biasa tanpa mandi wajib.

  Ketika itu saya abaikan terus kekeliruan saya itu. Sy yakin kan mengatakan itu bukan air mani.

  Lepas solat subuh. Was was dtg menyerang dan menyoal kembali keyakinan saya. Ketika itu, keyakinan saya sudah goyah namun saya kuatkan diri utk abaikan dan sy terus tido.

  Saya ingatkan lepas tido was was itu akan hilang. Namun tidak. Ia semakin kuat mengatakan keyakinan saya tidak betul. Saya jadi tidak tenteram dan asik terpikir-pikir bahawa yang tadi tu adalah air mani.

  Ia jadi was was bila saya tidak memeriksa ia dengan detail seperti bau dan juga pegang sama ada ia melekit atau tidak. Sy terus sahaja basuh. Seingat saya ia tidak susah utk di bersihkan. Kena air terus tidak ada kesan.

  Bila saya tidak periksa dengan detail seperti bau dan rasa dengan jari, was was itu timbul.

  Ketika saya menulis ini, saya telah pun selesai solat subuh, zohor dan asar tanpa mandi wajib. Sy lawan was was. Namun ia masih ada. Dan makin kuat mengatakan itu air mani.

  Lepas asar tadi, saya dah berniat utk tamatkan was was saya dengan mandi wajib masa maghrib nanti. Namun masih ada sedikit kekuatan mengatakan abaikan dan kuatkan keyakinan ia bukan air mani. Jadi saya ingin abaikan dan tidak mahu mandi wajib dan tidak mahu layan perasaan saya ini.

  Ustaz, adakah betul cara saya ini? Sy ada tengok komen2 di atas. Dengan ada nya niat untuk mandi wajib dan kita cancel tak nak mandi wajib, ia sebenarnya tak mengwajibkan kita utk mandi wajib. Sebab ia hanya niat kerana keadaan asalnya memang sy ingin yakin kan sy tdak keluar air mani.

  Seingat sy, selalunya sy akan sedar klu sy keluar air mani ketika tidom Akan ada rasa tidak selesa dgn kelembapan.

  Tetapi kali ini tidak. Hanya ada 2 tompokan cairan seperi air mata. Dan seingat saya’, kalau tidak silap. Memang saya tidak mimpi apa-apa yang ghairah.

  Mohon bantu saya ustaz. Perlukah sy mandi wajib dan qada balik kesemua solat saya?

  1. Tuan dah berusaha ‘menganalisis’ adakah ia air mani atau tidak. Terbukti, ia bukan air mani kerana tiadak mimpi ghairah, tiada rasa terpancut dan lain-lain.
   Air mani hanya keluar pada kemuncak syahwat. Boleh rujuk Ustaz Zaharuddin http://zaharuddin.net/soal-jawab-a-isu-pilihan/605-syahwat-terangsang-tika-puasa-keliru-mazi-a-mani.html

   Tak perlu mandi wajib dan tak perlu qadha solat.

   Was-was memang begitu, lama-kelamaan ia akan hilang. Banyakkan membaca dan belajar. Dengan ilmu, was-was makin mudah hilang. Insya Allah. Wallahua’lam

 93. As salam Ustaz ir. Hafiz,

  Sah kah mandi wajib kita kalau kita tidak pecahkan nanah jerawat yg warna putih itu kerana takut ia berdarah ketika mandi? Adakah nanah jerawat yang tidak pecah itu najis?

  Seperkara lagi ustaz,

  Tak mimpi basah, tetapi bila bangun tido ada 2 tompokan cairan.

  Adakah ia air mani? ketika itu Saya yakin bahawa ia air mazi atau ia mungkin air di lantai ketika saya membuka seluar, bekas air di kaki mungkin jatuh terkena seluar dalam.

  lalu saya mencuci kemaluan, berwudhu dan solat subuh seperti biasa tanpa mandi wajib.

  Ketika itu saya abaikan terus kekeliruan saya itu. Sy yakin kan mengatakan itu bukan air mani.

  Lepas solat subuh. Was was dtg menyerang dan menyoal kembali keyakinan saya. Ketika itu, keyakinan saya sudah goyah namun saya kuatkan diri utk abaikan dan sy terus tido.

  Saya ingatkan lepas tido was was itu akan hilang. Namun tidak. Ia semakin kuat mengatakan keyakinan saya tidak betul. Saya jadi tidak tenteram dan asik terpikir-pikir bahawa yang tadi tu adalah air mani.

  Ia jadi was was bila saya tidak memeriksa ia dengan detail seperti bau dan juga pegang sama ada ia melekit atau tidak. Sy terus sahaja basuh. Seingat saya ia tidak susah utk di bersihkan. Kena air terus tidak ada kesan.

  Bila saya tidak periksa dengan detail seperti bau dan rasa dengan jari, was was itu timbul.

  Ketika saya menulis ini, saya telah pun selesai solat subuh, zohor dan asar tanpa mandi wajib. Sy lawan was was. Namun ia masih ada. Dan makin kuat mengatakan itu air mani.

  Lepas asar tadi, saya dah berniat utk tamatkan was was saya dengan mandi wajib masa maghrib nanti. Namun masih ada sedikit kekuatan mengatakan abaikan dan kuatkan keyakinan ia bukan air mani. Jadi saya ingin abaikan dan tidak mahu mandi wajib dan tidak mahu layan perasaan saya ini.

  Ustaz, adakah betul cara saya ini? Sy ada tengok komen2 di atas. Dengan ada nya niat untuk mandi wajib dan kita cancel tak nak mandi wajib, ia sebenarnya tak mengwajibkan kita utk mandi wajib. Sebab ia hanya niat kerana keadaan asalnya memang sy ingin yakin kan sy tdak keluar air mani.

  Seingat sy, selalunya sy akan sedar klu sy keluar air mani ketika tidom Akan ada rasa tidak selesa dgn kelembapan.

  Tetapi kali ini tidak. Hanya ada 2 tompokan cairan seperi air mata. Dan seingat saya’, kalau tidak silap. Memang saya tidak mimpi apa-apa yang ghairah.

  Mohon bantu saya ustaz. Perlukah sy mandi wajib dan qada balik kesemua solat saya?

  1. Wa’alaikumussalam,

   Berkenaan jerawat, tak perlu pecahkan jerawat kerana mandi wajib. Sah hukumnya.

   Wallahua’lam.

   Saya Hafiz, bukan ustaz dan bukan ir.

 94. Salam Ustaz,

  Saya ingat mendapat pencerahan tentang solat saya.

  Saya bermusafir dan melakukan solat jamak dan qasar zohor-asar.

  Ketika mengerjakan jamak & qasar asar, saya telah didatangai kekeliruan sama ada saya di rakaat yang pertama atau pun yang kedua. Ketika itu kerana tidak mahu menambah bilangan rakaat dan melakukan sujud sahwi serta melayan perasaan was was syaitan, saya telah yakin bahawa saya telah berada dirakaat yang kedua. Keyakinan saya ketika itu adalah 60-40. 60% yakin saya berada dirakaat yang kedua. Terus saya melakukan tahiyat akhir dan memberi salam.

  Ketika abis memberi salam, saya masih lagi terpikir-pikir sama ada betul atau tidak saya sudah berada dirakaat yang kedua. Tetapi saya abaikan dan teruskan perjalanan.

  Sepanjang perjalanan, was was menyerang dengan kuat. Tetapi saya lawan juga. Sampai ada satu ketika sudah terniat dihati utk solat semula. Namun jarak musafir saya sudah luput dan kerana tidak mahu meng-qadha kan solat, saya abaikan niat saya dan tidak mahu solat semula.

  Adakah betul tindakan saya ini? Ada solat saya sah?

  Saya tidak mengambil bilangan rakaat yang sedikit dan sujud sahwi. Malah saya teruskan solat kerana keyakinan saya ketika itu 60% mengatakan saya sudah berada dirakaat yang terakhir.

  Adakah ini betul? Harap ustaz dapat menjawab permasalahan saya ini

  Terima kasih

  1. Wa’alaikumussalam,

   Dia memiliki keyakinan kepada salah satu antara dua hal tersebut. Contohnya dia mempunyai keyakinan yang lebih bahawa dia sebenarnya berada dalam rakaat ke empat. Dalam keadaan sebegini maka dia mengikut keyakinannya dan meneruskan solatnya. Sujud Sahwi dilakukan sesudah salam dan kemudian dia memberi salam lagi. Dalilnya adalah hadis yang diriwayatkan dari Abdullah bin Mas’ud radhiallahu’anh:

   وَإِذَا شَكَّ أَحَدُكُمْ فِي صَلاَتِهِ فَلْيَتَحَرَّ الصَّوَابَ فَلْيُتِمَّ عَلَيْهِ ثُمَّ لِيُسَلِّمْ ثُمَّ يَسْجُدُ سَجْدَتَيْنِ.

   Dan apabila salah seorang dari kalian ragu dalam solatnya,
   maka hendaklah dia memilih yang (dianggap – pen) benar,
   lalu hendaklah dia menyempurnakan solatnya lalu salam, kemudian sujud dua kali.[11] –

   Tuan boleh rujuk di http://hafizfirdaus.com/ebook/PersoalanSolat/12.htm bawah tajuk Tatacara Sujud Sahwi Ketika Berlaku Keraguan Dalam Solat.

   Apa yang saya faham, ia bukan lagi was-was, bahkan tuan mempunyai keyakinan bahawa berkenaan bilangan was-was tersebut. Maka, solat sah.

   Wallahua’lam.

 95. Assalamualaikum ustaz.

  Saya dahulu pernah mengalami penyakit was was dan alhamdulillah, setelah penat berjuang, saya berjaya pulih daripada was was saya. Tetapi malangnya, pada awal tahun ini, was was saya datang kembali, bahkan lebih teruk.

  Saya was was dalam solat sehingga kerap solat dengan lama, bahkan pernah lebih sejam untuk solat empat rakaat sahaja. Apabila saya solat, saya berasa takut sangat, takut solat saya batal semua hinggakan suara saya terketar ketar dan susah untuk angkat takbir. Saya juga selalu tak cukup nafas untuk membaca tahiyat akhir. Bolehkah saya membacanya bukan dalam satu nafas untuk satu ayat ?

  Saya juga selalu merasa gatal gatal apabila ingat solat, walaupun sebelum solat tidak rasa gatal pun. Saya tahu ini semua bisikan syaitan, tetapi saya selalu tewas dan akan memberhentikan solat saya untuk menggaru badan/kepala yang gatal.

  Apa patut saya lakukan ustad untuk atasi was was ini? Saya sudah penat, penat sangat.

  1. Wa’alaikumussalam,

   Don’t give up. Syaitan makin suka bagi orang yang putus harapan ni.

   Was-was ni datang daripada syaitan. Kita perlu menaruh harapan yang tinggi kepada Allah agar dapat menangkis ujian ini. Ujian akan menaikkan darjat.

   Solat mendatangkan ketenangan dan bukannya keserabutan. Menghadapi was-was ini bukan sahaja dengan ilmu, ia perlu ditangani dengan doa. Allah Maha Kuasa, itu kita kena yakin.

   Saya was was dalam solat sehingga kerap solat dengan lama, bahkan pernah lebih sejam untuk solat empat rakaat sahaja. Apabila saya solat, saya berasa takut sangat, takut solat saya batal semua hinggakan suara saya terketar ketar dan susah untuk angkat takbir. Saya juga selalu tak cukup nafas untuk membaca tahiyat akhir. Bolehkah saya membacanya bukan dalam satu nafas untuk satu ayat ?

   Berkenaan bacaan, hanya al Quran perlu bertajwid. Bacaan lain perlu betul makhraj sahaja. Sekarang saya tidak mahu Tuan baca sekerat-sekerat untuk melayan was-was itu, ia tidak menyelesaikan masalah. Tuan kena berkeras dengan membaca seperti orang awam baca. Pertama, rujuk dengan kawan-kawan yang pandai atau ustaz dengan memperdengarkan bacaan. Betulkan mana yang patut jika ditegur. Dan bawa bacaan itu dalam solat.

   Masalah besar jika kita dapat membaca dengan baik diluar solat, namun apabila dalam solat kita tergagap-gagap. Begitu juga dengan rasa gatal-gatal.

   Amalkan juga mathurat pagi dan petang sebagai doa pelindung dan kerapkan amal ayat kursi (dibaca 9 wakaf) sebelum tidur dengan niat mendapat penjagaan daripada Allah s.w.t.

   Wallahua’lam.

 96. Salam Ustaz,

  Saya masih kurang arif berkenaan bangkai anjing tersebut. Saya minta maaf banyak-banyak sangat sebab banyak bertanya.

  Dalam video dan penergan ustaz mengatakan percikan.

  Kalau betul-betul langgar ketika jalan raya lembab? Adakah perlu disamak?

  Satu lagi ustaz, kalau kita tak pasti kita langgar atau tidak, kita harus memilih pasti langgar atau yakin tak langgar?

  Kata senario dia ada bangkai anjing, tetapi kita elak sipi sipi sahaja. Macam yakin tak yakin kena. Kita nampak bangkai anjing ditepi tetapi kemungkinan sebab kita elak sipi-sipi ada lagi cebisan yang terkena tetapi kita tidak nampak.

  Macam mana ya ustaz? Jalan raya saya banyak pulang anjing dilanggar. Sekarang pula musim hujan. Nak mengelak tu kadang-kadang tidak sempat kerana terlindug kereta dihadapan

  1. Kalau betul-betul langgar ketika jalan raya lembab? Adakah perlu disamak?

   Jika dilanggar betul-betul ketika jalan raya lembab, kena samak. Yang dimaafkan (rujuk video youtube yang lepas) adalah air percikan jalan walaupun ada bangkai tersebut.

   Satu lagi ustaz, kalau kita tak pasti kita langgar atau tidak, kita harus memilih pasti langgar atau yakin tak langgar?

   Jika tidak pasti langgar atau tidak, kita pegang kepada status tidak langgar, melainkan terdapat jelas di kenderaan kita kesan-kesan bangkai tersebut. Samada bau yang sahih (bukan ragu-ragu) atau warna dll.

   Kata senario dia ada bangkai anjing, tetapi kita elak sipi sipi sahaja. Macam yakin tak yakin kena. Kita nampak bangkai anjing ditepi tetapi kemungkinan sebab kita elak sipi-sipi ada lagi cebisan yang terkena tetapi kita tidak nampak.

   Rujuk video Ustaz Azhar tadi. Kemungkinan-kemungkinan tidak diterima sebagai bukti/hujah untuk kita mengatakan ia najis.

   Macam mana ya ustaz? Jalan raya saya banyak pulang anjing dilanggar. Sekarang pula musim hujan. Nak mengelak tu kadang-kadang tidak sempat kerana terlindug kereta dihadapan.

   Kembali kepada soalan asal, jika ia memang sahih terkena tetap kena samak.

   Wallahua’lam. Adalah diharapkan sama-sama kita datang ke majlis-majlis ilmu dan ambil peluang untuk berbincang dengan ustaz2 tentang perkara-perakara seperti ini. Saya pun bukan Ustaz, dan saya ada ambil peluang bersembang dengan ustaz lepas solat Isya contohnya bagi bertanyakan apa-apa soalan yang musykil. Biar orang kata kita tak pandai dan sebagainya, janji ada manfaat yang kita dapat. Insya Allah.

   1. Kalau anjing itu dah hilang sifat macam contoh jalan raya itu dah jadj hitam. Tak tau itu kesan darah dia tau bekas cebisan dia yang dah jadi kesan tompokan hitam pun kena samak ke?

    Kalau saya melalui jalan yang bertanah ketika hujan adakah sudah terangkat samak saya?

    Kata saya langgar bekas anjing tersebut saya tidak samak dan parking motor di dalam rumah adakah lantai rumah saya itu sudah bernajis anjing dah kena samak lantai?

    Maaf ya saudara hafiz sebab banyak tanya. Saya agak jahil berkenaan najis anjing ni

    1. Kalau dah melalui jalan bertanah dah selesai, sebab tak kira samada tanah dulu atau air dahulu – saya pun refer ustaz untuk soalan ini.

 97. Salam Ustaz,

  Apakah hukum terkena percikan air di lantai tandas?

  Adakah hukum air tersebut adalah najis?

  Perkara ini sangat susah untuk dielakkan terutama di tandas pejabat dan tandas awam.

  Lantainya sentiasa ada takungan air. Apabila mencuci kemaluan selepas kencing, percikan air dari paip yang jatuh ke lantai yang berair pasti akan memercik terkena stokin, seluar, kasut.

  Saya amat sukar untuk mengelakkanya. Adakah ia bernajis? Ada satu masa saya sudah buntu memikirkan macam mana nak mengelak. Dan akhirnya saya putus asa, dan teruskan bersolat dengan seluar yg terkena percikan air tandas.

  Saya google dan ada perbezaan pendapat. Ada yang kata tidak najis. Ada yang kata najis.

  Harap sangat ustaz dapat membantu dgn permasalahan ini

  Terima kasih

  1. Wksmlm,

   Tengok keadaan, kalau jelas tandas tersebut dan lantainya kotor, bertakung dan sebagainya, jelas sudah air tersebut bernajis kerana air najis tidak mengalir ke tempat lain. Namun bagi tandas yang bersih dan dijaga, tak berbau dan sebagainya, ia tidak dikira najis sebab memang takda tanda langsung (warna, bau, rasa dan sebagainya).

   Perkara tersebut senang sahaja, kita disuruh basuh kemaluan dengan cara beristinjak samada dengan air atau dengan benda pejal (selalu dengar “benda kesat”). Tak semestinya menggunakan air yang banyak sehingga terpercik.

   Jadi, masuk tandas, angkat kaki seluar. Jika jelas ada air terpercik (yang najis) maka dikira najis seluar tadi. Wallahua’lam.

 98. Ustaz,

  Saya ada satu soalan lagi hendak ditanya.

  Kata kan ada najis. Najis burung kita ambil contoh. Melekat di visor. Kita terlupa helmet kita itu ada najis burung. sebab sedikit jadi kita terlupa.

  Kita letakan di atas seat motor. Selang beberapa minit baru perasan helmet yg ada tahi burung tu terkena seat.

  Persoalan disini, walau seat tadi terkena helmet yg ada tahi burung tetapi tiada bekas, makna nya seat itu tidak bernajis kan?

  Soalan kedua, kalau kertas jatuh atas najis, tetapi bila kita angkat tidak ada kesan kesan najis maka kertas itu tidak bernajis, betul tak? Walau ia jatuh tepat-tepat dekat najis

  1. Jika tahi burung sudah kering, terkena pada seat yang kering, tiada bekas kelihatan, ia masih dikira suci (seat motor).

   Begitu juga berkenaan duit kertas dan lain-lain. Kering sama kering tidak menyebabkan berpindah najis. Maka ia tidak najis.

   Wallahua’lam.

 99. Asslammualaikum ustaz,saya ingin bertanya, selepas saya mandi wajib dan mengelap badan dengan kain tuala. Saya seakan berniat sudah selesai mandi wajib,selepas itu saya teringat bahawa saya lupa meratakan air dibahagian pusat. Jadi saya sambung mandi wajib semula dengan meratakan air pada bahagian tersebut. Adakah sah mandi wajib tersebut atau jadi satu kesalahan dan perlu mengulangi mandi?

 100. Assalammualaikum Ustaz,

  Saya ada satu masalah yang sangat-sangat merunsingkan hati saya. Saya tidak tahu sama ada ini was was atau apa.

  Saya telah rujuk diruangan komen. Tetapi tiada permasalahan seperti saya walaupun ada berkaitan dengan najis burung seperti saudara di atas.

  Kereta saya dilekati tahi burung. Sudah kering. Saya hantar ke tempat cuci kereta. Walapun sudah dibasahi dgn air dan sabun, masih kelihatan lagi kesan tahi burung. Saya menyuruh orang yang mencuci itu menghilangkan najis tersebut. Lalu dia mengambil polish kereta dan menggunakan kain utk menghilangkannya. Kain yg dia gunakan utk lap itu hanya sedikit. Saya tidak nampak bucu yang mana atau bahagian yang mana dia gunakan utk lap. Saya tidak ambik perhatian sangat.

  Saya sudah berpesan jgn guna kain yang sama utk mengelap bahagian dalam kereta saya. Namun, saya ternampak juga dia menggunakan kain yang sama untuk lap bahagian dalam kereta saya. Saya menegurnya dan dia berhenti.

  Ketika itu hati saya sudah runsing dengan hal tersebut. Tetapi dalam hati saya seakan ada keyakinan mengatakan mungkin bahagian yang dia lap najis itu tidak kena pada bahagian dalam kereta saya.

  Makin lama saya makin runsing. Sy sangat buntu. Lalu saya pun bawa pulamg kereta saya. Ketika itu haya Allah swt sahaja yang tau bertapa berkeceramuknya hati saya memikirkan hal ini.

  Utk pengetahuan ustaz, tidak ada bau atau warna najis kelihatan di dalam kereta saya itu. Memang tidak nampak dengan mata kasar.

  Ustas, tolonglah bantu saya ustaz. Saya amat tertekan memikirkan hal ini. Adakah kes ini dikategorikan najis yang tidqk nampak dengan mata kasar?

  Saya berasa sangat sempit sekarang ini, boleh kah saya mengunakan pendekatan mahzab maliki? Najis dalam mahzab itu dikategorikan sebagai najis klu besarnya bersamaan 1dirham

  Dalan kereta sya mmg sy tak nampak.najis itu. Dan tidak ada bau. Sy telah bwk kereta itu pergi ke solat dah ustas. Sah kah solat sayq? Bernajiskah saya kerana tangan berpegang pada bahagian dalam pintu dan stereng kereta serta dashborad?

  Sy merayu dgn pnjelesan ustaz

  1. Wkmslm,

   Pertamanya saya bukan seorang ustaz. Cuma berkongsi cerita selagi mana mampu dan dalam lingkungan ilmu saya insya Allah.

   Untuk masalah najis – seperti yg tuan ceritakan – memang perlu di cuci dengan air mutlak, samada di bilas dengan air mutlak pada hujungnya dll..

   Untuk kes basuh kereta, memang ia guna kain sabun… namun mereka akan bilas dengan air paip pada akhirnya. Itu dah dikira bersih dan tidak lagi bernajis.

   Bagi saya, seperti yg ustaz ajarkan pada saya, selagimana kita tak nampak secara jelas najis tadi, kita boleh anggap mungkin dia dah tukar kain lain yang hampir sama. Atau dia telah basahkan/lalukan dengan air kain/bucu tadi.
   Melainkan jelas kelihatan ‘ain (kesan) pada kusyen seperti bau najis dll… barulah saya kata ia bernajis.

   Wallahua’lam. Sekadar yg termampu.

   1. Maaf. Tapi ilmu yang saudara ada lebih pada saya.

    Untuk pengetahuan, saya memang nampak dia guna kain yang sama. Sayq dah cakap jangam guna. Mungkin dia terlupa.

    Walau saya nampak dia guna kain yang sama, saya tak pasti kain yang dia lap bekas tahi burung guna polish tu kena atau tidak. Sebab bila saya tegur dia terus berhenti dan sambung guna kain lain.

    Walaupun dia guna kain yang sama utk lap tahi tersebut, memang saya tak nampak langsung kesan najis tersebut.

    Adakah ia dimaafkan kalau kita tak nampak ain tersebur walaupun kita tau dia guna kain yg sama?

    Saya tak berani nak bawa kereta kerana hal ini

   2. Ada kemungkinan walau dia guna kain yang sama, tetapi kawasan tahi burung tu tak kena bila dia lap dalam kereta saya. Itu memang sy tidak jelas.

    Yang sangat jelas ialah dia guna kain yg sama.

    Tapi bila di amati mmt tidak kesan tahi. Insyaallah

    1. Saya ada rujuk dengan Ustaz yg memang faqih dalam bab feqah ni. Saya explain apa situasinya… menurut beliau, ia tak najis sebab tiada kesan najis pada tempat tersebut (‘ain – seperti bau, warna dll). Jadi, ia tak najis. Wallahua’lam. Harap dapat membantu.

 101. Salam Ustaz,

  Saya kurang berpengetahuan tentang ilmu feqah. Saya sedang dalam proses pembelajaran.

  Saya ingat bertanyakan soalan, sekiranya selepas saya habis mandi wajib, tiba-tiba saya rasa macam ada tempat yang saya tak rata. Tetapi mula-mula sy abaikan. Lepas keluar dari bilik air, saya rasa tak sedap, saya masuk semula dan berniat ingin meratakan. Namun, separuh daripada hati saya, masih yakin saya dah pun meratakan dan sy yakin itu hanya bisikan syaitan. Tetapi sy tetap juga ambik air dan ratakan mengikut was was saya.

  Soalan saya, klu kita yakin dah rata tetapi kita tetap juga ikut was was kita dan ratakan semula (dalam kes ini dah keluar dari bilik air), adakah mandi wajib tadi sah? Sebab sy takut, disebabkan sy tak yakin dan mengikut was was saya, mandi wajib sy jadi tak sah.

  Utk lebih detail, Dalam situasi tadi, sy masih ada keyakinan, tetapi sya bercakap dalam hati “aku yakin dah rata, aku lakukan ini semata-mata nak hilangkan was was” lalu sy ratakan air.

  Tetapi, ketika meratakan air, sy ubah pulak niat “aku harap apa yg aku lakukan ini dapat menampung kekurangan mandi wajib aku tadi”

  Disebabkan lintasan niat sy yang kedua itu, ia dah jadi bercanggah pula dengan keyakinan saya. Seolah sy tak yakin dgn mandi wajin saya.

  Adakah mandi wajib saya sah walaupun terlintas niat yang ke dua itu?

  Adakah hukum asal mandi wajib sy itu sebenarnya dah sah, wlupun sy mengikut was was sy dah meratakan air?

  Adakah kalau betul air tak rata, sy berniat “aku harap apa yg aku lakukan ini dapat menampung kekurangan mandi wajib aku tadi” mandi wajib sy secara tidak langsung dah sah?

  Sy harap ustaz tak keliru dgn cerita sy ini

  1. Sah mandi wajib tadi… walaupun dah keluar bilik air. Sekarang yg patut dilakukan adalah mengabaikan was2 tadi. Kita hanya membasuh semula tempat2 yang diyakini tidak sampai air, cthnya bekas cat di tangan yang memang menghalang air..
   Wallahua’lam.

 102. Ustaz,.

  Masalah saya ini bukan lah sangat kepada air tak rata. tetapi Ia lebih kepada tindakan-tindakan saya masuk semula ke bilik air meratakan air.

  Ketika merata kan air itu pula sy bercakap dalam hati “aku yakin dah rata, aku lakukan ini semata-mata nak hilangkan was was”

  dan ia menjadi masalah apabila sy bercakap pula dalam hati “aku harap apa yg aku lakukan ini dapat menampung kekurangan mandi wajib aku tadi”

  Seolah-olah contradict dengan keyakinan saya..macam sebenarnya saya tak yakin pula dengan mandi wajib saya.

  Adakah mandi wajib saya ni masih valid walaupun lepas sy dh keluar dari bilik air… sy masuk balik, sy rata kan air semata-mata nak layan was was saya sahaja. Detik itu mmg sy yakin sy dh rata, cuma sy melayan was was sebab xnak ia bermain-main dikepala saya.

  Tetapi masalah timbul bila sy bercakap dalam hati supaya Allah swt terima perbuatan sy meratakan air itu, seolah-olah saya bersetuju pula sy mmg tak rata kan air.

  Sy telah pun solat subuh dan zohor tanpa mandi wajib semula dan sy dh berniat tidak akan mandi wajib lagi kerana takut was was lain pula yang timbul dan tidak akan berakhir.

 103. As-salam Tuan,

  Terima kasih kerana sangat membantu berkenaan najis burung tersebut. Lapang dada saya mendengar penjelasan berkenaan dengan najis tersebut.

  Cuma saya ingin memahami betul-betul berkenaan dengan najis.

  1. Kalau di seluar kita di ampaian ada tanda putih-putih dan pada mulanya kita terdetik “ini mungkin bekas tisu atau kertas dalam mesin basuh yang dah kering” lalu kita kikis sahaja mengunakan jari tanpa memeriksa dengan detail dan terus sarung seluar tersebut. Namun, lama kelamaan was was timbul dan terdetik ” ini mungkin tahi burung” pilihan mana yang harus diambil? Selepas kikis guna jari, masih ada bekas putih yang tertinggal dan seterusnya saya kikis menggunakan air yg lembab, tetapi air itu tidak mengalir diseluar saya. Hanya ada tompokan air. Kesan putih itu telah hilang. Was was timbul mengatakan itu mungkin tahi burung, namun bukti telah hilang sebab saya dh kikis. Bila saya bau, hanya bau sabun yang kuat. Jadi, haruskah saya kekalkan keyakinan saya mengatakan itu bekas tisu? Keyakinan sy itu lebih sikit kepada bekas tisu kerana jarang ada burung berak di ampaian saya. Tetapi kemungkinan itu ada.

  2. Paip-paip ditoilet, haruskan kita mencuci dulu sebelum pegang? Katakan dia telah jatuh dilantai. Tetapi memamg tidak ada bau dan warna serta sifat fizikal adakah ia suci?

  3. Katakan kita tahu ada najis, tetapi memang kita tak nampak dengan mata kasar, adakah sah dibawa solat? (Lebih kurang kes kereta saya)

  4. Apa beza najis hukmi dengan najis yang tidak nampak dengan mata kasar?

  Harap tuan dapat memberi pandangan

  1. Wa’alaikummussalam Tuan,

   1. Berkenaan kes seluar tersebut, ia dikira bersih dan suci selagi mana tiada bukti jelas ia adalah tahi/najis.
   2. Sama seperti di toilet, dikira bersih selagi mana tiada bukti yang ia najis. Namun, saya lebih memilih untuk membasuh dahulu jika tandas tersebut tandas awam dan kotor.
   3. Sama seperti seluar yang diyakini terkena air kencing, biar pun tak nampak, namun kita telah jelas yang ia bernajis… maka perlu dicuci dahulu.
   4. Saya tidak faham soalan ini. Cuma apa yang perlu menjadi pegangan kita, sesuatu itu dikira suci, melainkan apabila jelas bagi kita ia terkena najis. Andaian-andaian yang tidak disandarkan dengan bukti adalah tidak diterima.

   Sekian, Wallahua’lam. Harap ia membantu Tuan

 104. Assalamualaikum Wr WB, mohon nasihatnya, dulu saya waswas dalam berniat, alhamdulillah sekarang sudah berkurang,, tapi sekarang pindah pada waswas bacaan sholat, saya selalu ketinggalan rakaat ketika berjamaah, untuk takbirotulihram saja sulit (berat) untuk diucapkan (bukan diulang-ulang) seperti orang gagap, mohon solusinya agar tidak gagap, bolehkah membaca seadanya sesuai kemampuan pada saat ini tanpa memikiransah dan tidaknya, hal ini terjadi kehawatiran berlebihan dalam pikiran takut salah pengucapkan dengan lisan . mohon solusinya

  1. Wa’alaikummussalam,

   Ooh, hal ini memang biasa berlaku pada orang was-was (sekadar pengetahuan saya yang sedikit ini). Seperti yang saya selalu sebutkan, ramai diganggu was-was akibat terlalu takut tidak sah solat dan tiada rasa pengharapan kepada Rahmat Allah yang luas. Allah melihat usaha kita.

   Jadi, nasihat saya, hadkan takbir itu kepada sekali atau dua sahaja. Jangan dilayan rasa resah yang mengganggu. Sebab kita kena ingat, ibadah ini melahirkan ketenangan, dan jika ia melahirkan rasa resah akibat was-was, maka perlu dihentikan. Dalam proses melawan was-was ini, memang ada rasa tidak selesa. Dengan penuh harapan kita terhadap Rahmat Allah yang Luas, maka kita cuba lawan was-was ini. Insya Allah. Wallahua’lam

    1. Sebabnya kita sudah usaha berdasarkan ilmu. Bukan agak-agakan. Selebihnya perlu bertawakkal.
     Ilmu pula perlu ditambah-tambah, agar kita lebih jelas dengan hukum hakam agama yang hanif ini.
     Namun, ia tidak bermaksud, kita boleh melakukan perkara itu sambil lewa.

     Wallahua’lam

 105. Salam Tuan,

  Saya ingin memohon pertolongan berkenaan dengan anjing.

  Saya ada baca di atas berkenaan bangkai anjing, tetapi saya masih lagi was was dan tidak faham kerana ada bermacam-macam pandangan.

  Pagi ini semasa perjalanan ke tempat kerja, tayar motor saya terlanggar cebisan bangkai anjing. Saya rasa dia anjing kerana bila ke depan sedikit saya nampak cebisan bahagian bawah dia. Agak ber’fluffy’ kalau nak kata ia kucing. Ia memang susah nak dielakkan kerana ketika itu sy mengekori motor lain. Dan tak nampak. Sedar sedar tayar belakang saya tidak sempat mengelaknya kerana saya terasa terlanggar sesuatu. Jadi saya asume mmg dah terlanggar.

  Persoalannya, haruskan ia di samak? Jalan pada mulanya kering. Tetapi selepas tempat bangkai tersebut jalan agak lembab, tapi tidak berair. Saya betul betul tak ingat pada masa itu jalan masih kering atau sudah masuk ke kawasan jalan yang lembab.

  Soalan saya:

  1. Boleh kah saya ambil pandangan, jalan raya dkt bangkai itu kering (walaupun depan sikit pada bangkai, jalan raya lembab). Saya betul betul tak pasti.

  2. Perlukah saya samak tayar motor? (Kerana saya parking motor di dalam kawasan rumah, takut kesan tayar dilantai(

  3. Adakah perpindahan najis berat atau bahagian tayar yang terlanggar tadi berlaku dari tayar motor ke lantai walaupun kita langgar bangkai anjing tetapi tidak ada kesan di tayar.? Maksudnya Ia tidak melekat.

  Saya ada google diinternet. Ada 2 pendapat mengata ia tidak perlu disamak kerana putaran tayar motor dijalan itu sudah menyamai gesekan di tanah.

  Adakah jalan raya itu sudah selesai urusan samak saya? Boleh kah sy guna pandangan ini?

 106. Salam Tuan,

  Kebanyakkan rujukan didalam internet berkenaan dengan tayar tidak perlu disertu betul ke?

  Kerana sesetengah ulama mengata jalan raya itu sendiri telah mencukupi hukum sertu

  Dan yang kedua, hukum sertu tidak wajib, cukup hanya menghilangkam sahaja kerana perantara ini tidak akan memindahkan najis dengan.syarat memang tidak ada ain. Maksudnya kalau terlanggar cebisan bangkai anjing, tetapi tidak melekat kesannya ditayar, maka kalau kita terpegang tayar itu, kita tak wajib pun sertu. Ia dikira najis dan wajib sertu kalau tayar itu masih ada ain anjing itu tadi.

  Betul kan tuan? Banyak juga saya baca berkenaan hal ini. Sebab kalau ikut logik.pun, semua jalan dibumi ini ada najis berat

  1. Wkmslm, sertu memerlukan tanah dan selebihnya air. Seperti yang kita belajar…
   Kita ambil contoh mudah, baju kita terkena darah, namun ia hilang kerana kita sudah lalu tempat hujan (mandi hujan ketika naik motorsikal cthnya) hingga hilang kesan darah tersebut, maka ia dikira suci, walaupun pada asalnya kita tak niatpun nak basuh baju tersebut. Namun disebabkan elemen air tadi dah menyucikannya.
   Samalah kisahnya najis berat, apabila sudah cukup elemen penyucian (tanah dan air) maka ia dikira menyucikan. Melainkan jika ada kesan jelas/sahih ‘ain tersebut pada tayar/tempat lain. Wallahua’lam.

 107. Salam ustaz Hafiz,

  Saya ingin menanya,

  Saya berpenyakit was was berkenaan dengan najis yang agak kritikal.

  baru baru ini Ia menyerang berkaitan dengan air mazi. Saya sering was was air mazi saya melekat di merata-rata kerana saya dahulu sgt jahil dengan hukum air mazi. Ada kemungkinan sy memengang banyak barang tanpa menyucikan tangan atau anggota yang terkena air mazi.

  Salah satunya mungkin handfo saya. Saya tidak menyucikan nya kerana demi Allah swt saya tidak ingat sama ada betulkan saya memegang handfon saya atau barang-barang yang lain ketika tangan saya ada bekas air mazi. Sebab dulu saya jahil dgn hukum air mazi. Bila dah lama, saya baru teringat, ada kotoran kah barang barang dibilik aku ini.

  Apa yang perly saya buat ustaz? Air mazi itu cerita yang dah lama. Sekarang saya dh tahu hukum. Sy was was dengan barangan saya. Dan saya semdiri pun sebenarnya tak pasti betulkah sy sentuh barang2 sy ini ketika tangan saya belum disucikan dari air mazi.

  Dalam Islam, antara najis yang dimaafkan adalah najis yang tidak nampak dengan mata kasar kita. Adakah handfon saya atau barangan saya ini dikategorikan didalam najis yang dimaafkan? Sebab memang tak nampak ada kesan.

  Saya selalu bawa handfon saya didalam kocek dan memegangnya ketika lepas wudhu. Saya lawan perasaan saya mengata ia tidak bernajis pun kerana sy tanamkan sifat, ini hanya was was syaitan yg ingin mengganggu ibadah saya.

  Bantu pulihkan kenyakinan saya ustaz

  1. Wkmslm, perkara yang samar dan tidak jelas tidak boleh dikategorikan najis. Jadi phone tersebut tidak dikira najis, sebab memang ia tidak jelas. Ambil hukum asal, iaitu suci.

   Wallahua’lam

 108. Assalamualaikum ustz…adakah sah solat jika kita was was tentang rukun solat…contohnya…saya berasa was was ada atau tidak saya lakukan duduk antara dua sujud sebelum sujud terakhir…sya berasa was was ketika tahiyyat akhir..boleh tolong jawab bagaimana cara atasinya?

    1. Walaubgaimnapum, jika tuan benar2 lupa samada sudah duduk antara 2 sujud atau tak.. cthnya, masa bangkit sujud sebelum tahiyyat akhir, tuan was2 samada dah sujud 2 kali atau baru sekali.. maka tuan perlu jadikan duduk itu sbg duduk antara 2 sujud dan sujud sekali lagi… kmudian duduk tahiyyat akhir…

     Wallahua’lam.

  1. Wa’alaikummussalam,

   Pandangan saya, ia hanya was-was mainan biasa, sebab bagaimana tuan sudah sujud kedua tanpa bangkit daripada sujud pertama. Automatik, memang tuan sudah duduk antara dua sujud. Jadi tak perlu risau lagi… Wallahua’lam. Harap membantu…

 109. Salam Tuan,

  Saya ada mengalami masalah berkenaan air mazi.

  Saya selalu sangat didatangi bekas bekas seakan akan air mazi di seluar dalam saya. Bekas yang dah kering.

  Telah menjadi rutin tiap tiap nak solat saya kena ke tandas utk bersihkan nya.

  Yang menjadi persoalan ialah, saya bersumpah saya tidak terangsang atau memikirkan perkara yg ghairah. Saiz kerak tersebut kecil, hanya sebesar tahi lalat sahaja (lebih kurang paling besar)

  Adakah air mazi boleh keluar walaupun kita tak memikirkan hal ghairah dan terangsang?

  Hari ni sy terlupa hendak cek seluar dalam saya, sy solat seperti biasa. Selepas memberi salam, saya terus ke bilik air, ternyata ada bekas tersebut. Kemungkinan benda tersebut sebab bila sy gosok dgn jari sy yg berair, ia hilang. Masalahnya sebelum sy solat, sy tido dan tak bermimpi apa2. Paginya pula sy melapah korban. Mana mungkin ada ruang utk ghairah??

  Hari ni sy tekad tidak mahu qada balik solat saya. Saya dah letih. Saya angap ia perkara yg tidak jelas.

  Sah kah solat saya dengan benda yang tak pasti ni? Adakah air mazi boleh keluar tanpa sebab? Tanpa pikir dan menonton benda ghairah

 110. Tuan,

  Terima kasih sebab reply permasalahan saya.

  Jadi, sah lah kan solat saya kalau ada bekas itu? Sebab memang sya tidak tengok benda2 atau memikirkan benda2 tidak elok.

  Satu lagi tuan,

  Ketika kita bangun dari tidur, kita dapati ada kesan air di seluar dalam kita. Tetapi kita tidak bemimpi bersetubuh. Bila bau, baunya tidak kuat seperti air mani. Ia bukan juga air kencing. Kelembapannya banyak, tetapi baunya tidak kuat seperti air mani. Malah kalau di cuit tak bau, kalau hidu betul2 baru ada bau mcm air mani. Tapi tak kuat.

  Adakah ia air mazi? Atau air wadi? Kelembapan dia agak banyak.

  Adakah diwajibkan utk mandi wajib?

  1. Air mani hanya keluar pada kemuncak syahwat. Umpamanya mimpi yang menghairahkan (walaupun tak bersetubuh) dan terasa ia memancut. Sebab air mani keluar secara memancut.
   Selain daripada itu, ia samada air mazi atau air wadi. Kedua-dua ini adalah najis. Harap dapat membantu. Wallahua’lam.

 111. Assalamualaikum Ustaz,

  Hati saya berasa sangat tidak tenteram sekarang ini disebabkan perasaan was was saya.

  Pagi tadi saya mandi wajib. Saya telah yakin saya dah meratakan air dikeseluruhan anggota badan saya. Semalam, saya ada luka. Saya tampal menggunakan plaster. Tetapi petang semalam juga, saya telah buang plaster saya dan mencuci bekas gam plaster menggunakan sabun. Dan saya yakin telah bersih.

  Namun, pagi ini, saya meniliti lagi bahagian yang kena gam. Saya mengosok-gosok namun tidak terasa benda melekit. Sy teruskan mandi sampai abis dan yakin.

  Namun, tgh hari ini entah mengapa was was sy dtg dan mengatakan “kot kot ada lagi bekas gam plaster”. Dan sy mengikuti was was saya ini. Saya belek dengan sgt teliti. Sy terperasan ada benda putih yg kecil saiznya mungkin sebesar pasir. Sy keruk benda tu baru tertanggal. Tetapi tidak lah keruk dgn kuat.

  Was was yang sangat teruk melanda. Hilang mood saya. Saya takut itu adalah bekas gam yang masih tidak hilang. Namun sy tidak dpt pastikan adakah itu benar bekas gam atau kulit mati. Sebab bila sy nak meneliti balik dgn teliti benda kecil itu di jari saya, ia telah jatuh dan hilang.

  Dalam hukum adakah mandi wajib saya ini tidak sah? Saya dah bersolat subuh dan zohor dan henda masuk asar. Saya rasa sangat tertekan memikirkan balik sy kena qadha balik solat dan mandi semula mandi wajib. Saya ada was was yg sgt teruk.

  Bolehkan sy anggap itu bukan gam kerana sy pun tidak yakin 100% itu gam.

  Sy dah berusaha banyak dah untuk hilangkan. Saya dah sabun badan saya sehari sebelum mandi wajib. Malah ketika mandi wajib sy dh mengosok kawasan kawasan yang sy rasa ada gam plaster.

  Namun, masih lagi ‘ada’ bekas itu. Saya dah tak larat dah ustaz. Adakah kelonggaran dalam hal ini. Bolehkan sy anggap benda itu berpindah atau bukan pun bekas plaster?.

  Kalau sy yakin itu bukan gam, saya rasa macam saya tipu diri saya sendiri. Kalau sy berpegang pula pada itu adalah gam, saya tidak yakin pula 100% kerana kalau sy yakin, mesti sy kata sah itu gam. Ini tidak sebab sy terdetik “eh betul ke gam ni?”

  Tolong lah sy ustaz. Sy takut ibadat2 sy sia sia saja. Sy merayu diberi petunjuk ustaz :'(

  1. Wa’alaikumussalam,

   Pertama, benda yang sahih menghalang air maka baru kita katakan ia menghalang air. Dalam kes di atas, ia bukan sahih, tapi diragui sahaja.

   Kedua, jika benar ia adalah gam yang menghalang air, masa kita mandi, kita dah gosok-gosok di kawasan tersebut, sudah tentu ia boleh berpindah-pindah, maka air tetap sampai dan rata.

   Jadi mengikut hukum fiqh, air tadi dah rata. Insya Allah. Kita dah lakukan yang terbaik, selebihnya kena ada sifat tawakkal. Wallahua’lam.

 112. Ustaz,

  Terima kasih banyak-banyak ustaz. Sy betul betul berdoa tadi diberikan pentunjuk dari Allah swt tentang permasalahan saya ini. Sekali ustaz reply dengan sangat pantas. Sy rasa Allah swt bantu beri pentunjuk.

  Jadi sy abaikan sahaja perkara ini dan berpegang pada keyakinin benda ini adalah samar-samar.

  Ustaz, kalau sy terima pandangan ustaz, tapi was was menyerang juga dan mengatakan sy menipu diri sy disebab saya saja memang tak nak mandi wajib dan saya lawan juga, tetapi sekali benar itu adalah gam yang menghalang air, adakah sy berdosa sebab sy abaikan was was sy ini?

  Adakah Allah swt mengampuni dosa saya mengabaikan kata kata dalam hati sy ini yang mengatakan itu gam?
  Sy sangat takut ibadat sy jadi sia sia.

  1. Perkara yang sama telah saya alami ketika mengalami was-was dahulu. Permulaannya memang kita akan rasa tidak selesa, disebabkan perasaan was-was itu masih sebati dalam jiwa. Lama kelamaan ia akan penat dan hilang, insya Allah.

   Satu perkara lagi, kita kena ada perasaan takut dan harap. Takutkan azab dan kemurkaan Allah, dan Harapkan belas ehsan Allah. Allah tidak menzalimi hamba Nya yang telah berusaha bersungguh-sungguh dalam mentaati Nya, dengan menghukum sesuatu di luar kemampuan kita. Masih ingat kisah burung yang berusaha memadamkan api yang membakar Nabi Ibrahim? Ia berbuat demikian kerana ia yakin bahawa Allah melihat kepada usaha hamba Nya dalam mengatasi sesuatu masalah/perkara.

   Jadi, setelah berusaha dengan ilmu yang ada, selebihnya kena ada rasa harap agar diterima amal kebajikan yang dilakukan. Sangka baiklah kepada Allah. Sesungguhnya Allah Maha Pengampun dan Luas Rahmat Nya. Wallahua’lam.

 113. Terima kasih banyak-banyak. Saya dah sangat putus asa tadi. Bila dapat dengar penjelasan ustaz, entah macam mana, lega hati saya.

  Tenang saya nak beribadat.

  Saya akan abaikan perasaan saya ini dan tidak akan mandi wajib dan teruskan solat macam biasa. Terima kasih banyak banyak ustaz!

 114. As-Salam Ustaz Hafiz,

  Saya ada masalah jerawat yang teruk di muka. Ia menjadi sangat bermasalah bila saya ingin mengambik wudhu kerana selepas mandi ia selalu berdarah dan kadang kadang ia mengalir. Kerana perkara ini saya sering lambat menunaikan solat dan sering tertinggal untuk solat berjemaah. Saya juga kadang2 hampir putus asa untuk solat berjemaah kerana bila saya mengambil wudhu, jerawat saya pecah dan bedarah.

  Ustaz, sah kah wudhu kita kalau air darah jerawat itu bercampur dengan air wudhu kita?

  Selalunya bila membasuh muka, darah jerawat itu akan bercampur dengan air wudhu dan berbau darah. Adakah sy dimaafkan disisi agama islam kalau saya teruskan saja dengan wudhu saya?

  1. Wa’alaikummussalam,

   Maaf lewat reply.

   Setahu saya jerawat darahnya sedikit. Jadi perkara tersebut dimaafkan (tidak mengapa).

   Yang berbau darah tu ketara sangat kah? Sebab pengalaman saya, jerawat tidak begitu. Cuma darahnya amat sedikit berbanding darah luka (terkena pisau contohnya) yang mengalir…

   WA

   1. Dia jerawat batu ustaz. Kadang2 ia pecah dengan nanah secara tidak sengaja ketika saya membasuh muka.

    Kadang2 ada juga yg mengalir. Tetapi tidak lah mencurah mcm pisau. Dia seakan mcm bertakung ditempat luka. Bila disapu muka ketika wudhu, ia bawa darah sekali. Jadi air wudhu dan darah dah bercampur ketika menyapu muka

    Air itu sah kah sy gosok2 ke muka?

 115. As-Salam,

  Saya nak minta pertolongan daripada ustaz. Dulu saya seri menghadapi gangguan atau was was ketika beribadat. Kalau pasang niat itu asik berulang-ulang. begitu juga dengan bacaan. Namun Alhamdulillah, berkat usaha saya belajar dan melawan, ia semakin dapat dikawal.

  Namun, walaupun was-was ibadat telah berkurangan, ia menyerang pula kepada benda lain. Sekarang ini sy berpenyakit was-was berkenaan dengan Najis. Ini mungkin sy kekurangan ilmu untuk melawan perasaan saya.

  Saya ada 2 persoalan seperti dibawah.

  1. Ibu saya menyapu sampah ketika awal pagi. Keadaan rumput selalunya akan lembab kerana embun atau pun hujan. Penyapu (penyapu lidi) yang dia gunakan itu kadang-kadang digunakan untuk buang najis kucing. Namun ia tidak dicuci mengikut syarak. Mungkin, kerana sy tidak memerhati dengan detail.

  Ketika menyapu dirumput yang lembab, ibu saya menyapu pula dilantai garage rumah saya dan terkena selipar saya. Ketika hendak keluar, saya memakai stokin dan sterusnya tanpa berfikir saya terus menyarung selipar saya. Bila terdetik pasal najis kucing itu, sy terus mengubah untuk memakai kasut. Dan sini lah was-was itu menyerang.

  Soalan saya, adakah selipar, stokin dan kasut yang saya sarung itu bernajis? Pada pagi itu, saya tak nampak ibu saya bersihkan najis kucing cuma sebelum-sebelum ini ada, dan saya tak rasa ibu saya menjirus balik penyapu dia. Adakah najis-najis ini melekat di selipar, stokin dan kasut saya walaupun saya tidak nampak pun najis itu? Tiada warna, rasa dan bau. Sah kah dibawa solat kalau sy tidak nampak najis itu walaupu kita rasa macam ada najis?

  2. Lengan baju saya, ada kotoran. Saya syak ia mcm najis, tidak pasti ia najis burung atau cicak. Saya cuma syak. Saya dah cuci guna sabun dan basuh guna air, tetapi masih ada bekas. Sy dah usahakan, lalu sy mengambil pendirian, ia bukan najis dan mungkin sekadar kotoran tetapi tidak bernajis. Dari segi hukum, bolehkah saya menukar pendirian? Mula-mula saya syak najis, bila dah lama sikit, saya tukar pendirian ia bukan najis.

  Untuk pengetahuan ustaz, saya memang tak tahu itu kotoran apa. Kemungkinan ia najis itu ada. Dan mungkin juga bukan. Cuma saya tidak sedap sebab awalnya sy syak ia najis, bila cuci ia tak hilang, sy tukar pendirian ia tak najis pula.

  Harap ustaz dapat membantu saya.

  As-salam,
  Hadi

  1. Wa’alaikummussalam

   1. Najis tu dikira jika Nampak kesannya, ada bau, atau warna dll. Jika tidak, maka tidak jelas perkara itu. Seperti mana jalan raya yang dilalui babi malam tadi, kita lalu pula dengan kereta, adakah tayar kereta dikira najis? Tidak, melainkan jelas Nampak.

   Satu lagi, sebagai orang Islam, kita perlu teliti dengan najis ni, pada pandangan saya, elok asingkan penyapu di laman dengan penyapu di lantai rumah. Bersihkan penyapu lidi tersebut jika digunakan untuk menyapu najis-najis.

   2. Syak dan ragu-ragu tidak kuat untuk mengatakan ia najis. Najis ni mestilah terbukti atau jelas. Jadi ia dikira sebagai kotoran, bukannya najis.

   Wallahua’lam. Harap membantu

 116. Terima kasih sebab memberi penjelasan.

  Soalan 1. Jadi selipar, stokin dan kasut saya masih dikira suci walaupun kita pernah ternampak penyapu lidi itu digunakan untuk membersihkan najis kucing? (Peristiwa dah lama). Ain nya memang tidak nampak dengan mata kasar. Adakah perbuatan menyapu rumput, daun-daun yang lembab (air embun atau air hujan) di atas tanah itu telah menyucikan penyapu lidi tadi?

  Soalan 2. Terima kasih dengan penjelasan. Cuma, pernyataan saya:-

  “Dari segi hukum, bolehkah saya menukar pendirian? Mula-mula saya syak najis, bila dah lama sikit, saya tukar pendirian ia bukan najis. cumaa saya tidak sedap sebab awalnya sy syak ia najis, bila cuci ia tak hilang, sy tukar pendirian ia tak najis pula.”

  Dari segi feqah Sah kah tindakan saya ini?

  1. 1. Owh, dah lama. Tak nampak & takda kesan tak bermasalah. http://halaqah.net/v10/index.php?topic=2396.0 – air embun adalah air mutlak – suci dan menyucikan.

   2. Boleh menukar pendirian… Sebabnya, najis atau tidak itu bukan berubah akibat niat kita. Najis tetap najis walau kita anggap ia suci. Cuma, najis perlu dibuktikan, dan jika tidak ada bukti yang mengatakan ia najis, maka ia dikira suci/tidak najis.

   Wallahua’lam

 117. Assalammualaikum Ustaz,

  Saya ada kemusyikilan tentang najis cicak.

  Adakah najis cicak itu najis? Banyak pendapat mengatakan najis cicak itu najis yang dimaafkan. Tetapi ada juga mengatakan ia najis. Tetapi lebih ramai mengatakan ia tidak najis, maksud saya ia najis yang dimaafkan.

  Ia menjadi persoalan kerana, ketika lepas berwudhu, saya tergesa-gesa ingat masuk berjemaah. Lantai di masjid tersebut ada najis cicak. Hanya seketul. Lantai dimasjid tersebut berjubin dan ia basah. Kedudukan tahi cicak itu disebelah jubin yang saya pijak. Maksudnya, tidak direct saya pijak. Cuma saya pijak di jubin yang tak bernajis tetapi ada air.

  Air itu pula bersambung dengan tempat jubin yang ada tahi cicak. Kerana saya kejarkan jemaah, saya teruskan masuk ke masjid. Dan ketika itu juga saya yakin, kaki saya itu tidak bernajis. Entah mengapa saya yakin najis tahi cicak itu tak mengalir ke jubin saya, walapun jubin yang saya pijak itu basah.

  Namun, selepas solat. Was was timbul dan mempersoalkan kembali status najis tadi. Oleh itu saya minta sangat pertolongan ustaz, adakah kaki sy ini bernajis dan solat saya tidak sah?

  Maklumat tambahan, kaki saya tidak ada pun kesan najis. Rasanya. Klu tak mesti dah melekit.

 118. Assalmualaikum..sy nk tnye jika kita tgh melafazkn atau buat sesuatu datangnya perasaan /lintasan .bolehkah itu mengubah niat kita..contohnya kita taip smthing utk disend kt orang lain..tibe2 kita da perasaan nk biar org yg sebelah kita

 119. Assalammualaikum Ustaz,

  Ada pencerahan berkenaan najis cicak di atas? Mungkin ia boleh dikongsi kepada mereka yang tidak tahu berkenaan Najis cicak.

  Satu lagi, kariah masjid saya juga hanya membuang nathi cicam tanpa mennirus balik tempat air nya. Adakah ia mengikut kaedah feqah yang betul?

 120. Salam Ustaz,

  Ketika saya menunggang motor, saya melalui kawasan perniagaan non muslim. Tiba-tiba ada tisu di jalan raya berterbangan dan terkena handle dan tangan saya. Ia agak lembab kerana kemungkinan semalamnya itu hujan atau air embun yang menyebabkan ia lembab.

  Entah mengapa saya terbayangkan ia bernajis. Saya terbayangkan pemilik tisu itu memggunakan tisu tersebut mengelap tangan selepas memakan daging khinzir. Lantas hati saya jadi tidak tenteram dan memikirkan hal ini.

  Adakah ini yang dipanggil was was? Wajibkah saya menyamak tangan saya ini?

  Adakah semua benda yang berada di jalan raya itu najis? Macam kes tisu saya. Adakah tisu saya itu najis? Apa bila ia telah dilangggar oleh tayar kereta.

  Harap dengan pengetahuan ustaz, dapat membantu saya yang tidak tenteram ini.

  1. Wkmslm..
   Ini dipanggil was2. Ia ta dikira najis.
   Semua benda adalah tidak najis, melainkan jelas ia bahawa tisu td memang ada najis atau kesan najis, seperti bau, warna… agak2 atau andaian2 sahaja tidak cukup untuk mengatakan ia najis.
   Tidak semua benda atas jalan adalah najis..

   Wallahua’lam

 121. Assalamualaikum , abg irhafiz .. saya ingin bertnyakan tntang mandi wjib .. saya mempunyai masalah tntang mndi wjib .. 1)Adakah sah mandi wajib saya jika saya berambut panjang dan tebal ketika saya mandi wajib ? 2)Apakah sah mandi wajib saya itu? 3)Adakah perlu saya memotong rambut dan mandi wajib semula ? 4)Adakah cukup sekadar saya meratakan air ke rambut ataupun mesti menyampaikan air ke rambut dan kulit kepala ? Saya hrap abg irhafiz dpt membantu saya .. Saya amat memerlukan pertolongan abg irhafiz untk kebenaran … Sekian terima kasih

  1. Wa’alaikummussalam. Rambut panjang dan tebal tak mnjadi masalah. Yang perlu, air kena rambut dan kulit kepala. Mudah sahaja, semasa menjirus air di kepala, gosokkan kepala/rambut sambil melalukan air.
   Tak perlu potong rambut, hal ini pun dialami oleh perempuan.
   Wallahua’lam.
   Hafiz

 122. Salam,
  Saya ingin bertanya, adakah ibadah masih sah jika ada perasaan ragu2 tentang sahnya ibadah tersebut?
  Saya sedang melawan perasaan penyakit was2. Apabila solat ada2 sahaja yg diwas2kan. Sy cuba untuk abaikan tetapi sekarang was2 pula samada sah atau tidak jika timbul was2.

  1. Wkmslkm,
   Perlu abaikan was-was tersebut.
   Ibadah masih sah. Dan ia bertambah elok dari hari ke hari apb was-was hilang beransur-ansur, insya Allah.
   Wallahua’lam

 123. Salam, saya ada pertanyaan lain..tapi sy kurang selesa bertanya di sini..bolehkah sy melanjutkan pertanyaan dgn cara lain? Mgkin email atau cara lain yg tuan selesa.. harap dpt bantu sy..tq

 124. Assalammualaikum Tuan,

  Saya pertanyaan mengenai najis. Saya solat menggunakan kerusi kerana tidak mampu solat sempurna kerana kecederaan yang saya alami.

  Saya telah menggunakan kerusi tersebut selama 2 minggu sampilah sekarang. Namun hari ini, saya terperasan dikerusi yg sy duduk itu ada seakan-akan najis cicak yg telah kering. Hanya tinggal macam bekas. Saya pun tidak dpt memastikan sama ada ia benar bekas najis cicak atau percikan kuah makanan (sy guna kerusi makan). Tapi was was saya kuat mengata ia bekas najis cicak kerana mmg dulu sy pernah nampak najis cicak di kerusi-kerusi meja makan saya. Namun itu hanya syak sahaja.

  Untuk hilangkan syak, sy ambil kapas muka dan basahkannya, lalu sya lap bekas yg sy syak tersebut. Ketika sy lap, air dari bekas lap itu menitik dikarpet tempat sy solat. Namun sy tidak membersihkannya kerana sy terfikir macam saya layan kan was was sy ini. Dan saya pun telah menukarkan keyakinan sy kepada ia tidak bernajis kerana ia mungkin percikan kuah makanan yg telah kering.

  Dalam kes sy ini, adakah perbuatan sy ini salah? Adakah karpet sy tadi mmg bernajis sebab was was najis itu kuat?

  1. Wa’alaikumussalam,

   Tuan tidak perlu layan perasaan itu kerana ia tidak berasas. Najis hanya dibuktikan apabila ia diyakini najis berdasarkan sifat-sifatnya yang jelas. Jadi karpet tidak dikira najis.

   Keputusan yang kita buat terhadap sesuatu itu perlu dengan ilmu yang telah diaturkan oleh para alim ulama. Selagi ia tidak dibuktikan bernajis, perasaan was-was tidak boleh dijadikan dalil yang ia bernajis.

   Wallahua’lam

 125. Seperkara lagi Tuan, saya tidak pasti mereka yang berpanykit was was najis ini mengalami seperti apa yang saya alami.

  Saya sendiri keliru mana satu was was, mana satu yang yakin. Maksud adakah was was ini tidak boleh dilayan langsung? Apa yang dikatakan was was najis?

  Sy bg contoh.

  Sy nampak kotoran. Sy nampak je tiba-tiba timbul 2 perasaan. Macam pasti tak pasti. Jadi, adakah ini was was? Perli jatuh hukum najis?

  Situasi 2. Sy nampak kotoron. Tanda-tanda nya mcm ada tanda najis. Tetapi masih lagi tidak boleh buat keputusan yakin najis. Dalam diri masih najis ke ni? Betul ke najis? Kotoran je kot. Dalam kes ini, adakah ini masih was was? Perlu jatuh hukum bernajis?

  Bila mana yg dimaksudkan bukan was was tetapi mmg benar benda itu najis?

  1. Was-was ni timbul tanpa dalil/bukti yang sahih. Contoh kita nampak kesan hitam di jalan raya, kita elak kerana kita menyangkan ia bangkai anjing. Ini was-was, sebabnya ia tidak berasas. Melainkan memang sebelum ini kita nampak anjing mati kering di situ…

   Wallahua’lam

 126. Tuan, sy ada pertanyaan lagi.

  Berkenaan percikan air najis. Katakan sy basuh kain yang saya gunakan untuk mengelap najis cicak disinki. Saya dah basuh dgn prnuh berhati-hati dah. Tetapi ada juga percikan.

  Adakah percikan itu bernajis? Percikan basuhan ini memang sukar dielakkan. Di sekitar sinki mesti ia akan terpecik juga.

  Sejauh manakah percikan air najis itu bernajis? Katakan air yg terpecik itu mengenai lengan sy tetapi sy terlupa utk basuh dan saya telah menyentuh objek lain adakah semua yg sy sentuh itu bernajis? (Situasi basah-basah). Dalam kes ini bau takda, warna takda, rasa pun takda.(mungkin sebab dah kering)

  Boleh kah dibawa solat? Sebab bukan kah ia telah jatuh dalam kategori najis yang tiddak nampak dengan mata kasar?

  1. Pertamanya, saya faham, kita dah basuh secara berhati-hati namun timbul perasaan ragu-ragu samada ada percikan atau tak pada baju kita.

   Yang tidak boleh terpercik pada baju itu adalah air mutanajis (air campur najis), dan sepengalaman saya, basuhan tahi cicak ini pun hanya memerlukan air yang sedikit, dan selebihnya tu terpercik pada baju bukanlah air mutanajis, melainkan ada sifat-sifat najis seperti bau, warna dll pada baju kita.

   Wallahua’lam

 127. Salam Ustaz,

  Ketika bangun dari tidur, saya mendapati seluar saya basah. Saya tidak bermimpi apa-apa. Tiba-tiba sahaja ia basah. Tak tahu sama ada ia air mani, wadi atau mazi. Lalu saya pun mandi wajib.

  Persoalan saya, selimut yang digunakan dan kerusi yang saya tidur (saya tidur dikerusi sekejap selepas solat subuh) perlukah dicuci?

  Saya tahu air mani itu suci, tetapi bukan kah air mani itu mengandungi air mazi juga? Jadi adakah ia bernajis?

  Dalam kes ini ia keluar ketika saya tidur tanpa mimpi ghairah.

 128. Salam ustaz..
  Saya nk tanya ustaz bagaimana nk hilangkan penyakit waswas bila saya selalu kira 1,2,3 berulang2 tiapkali basuh tangan di sink dan bila mandi basuh kepala saya kira 3 x basuh tangan kanan 3 x tgn kiri 3 x kaki kanan 3 x kaki kiri 3 x. Saya bosan dan letih ustaz. Ramai org menegur..Saya sedar membazir air dan lama sgt.
  Saya memang sentiasa nk hilangkn waswas ini tapi susah sebab saya rasa mcm tak yakin bersih kalau cuci sekejap.
  Harap ustaz bantu saya bagaimana nak hilangkan waswas ini. Terimakasih…

  1. Wa’alaikummussalam,

   First, saya yakin ramai yang terlibat dengan benda ini.

   Was-was seperti itu datang disebabkan kerisauan secara keterlaluan. Kita kene berpegang kepada Islam ini tidak membebankan dengan perkara-perkara luar batasan manusia. Cukuplah dengan membasuh tangan dan anggota wudhu tersebut secara biasa.
   Anggota wudhu pula tidak diwajibkan 3 kali, cukuplah sekali dengan basuhan yang rata, kena seluruh anggota wudhu’.

   Sebenarnya, untuk menghadapi penyakit was-was ini perlu datang daripada diri orang itu sendiri. Mind set.

   Sekarang, apakah guideline kita untuk mengatakan sah atau tidak wudhu itu? Tentu sekali hukum fiqh, bukannya perasaan hati kita. Ramai yang was-was ini mengikut hati hingga mengabaikan hukum fiqh tadi, sedangkan wudhu yang diambil sudah pun sah…

   Untuk langkah pertama, saya cadangkan lawan was-was dengan konsep TERAPI WAS-WAS. Terapi ini perlu dilakukan secara istiqamah/berterusan dan perlahan-lahan was-was tadi akan penat dan hilang daripada hati, insya Allah.
   Limitkan basuhan tersebut kepada basuhan sekali sahaja dengan rata. Jika ada gerak hati nak ulang lagi, abaikan… Mula-mula rasa bersalah, namun lama kelamaan ia hilang was-was tadi.

   Sentiasa limitkan basuhan tersebut secara berterusan. Insya Allah.

   Harap membantu, Wallahua’lam.

 129. Salam Ustaz,

  Saya ada 3 soalan nak tanya, maaf kalau soalan ini agak dewasa sedikit:

  1. Bangun dari tidur saya dapati seluar saya basah. Saya tidak mimpi basah. Tapi keluar macam air mani. Namun, air tersebut macam berketul-ketul. Macam gel. Saya terus sahaja mandi wajib. Selesai mandi, saya google berkenaan hal ini dan saya jumpa berkenaan air wadi. Saya tak pernah tahu air wadi. Namun sifatnya mcm air mani tapi kental. Dalam kes saya. Air yang keluar itu juga kental. Soalan saya, air wadi dan air mani boleh keluar sekali kah? Ada bau mcm air mani. Tapi ia berketul mcm gel.

  2. Lepas mandi wajib, ketika hendak berpakaian, saya dapati ada sisa air mani/wadi melekat dikaki. Ia berwarna putih berketul mcm gel. Saya hentak pakai kaki dan ia hilang dikarpet saya. Ia tindakan spontan. Saya cari untuk bersih, namun tak jumpa. Puas dah saya cari. Memang tak jumpa. Mulanya saya abaikan saja kerana saya angap ia suci sebab ia air mani. Namun lepas google. Saya jumpa hal air wadi ini. Dan ia bernajis. Saya dah jadi tak keruan. Was was menyerang. Saya takut karpet dan lantai saya bernajis kerana ia juga tempat saya solat. Boleh kah saya anggap ia memang air mani?

  3. Kalau ia mmg bernajis, macam mana saya nak cuci benda yang saya tak nampak?

  Harap ustaz dapat menjawab soalan saya ini. Terima kasih.

  1. Wa’alaikumussalam,

   Tuan,

   1. Bangun dari tidur saya dapati seluar saya basah. Saya tidak mimpi basah. Tapi keluar macam air mani. Namun, air tersebut macam berketul-ketul. Macam gel. Saya terus sahaja mandi wajib. Selesai mandi, saya google berkenaan hal ini dan saya jumpa berkenaan air wadi. Saya tak pernah tahu air wadi. Namun sifatnya mcm air mani tapi kental. Dalam kes saya. Air yang keluar itu juga kental. Soalan saya, air wadi dan air mani boleh keluar sekali kah? Ada bau mcm air mani. Tapi ia berketul mcm gel.

   > Air wadi ni keluar ketika badan keletihan. Manakala air mazi keluar ketika permulaan syahwat. Air mani pula keluar ketika kemuncak syahwat.

   Air wadi tidak akan keluar sekali dengan mazi, kerana condition untuk keluar air mazi itu berbeza daripada air wadi.

   Seperti tuan maklum, air mani tidak najis dan keluar secara memancut.

   Wallahua’lam

   2. Lepas mandi wajib, ketika hendak berpakaian, saya dapati ada sisa air mani/wadi melekat dikaki. Ia berwarna putih berketul mcm gel. Saya hentak pakai kaki dan ia hilang dikarpet saya. Ia tindakan spontan. Saya cari untuk bersih, namun tak jumpa. Puas dah saya cari. Memang tak jumpa. Mulanya saya abaikan saja kerana saya angap ia suci sebab ia air mani. Namun lepas google. Saya jumpa hal air wadi ini. Dan ia bernajis. Saya dah jadi tak keruan. Was was menyerang. Saya takut karpet dan lantai saya bernajis kerana ia juga tempat saya solat. Boleh kah saya anggap ia memang air mani?

   > Sekiranya air tersebut air wadi, maka tidak boleh dianggap air mani. Namun, tuan tidak tahu di mana tempat jatuh tersebut. Jadi, bagaimana? Adakah seluruh tempat tersebut dikatakan najis? Tidak, sebabnya perkara najis ini perlu jelas dilihat pada tempat itu, ia tidak dikatakan najis hanya sekadar agak-agak atau perasaan ragu-ragu.

   Jika ditanya pandagan peribadi saya yang dhaif ini, saya lebih suka untuk mengambil kain dan dibasahkan dengan air mutlak, dan saya sapukan/lap sekali lalu dengan kain basah tersebut pada tempat yang saya berdiri tadi. Cukup sekadar itu. Selebihnya memang diluar kemampuan, sekurang-kurangnya saya telah membersihkan tempat yang kemungkinan besar jatuh air tadi. Wallahua’lam.

 130. salam saudara..saya ada satu soalan..saya mengalami penyakit was-was yg amat teruk..setelah ay selesai mandi wajib..saya melihat cermin sepintas lalu seperti tiada apa-apa kesan taik mata atau kotoran yg tinggal..dan sy ykin mandi wajib sy telah selesai..tetapi dalam masa yg sama..mata saya terasa pedih dan berair kerana saya mencuci kelopak mata dam sekitar mata di bawah shower..air masuk ke dalam mata saya dan menyebabkan pedih..selepas 1 jam lebih atau 2 jam kemudian..saya rasakan yg kesakitan mata tdi hilang..dan sy dapati ada taik mata yg wujud di mata sy..sy was-was adakah taik mata tu wujud disebabkan mata sy yg pedih akibat mndi tdi..tp jika kita mandi menggunakan shower dgn air yg laju..mustahil taik mata masih menempel..saya was-was saudara..apa yg hrus sy buat..untuk pengetahuan saudara..sy mandi wajib kira-kira 3 jam kerana sy was-was..

  1. Wa’alaikumussalam,

   Pertama tuan kena ingat, kita menghukum pada zahir sahaja. Jadi, pada awalnya, saudara dah periksa dengan baik dan ia memang tiada. Maka, full stop… cukuplah.

   Walaupun selepas itu ada lagi, kita kene ingat. Bahawa kita dah periksa sebetulnya sebelum ini.

   Untuk makluman saudara, was-was ini merupakan suatu perperangan antara diri kita dengan godaan syaitan itu. Ia menyusahkan kita dengan hal ibadah, hingga sampai satu tahap kita merasakan malas nak beribadah akibat datang was-was tadi.

   Maka dengan itu, cara kita menghukum bukan ikut perasaan hati kita, tetapi berdasarkan syarak atau fiqh yang telah diajarkan.

   wallahua’lam, moga membantu

   1. salam saudara..bagaimana pula kalau selepas kita mandi..kita terdetik memeriksa siku..nmpak bintik dan saya menggarunya dan menyebabkan bintik tersebut tertanggal..adakah bintik tersebut mnghalang air dari sampai ke kulit?saya x pasti apakah bintik itu..sepertinya kulit yg jadi bntik kecil..tapi saya tetap was-was..sy selalu trpikir mngkin kulit..sebab saya ikot cara mandi wajib..cuma ratakan air sapu di siku..tapi kalau betul bintik tu bukan kuping kulit cmana?sy was-was..kerana bintik tu sangat kecil seperti parut luka yg kering..sy ni memg.masalah was-was.. sy takut..saya dah berulang kali mandi..tolong saya..terima kasih xmungkin

   2. saya mandi selama 3 jam..selepas mandi mesti sy akn fikir tempat yg xkne air lagi..wlaupon sy dah ykin bila selesai mandi tu..pastu sy belek siku..nmpak bintik..dan sy gosok dan garu sampai bintik tu tanggal..mcm mna ni saudara..tolong saya..maap kalausy slalu btnya..

 131. En Khairul Shariman,

  Bintik hitam tu biasanya kulit.

  Katakan Tuan memang tahu yang bintik2 tadi tu adalah getah, adakah tuan pasti yang getah tu memang berada di situ sebelum mandi lagi dan tidak berganjak? Tentu sekali tidak, masa tuan mandi kemungkinan ia berpindah2 ketika digosok. Jadi, tiada isu lagi air tidak rata (bermakna air sudah pun rata)..

  Wallahua’lam.

 132. salam..sebelum saya mandibwajib..saya potong kuku..kuku ibu jari saya keras..saya memtong kuku untukemastikan tiada kotoran di kuku semasa mndi..dan memudahkan saya untuk mandi wajib..selepas mandi wajib.saya dapati yang kuku ibu jari saya ada trtinggal sedikit di bahagian depan..tpi kku itu hye bhgian bwah shje..mksudnye..bhgian atas kuku tersebut..telah dibuang semasa saya memotong kuku..kuku ibu jari saya ni rapat ke kulit..mksudnya tiada kotoran langsung di bawahnya..dan ia berwarna putih seakan ianya kulit..cuma ia tertinggal sedikit di kuku bahagian bwah semasa saya memotongnya dan saya tidak perasan akan nya memandangkan ia berwarna putih jernih seakan2 kulit di kuku..ia nya berwarna putih..dan bbrapa jam selepas saya mndi wajib..saya perasan akan kuku tersebut..dan saya berusaha mencabutnya..dan kemudian saya membasuh bahagian tersebut..soalan saya..adakah mandi wajib saya tdi sah..kerana ada kuku yg tertinggal sedikit..bhgian bwah shja..dan kuku tersebut rapat ke kulit dan tiada kotoran di bwahnya..adakah dimaafkan ustaz..saya was-was..saya sudah mndi 4jam..dan sentiasa ada shja msalah..tlong sy ustaz..sy penat..saya berharap ustaz dpt.mmberi jawapan..adakah kuku itu dimaafkan..kerana ustaz pernah berkata..selesai shaja mamdi wajib..setiap yg jadi dimaafkan..saya was-was saudara..adakah dimaafkan..

  1. Assalamualaikum,

   Saya harap ini dapat membantu saudara, insya ALLAH… Dan saya doakan kebaikan untuk saudara dan kita semua (termasuk saya) agar kita ini berada di landasan yang betul.

   First konsep pemikiran – jika ada kotoran di kereta, ambil air dan bersihkan la ia, jangan kerana sedikit kotoran itu kita buang terus kereta. Jadi, sekiranya kekurangan kita pada was-was ini, jangan menjadi punca kita terus meninggalkan perkara-perkara ibadah, atau tuntutan, selami was-was dan pulihkan ia.

   Kemudian, berbalik kepada persoalan tadi, dalam bab perkara yang menghalang air itu, hanya pada sesuatu yang pasti sahaja saudara. Jadi dalam kes saudara tu, bukan la perkara yang menghalang air. Kesimpulannya – sah.

   Contohlah, saya ambil wudhu, siap wudhu saya nampak kesan cat pada jari saya, dan saya tak pasti bila cat itu kena, adakah ia sebelum wudhu atau selepas wudhu. Dalam kes ini, kita abaikan sahaja. Dikira sah wudhu tadi.

   Dalam proses menghilangkan was-was ini, ia perlu lawan seboleh-bolehnya. Kalau dah mandi selama 4 jam, itu memang was-was. Saudara kena ubah, mind set kene ubah…
   Dalam takut pada azab ALLAH, saudara kena harap kepada RAHMAT dan PENGAMPUNAN ALLAH.

   Moga dipermudahkan.

   Insya ALLAH, Wallahua’lam.

   1. assalam ya saudara..sy amat berharap saudara dpt menjawab soalam sy ini..sy tlah mndi wjib bbrapa hari yg lpas..ttpi..semalam..saya terlihat akn bintik hitam kecil di tepi jari saya..bintil hitam itu memg sudah lama..dan semasa saya mndi wajib tempoh hari..saya gosok2 dan garu bintik tersebut namun tidak hilang..saya berpendapat cuma taik lalat sahaja..selepas bberapa hari..saya terlihat binti itu smula..dan saya mengambil pemoong kuki dan mengetip bahagian kulit yg ada bintik tersebut..dan bintik tersebut telah tertanggal..saya tak pasti apa kah bintik tersebut..kerana semacamnya ia melekat di kulit..dan ia hnya tggal setelah saya mengetip bahagian kulit.bintik tersebut dgn pemotong kuku..soalan saya..apakah mandi wajib saya tempoh hari sah?kerama bintik tersebut.memg sudah lama ada..sy sngka ia.taik lalat..

 133. saudara..adakah bintik hitam di kulit di maafkan?bintik tersebut kecil..dan pada pagi esoknya..saya persan ada bintil tersebut di jari kak saya..saya cuba membuangnya..gosok..ia xhilang..dan saya ambik pemotong kuku dan cuba mmotong bhgian bintik tersebut..tapi ia xberkesan..sebaliknya..kulit saya yg berdarah..adakah dimaafkan jika bintil tersebut memg ada di situ dari awl mndi wajib..kerana saya hnya perasan akan binti tersebut pada pagi keesokannya..dan jika bintik tersebut tidak dapat dihilangkan..adakah dimaafkan..dan lagi satu saudara..pasal kuku itu..kalau kuku itu rapat ke bhgian kulit bagaimana?mksudnya tiada ruang di bwahnya..adakah dimaafkan?kerana saya dah cuba yang terbaik..tpi was-wastapi apabila saya selesai mandi dan memotongnya..ia berdarah..terima kasih atas mklum balas saudara..maap kerana saya bnyak bertanya..kerana saya memg was-was..saya harap sangat amal ibadat saya diterima..

 134. salam saudara..saya selalu was-was mandi wajib..dan setiap kali saya selesai mandi..saya akan perasan sesuatu di tubuh saya dan saya memcucinya semula..beberapa jam selpas itu..saya teejumpa bnda lain pula dan mencucinya lagi..soalan saya ya saudara..sahkah mndi wajib saya yang asal tdi..kerana selepas.beberapa jam saya jumpa bnde2 yg sy was-was dan saya buang dan cuci..kerana saya cuma ingin kenakan air..tu shja..adakah mndi wajib saya yg asl tdi sah?sy xmau mndi wajib saya itu terbatal..dgn prbuatan saya mncuci bhgian tubuh bdan smula selepas was-was bberapa jam selepas mandi itu berkali-kali..

  1. Dikira sah, jika kita jumpa cat ditangan kita contohnya selepas siap mandi wajib, pergi shaja ke sinki dan cuci cat itu, kemudian basuh… ia dah kira complete.

   Permasalahan sekarang, yang tuan buat tu kejam sangat, sepatutnya setelah bebapa jam mandi contohnya, tuan terjumpa sesuatu pada tangan, seperti apa-apa yang menghalang air, tuan tak perlu lagi basuh, kerana ia mungkin terkena selepas mandi. Masa mandi dah setel semua.

   Wallahua’lam

 135. salam saudara..harapnya saudara dapat memjawab soalam saya ini..kerana saya takut amalan sy tidak diterima Allah S.W.T..saya telah melakukan mndi wajib beberapa hari lepas..di jari tangan saya ada terdapat bintik hitam yg kecil..bintik hitam itu memg sudah lama ada di situ..ketika saya mndi wajib..saya gosok dan garu di bintik hitam tersebut..ttpi bintik itu tdak tggal..sy fkir mngkin ianya taik lalat atau memg kulit sy..kerana ia smcam melekat di kulit..ataupun ia memang.berada di dalam kulit..saya xpasti..tetapi setelah bbrapa hari selepas itu..saya terlihat akan bintik tersebut..dan saya mengambil pemotong kuku dan mengetip di bhgian kulit.bintik tersebut..dan bintik tersebut tggal setelah diketip dengan pemotong kuku..saya xpasti apakah bintik tersebut..kerana ianya kecil dan sudah lama ada di tepi jari saya itu..ia cuma tggal stelah sy mengetip/mencabut/memotong bhgian kulit tersebut dengan pengetip kuku..soalan saya adakah mndi hdas sy tempoh hari sah?dan adkah bintik tersebut dimaafkan?

 136. betul kah saudara?sebab saya memg ada pnykit was-was truk.mdi wjib pon mmg lma..sebab bintik tu dah ade lme di tgan saya..dah sbulan lbh..hnya hilang bila sy potong/ketip guna ketip kuku..tu yg sy jadi was-was..sah kn saudara mndi sy..kalau ia mmg bntik adakah dimaafkan?saya mmg was-was truk..

 137. salam saudara..maaf kalau terlalu byak bertnya..semasa saya sedang tidur..saya merasakan sesuatu yg keluar dari kemaluan saya..tapi pada masa itu saya tidak mimpi basah mahupun terangsang..melainkan terasa hendak kencing kerana saya memg selalu terasa hemdakkencing semasa sedang tidur..setelah itu..saya bangun dan memeriksa seluar saya..dan saya dapati xad basah pun..mhupun bau..dan saya memeriksa di hujung kmaluan saya..ada seperti setitik air..di hujung kemaluan saya..tapi tdak keluar..hanya di hujung sahaja..dan saya mencalit cairan tersebut..dan saya membaunya..ia tidak berbau seperti air mani..saya was-was jugak..sebab saya calit air tu dan saya hidu sepintas lalu..sepertinya tiada bau..air mani berbau agak kuat kn?dan air mani sifatnya kental dan tebal kan?..sebaliknya..apabila saya mencalit nya dengan tgan..ia seperti sedikit melekit dan terus kering..soalan saya..adakah itu air mazi,mani ataupun wadi?selepas sy tgok ciri di atas..saya rasaseperti air mazi..ttpi sy mmg ad pnykit was-was yg truk..sebab saya bru selesai mndi wajib bebrapa hari lepas..mndi wajib yg amat lama..kalo air mani..bolehkah ia keluar dlm keadaan setitik dan hnya berada di hujung kemaluan?saya tidak merasa letih mhupun nikmat semasa air tu kluar..

 138. sambungan dari atas:
  dan sifat air tu seperti licin dan selepas saya gosok2 bberapa kali..ia kering..tidak seperti air mani yg kental dan tebal..saya memg was-was teruk..bolehkah air mazi keluar tiba-tiba dari kemaluan kita?harap saudara memberikan jawapan..

 139. *pembetulan saudara:
  -semas saya hendak bgun apabila terasa hemdak terkencing.itu..bhgiam seluar saya terasa sedikit.basah seperti peluh..dan apabila saya menciumnya..tiada.berbau…malah tompokan air mni juga tiada..sebliknya ia hnya seperti lemab sedikit..xthu laa ianya cuma perasaan sy shja..kerana saya kdg2 apabila trbgun dari tidur..terasa juga sperti seluar saya sedikit.basah seperti peluh..dan apabila saya mmriksa dan mnciumnya..tiada bau air mani..dan saya kenal bau air mani..dan tiada tompokan air mani..cuma ia lmbab seperti kena peluh..maaf saudara saya terlalu detail bagi penerangan..kerana saya amat was-was..hti saya kata tu air mazi..sebab ia tidak berbau..tpi tu laa..sy was-was..harap saudara boleh bntu saya..dgn msalah sy ni

 140. Assalamuaalakum. Soalan saya begini. Suatu petang saya telah melihat 2 ekor anjing telah memasuki laman kawasan surau yang berpagar dengan cara menggorek sebelah bawah pagar. Saya telah memberitahu security yang ada disitu untuk menghalau binatang berkenaan. Kemusykilan saya adalah
  1. Adakah anjing tesebut telah naik ke beranda surau atau ke tempat berwuduk. Saya tidak nampak dia berada disitu. Saya telah meberitahu perkara berkenaan kepada pencuci surau dan beliau telah memriksa kawasan beranda dan sekitarnya.Tetapi tiada kesan tapak kaki atau ain. Tetapi makcik tersebut telah mengambil pendekatan membasuh semua kawasan yang disyaki dengan air biasa. Bolehkah kita bersangka baik, keadaan macam tu dah disucikan meskipun memang kalu betul pun bernajis

  2. Saya ingin bertanya, jikalau suatu tempat itu telah diyakini bernajis dan cuma dibasuh, adakah najis hukmi akan berjangkit dengan kita dalam keadaan basah.
  Sekian, terima kasih

  1. Wa’alaikumussalam,

   1. Adakah anjing tesebut telah naik ke beranda surau atau ke tempat berwuduk. Saya tidak nampak dia berada disitu. Saya telah meberitahu perkara berkenaan kepada pencuci surau dan beliau telah memriksa kawasan beranda dan sekitarnya.Tetapi tiada kesan tapak kaki atau ain. Tetapi makcik tersebut telah mengambil pendekatan membasuh semua kawasan yang disyaki dengan air biasa. Bolehkah kita bersangka baik, keadaan macam tu dah disucikan meskipun memang kalu betul pun bernajis

   Kawasan tersebut tak perlu dibasuh, kerana tidak diyakini anjing tadi lalu ditempat berkenaan. Kita tidak boleh menghukumkan ia najis dengan hanya andaian-andaian semata-mata.

   2. Saya ingin bertanya, jikalau suatu tempat itu telah diyakini bernajis dan cuma dibasuh, adakah najis hukmi akan berjangkit dengan kita dalam keadaan basah.

   Saya tak faham soalan, mungkin link ini dapat membantu: https://www.youtube.com/watch?v=AAFKTn_XsHE

 141. Salam Tuan,

  Saya juga ada masalah was-was berkaitan dengan anjing.

  Semalam ketika memandu, saya tidak sengaja telah melanggar bangkai angjing. Memang saya tidak boleh elakkan lansung kerana mulanya bangkai tersebut terlindung dari kereta yang berada di depan saya. Saya pasti saya terlanggar bangkai anjing itu kerana dapat rasa tayar belakang kena bangkai tersebut.

  Anjing itu mungkin telah dilanggar 1-3 jam sebelum saya lalu. Saya nampak bangkainya masih merah. Keadaan jalan raya juga basah sebelum sampai ke bangkai tersebut. Cuma di kawasan anjing dilanggar itu tidak basah.

  Saya berhenti untuk melihat sama ada ada sisa bangkai tersangkut ditayar. Tetapi tidak ada tanda-tanda ada bekas. Malah masa itu sudah malam. Jadi tak nampak. Rasanya memang tidak ada darah atau bekas melekat ditayar dan kereta.

  Hendak dijadikan cerita. Hari ni, saya pergi ke kedai tayar kebetulan untuk buat alignment. Masa buat aligment cina dikedai bagi tahu tayar depan saya sudah botak. Lalu dia minta cadangan untuk tukarkan semua tayar belakang ke depan sebab masih ada bunga. Saya bersetuju dan tukar. Dia memegang tayar tersebut dengan keadaan basah saya rasa sebab berpeluh dipanas terik.

  Selepas tukar tayar. Dia masuk ke dalam kereta dan memandu untuk test drive. Soalan saya:-

  1. Perlukan tayar saya itu di sertu? Lantai parking dirumah saya bagai mana pula?

  2. Cina tadi telah pegang tayar yang langgar bangkai anjing. Lalu dia masuk ke kereta saya serta memegang stereng . Adakah stereng saya itu bernajis? Saya dah pegang stering tersebut tanpa sertu tangan saya.

  3. Adakah berlaku proses pemindahan najis melalui perantara? Dari anjing ke tayar ke tangan cina ke stering dan seterusnya ke tangan saya?

  Melalui rujukan saya dengan beberapa ustaz, mereka kata tayar itu tidak perlu di sertu pun. Sebab ia tidak dibawa untuk solat. Malah hukum bernajis ini tidak berlaku melalui perantaraan seperi dari bangkai anjing ke tayar ke tangan atau ke lantai.

  Kalau direct kena ke tubuh kita. Baru kena sertu.

  Harap Tuan dapat menjawab soalan-soalan saya. Saya telah tunaikan solat fardu. Tetapi saya tidak sertu.

  1. Wa’alaikumussalam,

   Saya pun ada baca tentang perkara ini:

   Melalui rujukan saya dengan beberapa ustaz, mereka kata tayar itu tidak perlu di sertu pun. Sebab ia tidak dibawa untuk solat. Malah hukum bernajis ini tidak berlaku melalui perantaraan seperi dari bangkai anjing ke tayar ke tangan atau ke lantai.

   Berkenaan hal itu, semua benda tersebut hanya dikategorikan sebagai najis sekiranya ada sifat-sifat najis tadi pada tempat-tempat (lantai rumah, stereng dan lain-lain). Jika tiada kesan, abaikan sahaja.

   Ya, najis memang boleh berpindah. Tapi dalam kes saudara, ia tidak jelas… Sesuatu dikira najis hanya kesan jelas ada pada barang tersebut. Sama juga kes pada jalan raya, kita tidak tahu tempat mana babi lalu, atau anjing atau tahi haiwan yang mungkin melekat pada tayar orang lain berpindah di jalan tersebut. Maka kita tidak perlu selidik secara keterlaluan, cukuplah jika tiada ain (nampak di mata dll) maka dikira sebagai tidak najis.

   Wallahua’lam.

 142. Salam tuan. Saya nk ceritakan dulu insan biasa.dapat solat mcm biasa saja.cepat saja. Hinggalah satu hari perut berangin sy nk solat asar.lps tu sy solat sy rsa mcm ada keluar angin.sbb bunyi angin dlm perut.ustaz kta klu angin tu keluar terus kt dubur bru ulang wuduk.klu bunyi kt dlm saje xyah ulang.tp angin tu bunyi dkt dgn dubur jd sy pn dh jd kompius.dr situ sy mula jd was2 mula kerap ulang wuduk.

  Kemusykilan sy menyebabkan sy byk tnya kt ustaz2..imam2 muda.. dlm online..bca pendapat org.. tp bila banyak bca banyak la bnda lain yg terkait sekali yg sy jumpa.bru la sy thu rukun qauli kna berlafaz dgr kt telinga sdiri.sebelum ni sy kdg2 bca dlm hati je bcaan pn kdg2 mungkin x btul.bersedup je. Tp bila nk bca berlafaz tu mcm payah.ada sebutan yg x jelas.dh la sy nafas pendek.plg ssh nk bca tahiyyat akhir.sbb byk sabdu.nk abiskan 1 ayat tu x padan nafas sye.

  Lg sy bljr tntg kitaran dan kiraan haid yg betul..bab ni plg keliru sbb perempuan mcm2 mslh kitaran haid begini begitu.ustazah kta byk khilaf.amik yg yakin saje.

  Lain tu sy ada mslh keputihan..kdg2 istihadhah. Sng sy ikut yg ustaz azhar idrus ada ckp tu org yg daimul hadas yg xleh nk kekalkan wuduk kna tunggu msuk waktu then pegi istinjak,berdehem,lapik kemaluan,segera wuduk,klu ada keluar apa2 abaikan. satu wuduk 1 solat fardu.Sy tiap kali nk solat sy kna berusaha buang air bsr sbb nti nk solat mcm2 hal nk jd.at least sy usaha.kdg bertapa lama pn x buang air bsr jgk pn.bila nk wuduk slalu la rsa keluar something kt dubur..lama2 sy abaikan.sy kta sy dh usaha.pastu kerap jgk jd.sy wat derk je.alasan sy sy dh usaha. Cuma sy kna sediakan lapik seluar(pantyliner) byk..asyik beli tu je.

  Sy nk amik wuduk pn lama.niat x sampai la.kdg2 stgh jam.pastu lama2 sy nmpk ada ustaz kta niat tu klu on da way nk gi semayang ke wuduk ke tu dh kira niat.so lps tu sy dh x wuduk lama.

  Sy pn dh lupa apa lg mslh sy sbb byk saat. Berkait dr 1 mslh ia jd makin byk.belum abis setelkan mslh tu dtg mslh lain.kdg2 sy cuba nk elakkan dr dgr pendapat baru tkut kompius.

  Sekarang ni yg plg penting yg sy nk sgt hindari ialah solat lama.sbb bacaan sy tersekat2.nafas pendek kn.sye xtau la bila sy mula bca ada je yg nk tersekat nk kna ulang.ada je yg ssh nk sbut. Org lain msuk surau 5 mnit 10 mnit dh keluar.sy klu plg lama 20 mnit bertapa dlm tu.sy malu bila ada yg kta lama nye semayang.semayang taubat ke. Sy cuba nk bca cpt tp xbleh.kdg2 bca cpt tu ia menekan2 abdomen.pastu kuar air ke angin ke kt dpn ke atau blkg ke.itu pn sy dh biasa.kdg sy pikir nk bca cpt ni tp nti risiko ni.. lg 1 bila nk solat tu la byk sgt bnda yg berlegar2 kt kepala.sy cuba fokus pd bcaan.kdg terikut jgk pikir sama apa yg duk main kt otak.mslhnye bila sy terpikir bnda lain je ada la kuar ke ke kuar angin ke.sbb sy pikir tu sy rsa mcm tekanan pd diri sy utk pikir tu yg tekanan tu yg jd kuar air la angin la.

  Jd itu la..nk solat tp mcm nk perang.nk lari dr pikir bnda lain.kdg sy takut nk start solat.xtau bpe lma ni.bcaan nti payah.apa yg akan berlegar2 kt otak nti.sy bca pn terpejam2 mata nk bca tu.sbb nk elak dr pikir bnda lain 1 hal.apa sje yg sy tgk kt sekeliling tu la salalu nk berlegar2 kt kepala..klu air yg kuar disebabkan tekanan sy terpikir bnda lain sy akan ulang wuduk dan solat.klu ia terlintas sdiri kt kepala sya abaikan.

  Smua ni sy alami sejak tahun 2010 walaupun bkn la sekaligus tp berperingkat2 smpailah sekarang. Skrg sy 28 thun dan disebabkan keadaan sy jd sy xberani utk kawin mcm org lain walaupun sy dh patut kawin.kna cr tandas tiap kali nk solat.msuk tndas plk lama byk sgt proses nye nk tkr pelapik..itu pn mkn msa. Solat lama. Nk pegi travel pn sy takut.

  Jd mcmana ye tuan utk sy pendekkan masa solat tu?

  Maaf luahan pnjg sgt.

  Nur.

 143. Wa’alaikumussalam,

  1. Berkenaan lafaz ketika membaca Quran dalam solat, al Fatihah, memang perlu dilafaz, bukan baca dalam hati. Contoh, kalau kita baca Fatihah dalam bilik yang sunyi, kita pasti mendengar suara kita, walaupun kita baca perlahan. Jadi, cukuplah kadar itu untuk kita baca fatihah ketika di suasana yang bising pun. Harap Nur faham yang ini. Terutama dalam croud Masjid dll, kita dah lafaz dengan kuat semata-mata hendak dengar di telinga dan mengatasi noise yang berada di sekeliling.

  2. Berkenaan darah istihadhah, memang itu yang perlu dilakukan. Wudhu’ kena ambil apabila masuk waktu. Cuci kemaluan dan lapik dengan benda seperti yang dibuat. Cuma, tak perlu pergi tandas lama-lama, cukup sekadar pergi bersihkan. Was-was ni datang bila kita ingin lakukan melebihi minimum requirement sah solat/wudhu. Jadi, jangan layan.

  3. Pasal Wudhu’ dengan niat, dah selesai. Alhamdulillah.

  4. Mengenai bacaan, ada dua jenis bacaan. Satu quran dan satu lagi doa/zikir. Quran memang perlu betul tajwid. Hal ini perlu diperbetul dengan Ustaz/Ustazah atau sesiapa yang faqih dalam ilmu ini. Bagi bacaan zikir/doa seperti tasyahud, tak perlu bertajwid. Yang penting tak bertukar huruf. Kerana makna akan berubah jika bertukar huruf.

  Nak tahu samada Nur was-was atau tak, cuba lihat bacaan quran di luar solat, adakah sama sukarnya ketika solat? Jika hanya ketika solat sahaja, kesukaran itu datang, maka ia memang berpunca dari Was-was dan wajib dihindarkan (perlahan-lahan ia akan hilang).

  5. Solat macam nak perang? Perkara ni adalah tipu daya syaitan. Tak perlu ulang wudhu kalau air keluar, sebab ia memang penyakit. Nur ambik wudhu pun memang untuk kes 1 Wudhu 1 waktu solat. Benda ni dimaafkan.

  6. Jangan semua ini menghalang Nur daripada bernikah, kerana sunnah kita ni adalah bernikah. Semua orang mempunyai masalah. Mungkin kita bermasalah daripada segi psychology Was-was ni, ada orang lain mempunyai masalah yang lain. Jangan segan untuk jumpa orang yang layak memberi nasihat seperti doktor dan lain-lain.

  7. Nak pendekkan masa solat? Nak buang was-was adalah dengan cara belajar, tanyalah mereka yang layak dengan ilmunya secara bersemuka. Tiada istilah segan dalam ilmu fiqh ni. Jika istilah segan dalam ilmu fiqh ni, maka isteri nabi takkan ceritakan terntang haid, jima’ dan sebagainya. Banyak wanita-wanita zaman Nabi bertemu Saidatina Aisyah untuk bertanyakan hal-hal kewanitaan.

  Saya harap, urusan anda dipermudah. insya Allah.

  Wallahua’lam

 144. Assalamualakum. Saya nk tanya tentang najis.
  1) Semasa di majlis perkahwinan anak saudara saya, adik saya mengesyaki selipar yang dipakai telah terpijak tahi anjing. Dia kemudiannya mengesekkan ke rumput dan tanah disitu. Adakah kawasan yang dipijak itu jadi bernajis. Kemudian kami pulak memijak kawasan tersebut. Bagaimana dengan alas kaki saya, selipar tersebut saya gunakan semasa mandi di hotel dan bagaimana lantai bilik hotel yang kami pjak itu. Terima kasih

  1. Wkmslm, najis tu dikira jika ia diyakini Najis, jika tidak.. ia dikira tidak najis.
   Dlm kes ini hanya disyaki shj.. maka tidak dikira najis.

   Wallahua’lam

   1. Jika jelas dia pijak najis tersebut, namun tempat yang dipijak kemudiannya tiada ain najis kelihatan., Tempat itu tidak dihukumi najis, maka barangsiapa yang memijak lantai itu kemudiannya juga tidak juga dihukumi najis. Begitu ye

    1. Betul. Jika benda yg dipijak tu mmg confirm najis, maka tempat yg dipijak juga bernajis.. jadi jika orang lain yg pijak tepat pada tempat yg terkena najis tu, dikira najis.
     Jika diragui tempat mana, kena ata tak, (padang rumput kan luas) maka tak dikira..

     Wallahua’lam

   2. Maaf nk lebih details. Maksud tuan tempat yang dia pijak itu jadi najis jika tiada ain najis kelihatan (contoh lantai dewan) atau jika ada ain baru dikira najis. Selipar tersebut telahpun digesek kan ke tanah untuk bersihkan buat sementara

 145. As-salam Tuan Hafiz,

  Saya ada kemusyikilan dan was-was terhadap najis berat. Dalam kes saya ini adalah anjing.

  Apakah hukum kita memegang peralatan yang telah dipegang oleh orang yang memegang anjing?

  Saya ada kes di mana saya memegang peralatan yang telah dipegang oleh orang yang baru sahaja memegang anjing. Adakah saya kena sertu kalau tangan saya memegang peralatan tersebut?

  Yang kedua, katakan orang yang memegang anjing tadi mencuci tangan. Dan tangan dia lembab atau basah, memegang peralatan itu, dan kita pun memegang selepas dia, adakah tangan kita bernajis dan kena sertu?

  Harap dapat menjawab persoalan inu kerana sangat serabut saya memikirkannya.

  Terima kasih

  1. Wkmslm, tuan.

   Najis tidak berpindah dengan medium yg kering, ia berpindah jika kedua² basah atau salah satu basah.

   Jika diyakini tgn orang tu basah pegang anjing, dan kemudian pegang peralatan.. maka ia dikira najis, kerana najis dah berpindah.

   Nmun, adakah tuan pasti tgnnya basah ketika memegang anjing? Jika tak pasti, tak dikira najis.. sbb najis tu dikira dgn sesuatu yg diyakini..

   Jika tgn dia kering kemudian pegang anjing, maka najis tak berpindah..

   Wallahua’lam.. harap mengurai masalah tersebut insya Allah.

   1. Tuan,

    Tangan dia berhampiran dengan mulut anjing. Jadi saya rasa dan takut kalau air liur anjing terkena di tangan dia. Cuma saya takpasti. Rasanya was was dia kuat kata kalau lah terkena.

    Adakah ini boleh diabaikan dan tidak dianggap bernajis?

    1. Agak² hati kita tak dikira.. bab najis ni mmg confirm najis jika jelas kesannya dan mmg sahih nampak.
     Jika sebaliknya, tak dikira. Wallahua’lam

   2. Satu lagi tuan. Kalau dia pegang anjing memang tangan dia kering. Dan anjing itu pun kering.

    Tetapi selepas dia pegang. Dia basuh tangan. Lepas dia basuh tangan dia pegang peralatan dengan tangan dia yg basah tadi. Dan saya pun pegang peralatan yang sama.

    Adakah tangan sy bernajis?

    1. Tak bernajis, sbb najis tak berpindah. Tangan kering dan anjing kering.. stage pertama pun najis tak pindah ke tangannya, bagaimana najis tu nk pindah ke tools pula..

     Wallahua’lam

 146. Tuan. Last sekali.

  Kalau dia pegang anjing dalam keadaan yang basah. Lepas tu dia cuci tangan lepas dia pegang. Belum sempat kering tangan yang dibasuh, dia salam pula kita. Macam mana hukumnya?

 147. Assalamualaykum,ustaz..anak sy mengalami penyakit was2 yg kritikal dlm bab ber wudhu/shlt.anak sy ni dh lama sy perasan sakit ni…tpi akhir2 ni semangkin terok sgt smpi kn dh xle nk shlt..selalu nya x smpt nk ahlt fardu sbb dh habis waktu..bayangkan ustaz gi mesjid pun xle jemaah sbb slalu tertiggl shlt..mcm mana nk mengatasinya ustaz..sy berharap sgt2 anak sy pulih mcm dulu lg..kasihan sy tegk nya smpi penat sy tegk bila anak coba nk shlt..pernah tu hr gi mesjid waktuzohor smpi kul 11.30 mlm baru balek mesjid itupun xshlt isa lagi…tolong le anak sy ustaz…jazzakilah khyr katsiton.

  1. Wa’alaikumussalam,

   Was-was ini penyakit hati, dan apabila ia dah sebati, maka terapinya juga makin lama.

   Pandangan saya:

   0. Doa seorang ibu amat mustajab. Berdoalah kepada Allah, agar dia diberi jalan keluar daripada penyakit psychology tersebut.

   1. Terangkan kepada anak bahawa was-was itu adalah salah, ia membawa kepada dosa. Beri dia motivasi agar meninggalkan was-was, dan monitor dia agar ambil wudhu dan solat dengan betul.

   2. Dalami ilmu agama, dan explain kepada anak, bahawa apa yang Nabi bawa ini penuh dengan ketenangan. Was-was amat kontra dengan ketenangan, malah ia membawa kepada serabut.
   Terangkan kepadanya, niat solat itu bagaimana. Gunakan method yang mudah.

   3. Kenalkan dia dengan seorang yang dia respek dan orang tersebut perlulah menegur dengan baik, bukan dengan merendah-rendahkan orang berpenyakit was-was. Kadang-kadang nasihat orang yang dia respek lebih masuk dalam hati anak remaja.

   Saya sudah cerita pengalaman serta guide secara detail di post di atas, harap ia membantu.

   Wallahua’lam.

 148. As salam en.hafiz..

  Saya ada masalah,ketika mahu membuang air kecil,sy terlihat di seluar dalam sy terdapat seperti tompokan air.sy terfikir adakah ianya air kencing sy atau ianya cuma basah dari seluar.kerana seluar sy agak lembap ketika sy pakai..bila sy cuba katakan dlm hati itu adalah lembap dr seluar,tp bisikan tetap mengatakan ianya mgkn air kecing sy yg menitis sedikit semasa mahu membuka seluar td..tp sy cuba melawan juga dan sekarang bisikan mengatakan bhw jika benar ianya titisan air kencing dr kemaluan sy,jd tgn sy juga turut bernajis dan najis telah berpindah dr tgn yg memeriksa seluar dalam td ke seluar panjang dan tali pinggang.mcm mn nk bt en hafiz?berkecamuk hati jdnya…

  1. Wa’alaikumussalam,

   Untuk mengatakan sesuatu itu najis, seperti seluar saudara itu najis hanya dengan agak-agak sahaja, maka ia tidak dikira najis.

   Seluar saudara hanya boleh dikatakan najis hanya jika ia terbukti najis, cthnya berbau.

   Saya bagi contoh mudah, jika kita nampak tompokan hitam di jalan raya, mungkin ia bangkai yang dilanggar lori, mungkin ia tahi lembu kering… Andaian-andaian ini tidak diterima untuk mengataka ia bernajis, melainkan ada bukti kukuh yang ia memang benda najis.

   Wallahua’lam

 149. Salam,saya nak tanya,saya sudah selesai mandi wajib,lepas itu saya pergi menunaikan solat. Selepas menunaikan solat,sye check2 bahagian kaki seperti ada kesan cat di tapak kaki. Saya tidak pasti sama ada ia ada masa sebelum mandi atau selepas mandi wajib tadi.adakah perlu saya ulang mandi tersebut?atau biarkan saja kerana tidak tahu sama ada sebelum atau selepas mandi cat itu hadir ditapak kaki? saya pun sudah tunaikan solat.MOHON PENJELASAN.

  1. satu lagi,selepas mandi wajib juga saya tgk bwh kukunya seperti ade benda halus bewarna putih..adakah itu isi kuku?? sye perasan dan mencabutnya setelah selesai mandi dan siap memakai pkaian.sye tidak membasuhnya cuma saya cabut dan lihat benda warna putih itu dibawah kuku.adakah itu isi kuku atau sebaliknya.mandi saya pun lama dlm 3 jam?.. mohon penjelasan soalan diatas dan yang ini juga ye..sbb perkara ini sedang menyebabkn sye jd was2… TERIMA KASIH

 150. Assalamualaikum ustaz. Pagi ni alhamdulillah solat subuh. Tapi,tiba2 timbul rasa waswas ketika solat sama ada saya dh berwuduk atau belum. Tetapi sy tetap meneruskan solat sbb kebiasaannya sy akan mengambil wudhu terlebih dahulu di rumah selepas mandi. Adakah sy perlu menggantikan solat subuh tersebut bagi menghilangkan rasa waswas tersebut atau yakin dan tawakal akan solat tersebut? Mohon panduan ustaz. Wassalam.

  1. Wa’alaikumussalam,

   Disebabkan kebiasaan saudara mengambil wudhu setiap kali lepas mandi, dan ia menjadi rutin, maka solat adalah sah… berdasarkan kaedah fiqh: اليقين لا يزول بالشك

   Wallahua’lam, moga membantu

 151. saya nak tanya 2 soalan,
  1) saya sudah selesai mandi wajib,lepas itu saya pergi menunaikan solat. Selepas menunaikan solat,sye check2 bahagian kaki seperti ada kesan cat di tapak kaki. Saya tidak pasti sama ada ia ada masa sebelum mandi atau selepas mandi wajib tadi.adakah perlu saya ulang mandi tersebut?atau biarkan saja kerana tidak tahu sama ada sebelum atau selepas mandi cat itu hadir ditapak kaki? saya pun sudah tunaikan solat.MOHON PENJELASAN.
  2) satu lagi,selepas mandi wajib juga saya tgk bwh kukunya seperti ade benda halus bewarna putih..adakah itu isi kuku?? sye perasan dan mencabutnya setelah selesai mandi dan siap memakai pkaian.sye tidak membasuhnya cuma saya cabut dan lihat benda warna putih itu dibawah kuku.adakah itu isi kuku atau sebaliknya.mandi saya pun lama dlm 3 jam… mohon penjelasan soalan diatas dan yang ini juga ye..sbb perkara ini sedang menyebabkn sye jd was2… TERIMA KASIH HARAP TUAN DAPAT MEMBERI RESPON SEGERA

 152. salam tn hafiz. saya diserang penyakit was was yang kronik hingga saya rasa amat terbeban. Kehidupan saya jadi tak tenang. saya seorang perempuan sudah tentu terpaksa mandi wajib terutama selesai haid. Bila memikirkan terpaksa mandi wajib ia seakan igauan buat saya hingga saya rasa tak lalu makan dan tak boleh tidur. Sb saya ambik masa yang lama semasa mandi wajib disebabkan waswas saya. Satu lagi kebiasaan haid saya agak lama saya rasa macam amat rugi sb tak dapat berterawih dan berpuasa padahal saya tahu itu adalah ketetapan yang Allah telah bagi pada perempuan. Saya perasan makin lama saya semakin teruk. Tolonglah saya. Saya rasa sangat tertekan sekarang. Maaflah saya tak tahu nk mengadu pada siapa

  1. Wa’alaikumussalam,

   Saya faham, kerana was-was ni memang berkaitan dengan mental.

   Berkenaan perasaan was-was, ketika mandi wajib, kadang-kadang ada yang mengalami masalah akibat kena niat. Hinggakan mandi wajib tadi memakan masa yang banyak.

   Nasihat saya, pertama, pastikan kulit diperiksa sekadarnya (tidak keterlaluan) agar tiada perkara-perkara yang jelas menghalang air, seperti cat minyak dan lain-lain. Kemudian, cucikan kemaluan dahulu daripada najis dan tempat-tempat yang berkenaan. Jangan keterlaluan, kerana ajaran Islam tulen bukan secara keterlaluan. Setelah itu, mulakan mandi wajib. Ratakan sekadarnya.

   Yang menjadi was-was ini, berdasarkan pengalaman, kerana kita ingin kesempurnaan luar biasa, hingga tiada langsung rasa mengharap rahmat Allah atas usaha kita. Kita ini perlu takut pada azab/kemurkaan Allah dan dalam masa yang sama perlu kita harapkan rahmat Allah agar segala kurang itu, tetap diterima.

   Jadi, nasihat seterusnya, saya merayu, agar Puan limitkan masa mandi kepada hanya 10 minit sahaja, Ratakan air di seluruh tubuh, dan jangan difikir-fikirkan lagi. Puan, Allah tidak pernah zalim. Sedangkan musafir kita yang berkereta ini pun masih diberi ruang qasar dan jamak, ini kan pula usaha kita bersungguh-sungguh dalam mentaati Nya tidak mendapat perhatian Allah.

   Saya merayu agar Puan dapat limitkan masa mandi tersebut. Pada permulaan akan ada rasa tidak selesa, kerana bimbang ia tak sah, namun berdasarkan pengalaman, ia akan beransur hilang. Memulihkan was-was ini bersifat terapi, ia perlu berterusan, dan lama-kelamaan ia akan hilang jua, insya Allah.

   Wallahua’lam

 153. salam.1 soalan saya nak tanya.rumah saya ni selalu ada tikus berkeliaran.. maklum la kawasan KL.kawasan yg saya sewa ni rumah kedai bertingkat.sewa bilik.jadi tikus byk dari bawah ats bumbung.ada tersilap bkk pintu x tutup tikus masuk bilik masuk dlm bekas pakaian atau mana sahaja yg dia boleh masuk.. tgk ada je tahi dia tu..sy kena perangkap guna gam tikus.jadi bila wuduk pastu msuk bilik nk gi solat ada je terpijak tahi tikus walaupun kecik/besar. dh sapu pun ada je kompem kt tapak kaki.jadi kna basuh. lalu lg tgk lg ada lagi kt tapak kaki..basuh lg. soalan sy sebenarnya anak saudara saya bawak keluar kotak mainan dari bilik tu.pastu dia amik anak patung yg dibuat dari kain tu dia pegi basuh.dia celup dlm tong air yg orang buat mandi / ambik wuduk.. dah baru ni dia celup kaki sebab dia pijak gam tikus tu.sy dh warning dia apa2 jgn main celup je dlm tong tu.lps tu sy pegi ambik wuduk. sy kemas mainan dia sy terpikir tikus masuk tak dlm kotak mainan tu.sy tgk la kotak tu..ada tahi tikus kt dlm tu. pastu sy teringat la tadi tu ank saudara sy celup hello kitty tu dlm tong air tu.sy lupa nak buang air tu.jadi sy musykil la ada air kencing tikus tak pada mainan2 dalam tu dah tahi ada.solat sy td sah ke tidak..telekung sy tu kira bernajis tak sbb sy amik wuduk dgn air tong tu..basah.

  1. Wa’alaikumussalam,

   Pertama nasihat saya, mungkin boleh sediakan satu selipar khas untuk berwudhu ke tempat solat. Paling tidak, kita ada usaha. Allah sangat melihat usaha itu.

   Kedua, Seseuatu dikira bernajis hanya ada kesan atau yakin berpindahnya najis tersebut. Jika tidak, maka boleh diabaikan dan solat dikira sah.

   Wallahua’lam

 154. Salam en hafiz…sy ada 2 soalan..harap dapat membantu ya..

  1.selepas beristinjak dan beristibra (berdehem),sy lihat masih ada setitis dua air kencing di hujung kemaluan sy..kdg2 bila sy istibra dgn mengurut pun ia tetap ada..tp dlm 2,3 kali je..sy anggap ianya dtg dr saluran yg blm hbs kluar..jd sy nk tnya,jika tiap kali selepas beristinjak dan beristibra,adakah sy perlu memeriksa kemaluan sy atau biarkan shj tnpa peduli kerana tkt akan dtgnya was was..?ustaz ada kata lps istinjak renjiskan air pd kemaluan dan jgn difikirkan selepas itu..boleh ke ianya digunakan dlm msalah sy ini?

  2. Apa pandangan en hafiz tentang masalah najis cicak..sbb sy lihat ulamak berbeza pendapat..ada kata najis,dan ada kata tidak..spt sy,yg tmpt kerja sy boleh dikatakan hari2 ada najis cicak,boleh atau tidak sy gunakan pndapat yg mengatakan tidak najis,sbb jika dibersihkan hari ini,esok ada lg najis cicak ini hingga sy was was2 nk lalu di kawasan bekas najis cicak tersebut krn khuatir najisnya akan berpindah dan merebak ke tmpt lain…harp dpt membntu ya en.hafiz…

  1. Soalan 2:

   Sejujurnya, saya bukan lah seorang yang layak untuk menghuraikan permasalahan fiqh ini, namun berpegangkan nasihat Nabi, sampaikan apa yang kita tahu, maka saya cuba membantu sekadarnya.

   Saya petik daripada satu web yang boleh dipercayai (http://www.al-ahkam.net/home/content/sj-03-0095-masalah-umum-balwa-najis-binatang-di-masjid):

   —-
   Bismillah
   Wassolatu wassalam ‘ala Rasulillah SAW,

   Imam Sayuti menyebut ketika menjelaskan kaedah kesulitan, ‘umum al-balwa dan sebab-sebab rukhsah; bahawa dibenarkan solat dengan najis yang dimaafkan seperti tahi burung jika bertaburan di masjid disebabkan kesukaran untuk menghindarinya.

   Dengan itu, tahi burung atau tahi cicak termasuk dalam kelonggaran ‘umum al-balwa, jika ia didapati merata-rata di dalam masjid. Dan dibenarkan solat orang yang terkena najis yang dimaafkan ini.

   Jadi tidak perlulah mencari saf lain atau membatalkan solat apabila didapati calitan putih yang tidak pasti samada tahi cicak atau burung yang selalu jatuh ke atas karpet masjid ataupun ia hanya cat putih sahaja. Ia termasuk dalam kes ‘umum al-balwa dan solat tersebut adalah sah.

   Wallahu a3lam

   Rujukan:
   – al-Majmuk li an-Nawawi
   – al-Asybah wa an-Nazair li as-Sayuti

   —-

   Jadi apa yang dapat dirumuskan di sini, ia adalah dimaafkan. Wallahua’lam.

   Berkenaan Muntah Susu Bayi boleh rujuk di sini: http://bin-sahak.blogspot.my/2010/01/toharah-wanita.html?m=1

  2. Soalan 1

   Tuan boleh rujuk di sini: http://halaqah.net/v10/index.php?topic=9377.0

   Ini pada pandangan peribadi saya, jika orang yang mengalami masalah kencing tidak lawas ni lain. Ia terkeluar ketika sujud atau rukuk (kebiasaannya).

   Namun, dalam masalah tuan ini, ia tidak berkenaan dengan kencing tidak lawas. Soalan sebegini juga saya pernah tanya pada Ustaz, katanya cukuplah ikhtiar kita dengan Istibra (samada dehem atau urutan), setelah itu selesai. Maknanya, tidak perlu membasuhnya kembali. Sebab tuntutan istibra tersebut sudah kita buat.

   “Ustaz ada kata lps istinjak renjiskan air pd kemaluan dan jgn difikirkan selepas itu..boleh ke ianya digunakan dlm msalah sy ini?”
   Saya juga ada mendengar pandangan Ustaz sebegini, namun ia mesti dilakukan selepat istibra. Ini adalah bagi mengelakkan was-was. Pada saya, tidak perlu, dan solat seperti biasa.

   Lakukan Istibra tersebut, kerana jika kita hanya memakai logik (keterlaluan) bimbang datang was-was. Jika difikirkan, mengapa istinja menggunakan tisu dibenarkan? Biarpun dalam masa yang sama, air masih ada? Jika difikirkan secara logik, air kencing tersebut hanya berpindah ke tisu itu dan masih meninggalkan sisa-sisa kecil di kemaluan, berbanding air?

   Jadi kita lakukan seadanya, selari dengan tuntutan syarak.

   Wallahua’lam

   1. Terima kasih byk en hafiz…jawapan en hafiz sgt2 membantu sy ketika ini…sbb kdg2 smpai was was jdnya sy dlm ibadat…diharap en hafiz trus dpt membantu insan2 yg bermasalah spt sy ni..semoga Allah membalas kebaikkan yg en hafiz lakukan ini..aminn…terima kasih ya..

 155. As salam en hafiz…boleh jelaskan status air liur basi?adakah ianya najis atau tidak?ada yg mengatakan najis dan ada pula kata tidak..yg mengatakan najis memberitahu bhw air liur basi ni keadaannya pekat dan berbau,tp ada sesetengah org air liurnya mmg berbau dan pekat..adakah pendapat yg kuat mengatakan ianya tidak najis?kerana kdg2 sy tidak psti air itu dtg dr mulut atau dr dlm perut dan ianya mmg ada bau..dan en hafiz,bagaimana dgn air mazi?btl ke ada dalil mengatakan ianya najis dan jika terkena pakaian,hnya renjiskan air setelapak tgn kerana ianya najis ringan…harap dpt membantu ya en hafiz..terima kasih..

  1. Wa’aalaikumussalam,

   Berkenaan dengan air liur basi, boleh rujuk di sini.. http://bin-sahak.blogspot.my/2011/07/hukum-air-liur-basi.html

   Saya petik sedikit:
   Al-Imam al-Nawawi RH selepas menukilkan perkataan al-Syeikh Abu Muhammad ini, beliau menyebut:

   وسألت انا عدولا من الاطباء فانكروا كونه من المعدة وانكروا على من أوجب غسله والمختار لا يجب غسله الا إذا عرف انه من المعدة ومتى شك فلا يجب غسله لكن يستحب احتياطا وحيث حكمنا بنجاسته وعمت بلوى انسان به وكثر في حقه فالظاهر أنه يعفى عنه في حقه ويلتحق بدم البراغيث وسلس البول والاستحاضة ونحوها مما عفى عنه للمشقة والله اعلم

   Maksudnya: “Saya sendiri telah bertanya dengan beberapa doktor perubatan yang adil, maka mereka menafikan adanya air liur basi keluar dari perut, dan mereka juga menolak sesiapa yang mewajibkan membasuhnya (air liur basi), dan pandangan yang terpilih ialah tidak wajib membasuh air liur basi yang keluar melainkan jika telah dipastikan ia keluar dari perut, apabila ragu, maka tidak wajib membasuhnya, akan tetapi ia hanya sunat sebagai langkah berhati-hati, sekiranya jika kita hukumkan ia sebagai najis, tetapi ia ia termasuk di dalam perkara Umum al-Balwa (yang tersebar, kerap berlaku dan sukar dihindarkan), maka yang zahir ia termasuk dalam perkara yang dimaafkan sepertimana darah serangga, Salis al-Baul, al-Istihadhah dan seumpamanya yang termasuk dalam perkara yang dimaafkan kerana akan menimbulkan kesukaran. Wallahu a’lam.”

   Berkenaan air mazi, sekadar renjisan dengan air mutlak menggunakan tangan, saya tidak berani menjawabnya kerana tiada ilmu tentang hal ini.

   Wallahua’lam

 156. Assalamualaikum…sy nak tnya,jika sy terlanggar bangkai anjing di tgh jalan,tak perlu sertu 7 kali dgn air jika tiada terlihat sisa2 atau kesan melekat pada tyr kan?dlm video ustaz azhar idrus juga ada diterangkan..tapi en hafiz,sy kurang fhm..adakah mksdnya tyr itu tidak perlu disertu sbb tak bw dlm solat shj tp masih dikira najis?atau mmg tiada hukum najis pd tyr itu sbb tiada sisa yg melekat wlwpn sy tahu sy telah melanggar bangkai tersebut? jadi,andai kata jika sy mahu pam tyr dan memegang tyr tersebut,bagaimana status tgn sy ya?sy keliru bab itu en hafiz..

  1. Wa’alaikumussalam,

   Maaf kerana lewat reply. Saya perlu merujuk kepada Ustaz yang lebih faqih dalam bab ini.
   Rumusannya, tayar tersebut tak perlu disamak. Kerana sudah hilang sifat najis tersebut (bau, warna, dll) dan debu telah pun membersihkan tayar tu.

   Debu jalan dikira suci, andai tangan yang menyentuh tangan tu tak berbau, maka tak perlu disamak.

   Wallahua’lam.
   Terima kasih kerana bertanya, saya pun dapat ilmu jugak.

 157. Assalamualaikum tuan..sya nk tanya,anak sya kencing di atas toto kekabu,dan disebelahnya sya letakkan tilam span biasa(mudah diangkat).tapi tuan,sya tak tahu bila anak sya kencing di atas toto tersebut dan sya baru perasan semalam.air kencing sudah kering,tapi bekas pada toto itu masih ada dan berbau..sya telah membasuh toto dan lantai dikawasan tersebut,tapi lps selesai,timbul pula was was dlm hati adakah tilam yg diletakkan di sebelah toto itu turut terkena najis?sbb mmg toto dan tilam itu sya letakkan rapat dan kesan kencing anak sya tu agak berhampiran dgn toto tersebut..macam mana tuan?adakah sya perlu basuh tilam itu juga?sya ada sedikit masalah was was dlm bab bersuci..sya risau klau sya basuh tilam itu,nti akan dtg was was tempat tilam itu diletakkan pula sya rs bernajis kerana tilam itu sya simpan dlm bilik lain..dan akan dtg was was brg2 yg terkena tilam itu pula bernajis juga…apa yg perlu sya bt ya tuan..harap dpt memberi pandangn…terima kasih tuan..

  1. Wa’alaikumussalam,

   Puan, jika kawasan yang berbau tersebut hanya pada toto, maka basuh toto sahaja. Kawasan lain kita tidak dapat pastikan, dan dalam bab najis ni, jika ia memang ada kesan (seperti bau, warna, basah ke.. dll) baru la ia dikira najis. Selain itu, sangkaan (yang tidak berasas tanpa ada kesan bau, warna dll tadi) adalah tertolak.

   Wallaua’lam

 158. Assalamualaikum…

  Saya mahu tanya,semalam suami saya lap meja televisyen yang ada tahi cicak dengan kain lembap,selepas itu dia lap bahagian lain pada meja dan kerusi serta peralatan elektrik yang lain..jadi saya mahu tanya,adakah najis telah merebak ke serata tempat yang telah dilap?jika mahu membersihkannya agak susah dan sukar kerana telah merata kain itu dilap dan saya risau jika tangan saya dalam keadaan basah,adakah bernajis tangan saya jika menyentuh brg2 yang telah dia lap dengan kain lembap lap tahi cicak itu?runsing saya bila memikirkannya…macam mana ya tuan hafiz?diharap boleh beri pandangan?

 159. As salam tuan hafiz ,apa hukum jika seseorang itu membuang air kecil secara berdiri dan ketika mahu bersuci iaitu ketika jirus air pada kemaluan,air suci telah bercampur dengan sisa air kencing di hujung kemaluan dan jatuh lalu terpercik terkena hujung seluar atau kasut?adakah ianya najis yang dimaafkan kerana sedikit dan sukat dielakkan?cth spt saya mahu ke toilet dan membuang air kecil tanpa menanggalkan seluar,bila bersuci,air basuhan itu ada terkena sedikit pd seluar dan kasut…apakah hukum pd seluar dan kasut saya itu jika saya mahu bersolat?agak sukar tuan hafiz jika setiap kali ke toilet saya perlu tkr selipar kerana saya banyak bt kerja berjalan luar..adakah kemaafan dlm syarak tentang masalah terpercik air basuhan najis ini?terima kasih..

  1. Wa’alaikumussalam.

   Pertama hukum kencing berdiri seperti tuan maklum, makruh, walau bagaimanapun, ketika darurah ia diharuskan. https://www.youtube.com/watch?v=8isCCg8oTYM -seperti dalam kuliah Ustaz Azhar Idrus ini.

   Berkenaan dengan sisa najis bercampur air basuhan (mutlak), maka hukum air yang bercampur najis itu adalah air najis. Apabila ia terkena seluar, maka seluar tersebut juga najis.

   Caranya mudah, jika kita kencing dalam mangkuk berdiri, pastikan tiada air terpercik pada seluar.

   Dalam bab bersuci ini, contoh kes tuan adalah kencing. Bersuci ini adalah samada dengan air atau bahan pejal seperti tisu. Maka, dibenarkan guna tisu sahaja (istinjak) walaupun ada air. Ini – pada pandangan saya – boleh mengelakkan air terpercik pada seluar ketika basuh. https://www.youtube.com/watch?v=NVNYU6YfADQ

   Ataupun, setelah disapu dengan tisu, boleh dibasahkan tisu yang lain dan dengan tisu lembab tadi disapukan pada kemaluan. Ini juga dikira bersuci.

   Harap ini dapat membantu merungkai masalah tuan. Insya Allah.

   Wallahua’lam

   1. Oh…begini ke en hafiz,sbg cth,sy ke tandas mahu membuang air dan ketika istinjak,sy cuma guna tisu shj wlwpn air ada..adakah penggunaan tisu dibolehkan hnya ketika darurah shj iaitu ketika air tiada atau boleh guna utk istinjak pd bila2 ms?sy ada terlihat video kuliah uai dan beliau ada menjelaskan jika air kencing terpercik pd seluar,tp tdk nmpk ianya dikira najis dimaafkan..tp tiada pula diterangkan air basuhan istinjak jika terpercik dimaafkan atau tidak…sbb sy kdg2 susah en hafiz..terutama ketika memakai kasut dan hendak membuang air..sy risau ketika beristinjak,air basuhan terkena pd seluar dan kasut..agk sukar utk sy bw persalinan selipar ketika tiap kali utk ke tandas..maaf en hafiz..pertanyaan sy agk panjang..sy sedang dlm belajar utk memperbaiki kelemahan diri dimana dahulu sy terlalu ambil keringanan hal2 begini..moga en hafiz dpt membantu…terima kasih..

 160. jwapan hafiz masih buat kami tertanya.bagaimana yg dimakdkan elemen penyucian (tanah dan air)
  blh bagi cnth kes utk elemen penyucian ini

 161. Assalamualaikum ustaz.. Sy sering skli was was dlm mandi wajid… Stiap lps mndi wajid… Mesti ad rasa tak kena… Kdng2 sy terlitas betul ke wuduk td sblm mandi.. Dah basuh kaki ke blm.. Dah bsh dahi ke blm… Tolong sy ustaz… Perlu kah ulang mandi lg? Atau pon biar kan aja?

  1. Wa’alaikumussalam,

   Sebenarnya, was-was ini adalah gangguan psychology. Sekiranya puan telah melakukan perkara-perkara wajib ketika mandi (meratakan air ke seluruh badan), maka setelah itu serahkan pada Allah yang Maha Penyayang. Tidak perlu fikirkan lagi perkara tersebut. Was-was ini akan hilang perlahan-lahan apabila kita amalkan seperti yang saya sebut tadi (berdasarkan pengalaman sendiri).

   Wallahua’lam

 162. Assalamualaikum ustaz saya ada masalah was was, saya yakin dah melakukan mandi wajib, tapi was was tu dtg Dan menyatakan bahawa adakah saya dah mandi wajib atau belum?, soalannya adakah saya perlu mandi wajib semula??

  1. Waalaikumussalam, ia memang was-was, saya pun biasa mengalaminya. Jangan ulangi mandi wajib tersebut. Lama-kelamaan, was-was itu akan hilang. WA

     1. Ustaz, saya yakin dah mandi wajib Dan saya ada tulis tarikh saya mandi wajib, Dan setiap kali nak solat saya terfikir adakah saya dah mandi wajib atau belum, lepas tu saya refer pada kalendar dantarikh bila saya mandi wajib Dan saya sangat yakin dah mandi wajib Dan saya terus kan solat, perlukah saya ulang mandi wajib tadi..

    1. Ustaz, saya ada baca kat Facebook dia kata:jika seseorang mengerjakan solat tetapi ragu ragu dah mandi wajib atau belum (maka seluruh solat yg dilakukan ya sebelum itu sah), Dan untuk solat solat berikutnya dia perlu mandi wajib dahulu. Apa pendapat ustaz tentang ayat nih Dan ayat nih mengelirukan saya yg selalu was was.. Refer kepada cerita saya tadi adakah saya perlu ulang mandi wajib atau tidak..tolong saya ustaz

     1. Ragu-ragu yang awak alami adalah berbeza daripada ragu-ragu yang dinyatakan dalam Facebook tersebut. Ragu-ragu yang awak alami ini adalah penyakit was-was, kerana tiada asas. Ini kerana, awak telah membuat nota yang awak telah pun mandi wajib.

     2. Ya. Tak perlu ulang. Pesan saya, cuba tinggalkan was-was dengan mengabaikan rasa tersebut. Ingatlah, usahalah kemudian tawakkal.

    2. Ustaz saya ada baca pada Facebook : jika seseorang yg mengerjakan solat tapi ragu ragu dia dah mandi wajib atau belum (maka, seluruh solat yg telah dilakukannya adalah sah) tetapi untuk solat – solat yg berikutnya dia harus mandi wajib dulu. Saya keliru dengn ayat nih ustaz.. Adakah saya perlu ulang mandi wajib saya?? Tapi saya yakin dah mandi wajib.. Saya hidap was was lama dah.. Bantu saya ustaz

 163. Assalamualaikum ustaz saya ada masalah was was, saya yakin dah melakukan mandi wajib, tapi setiap kali nak solat was was tu dtg Dan menyatakan bahawa adakah saya dah mandi wajib atau belum?, soalannya adakah saya perlu mandi wajib semula??

 164. Ustaz saya nak tanya, kalau masa tengah solat fardhu, saya was was dengn terfikir adakah saya dah mandi wajib atau belum. Saya yakin saya dah melakukan mandi wajib Dan menulis tarikh pada kalendar bahawa saya telah mandi wajib . Soalannya, adakah saya perlu ulang mandi wajib? atau tidak perlu melayan was was tersebut?
  SAYA selalu Ulang2 solat saya sehingga lah time solat tu saya langsung tak fikir pasal was was tersebut, selagi saya terfikir, saya pasti akan ulang solat tersebut berkali- kali. Tolong saya ustaz saya dah lama mengidap was was.

  1. Salah konsep tu. Tak perlu ulang balik solat. Memang dah tanda pun di kalendar. Mulai saat ini, jangan layan was-was tersebut.

   1. Ustaz, maksudnya kalau dalam solat tu saya terfikir was was tersebut, jadi saya perlu melayan Dan mengabaiknnya la kan ustaz??

 165. Ustaz, maaf saya banyak Tanya, tapi saya ada baca dalam Facebook yg menyatakan : jika seseorang yg mengerjakan solat tetapi ragu – ragu dah mandi wajib atau belum, maka seluruh solat yang telah dikerjakannya (selama itu adalah sah) Dan untuk solat-solat berikutnya ia harus mandi wajib dulu.Say keliru dengan ayat ini..Saya yakin saya sudah mandi wajib, dan saya telah menulis tarikh pada kalendar bahawa saya sudah mandi wajib. Apabila saya ragu, saya refer pada tarikh pada kalendar tersebut dan saya yakin saya dah mandi wajib. Ustaz, adakah saya perlu ulang mandi wajib?? Mohon pencerahan.

  1. Tolong reply ustaz, saya rasa tertekan sangat.. Bantu saya ustaz, berdasarkan pertanyaan saya dia atas.. Apa perlu saya lakukan Dan saya mohon pencerahan dari ustaz. Saya merayuu..

  2. Seperti yang saya katakan sebelum ini, tak perlu ragu-ragu lagi. Solat tersebut sah.

   Awak kena tahu, apa yang dimaksudkan oleh Facebook tersebut adalah, sekiranya seseorang itu solat tetapi ragu-ragu samada ia sudah mandi atau belum (mandi wajib), maka solat tersebut tidak diterima. Ragu-ragu disini adalah memang 50-50, langsung tiada bukti nak prove yang dia sudah pun mandi. Maka hal ini baru dia tergolong dalam ragu-ragu yang perlu mandi semula. Namun, sekiranya kita sudah note dalam telefon, kalendar, atau kawan kita sebagai saksi, maka ragu-ragu tadi tertolak dan hendaklah diabaikan. Maka awak sudah dikira sudah mandi.

   1. Jadi, saya tak perlu ulang semula mandi wajib? Dan sekiranya saya terfikir semasa solat tentang was was tersebut, tak perlu ulang balik solat ke ? Macam tu ke ustaz?

    1. Assalamualaikum ustaz, saya ada soalan lagi.
     Situasinya macam nih: saya dah yakin saya dah melaksanakan semua rukun mandi wajib, dua minggu kemudian, saya ragu-ragu adakah saya dah niat mandi wajib atau belum.. Adakah perlu saya ulang mandi wajib tersebut? Maaf banyak tanya. Tolong saya ustaz was-was ni datang bertubi-tubi Dan buat hidup saya tak tenteram sampai saya tak boleh kawal marah kerana stress memikirkan was was tersebut.

 166. Salam, saya nak tanya tentang mandi wajib jika luka dibawah kuku, dia dikira sebagai penghalang ke kerana jika luka mesti berdarah sedikit tapi saya telah memotong kuku saya sampai terlalu pendek jadi ia kerap lagi luka dari sembuh, saya was was tentang ini kerana saya tahu luka tidak menghalang mandi wajib tapi dalam konteks ini bagaimana? Mohon keterangan…

 167. Salam, saya nak tanya tentang mandi wajib jika luka dibawah kuku, dia dikira sebagai penghalang ke kerana jika luka mesti berdarah sedikit tapi saya telah memotong kuku saya sampai terlalu pendek jadi ia kerap lagi luka dari sembuh, saya was was tentang ini kerana saya tahu luka tidak menghalang mandi wajib tapi dalam konteks ini bagaimana? Mohon keterangan…

   1. Terima kasih, tambahan pula adakah darah dari luka menjadi penghalang? contohnya ade luka dan darah itu telah mengalir ke kawasan lain tapi kita tidak perasan jika ini berlaku sebelum atau selepas mandi, lepas diperiksa ade kesan darah , adakah itu membuat mandi tidak sah?

     1. Contohnya muka kita berjerawat, ada darah yang masih mengalir. Apabila kita mandi wajib, kita basuh muka kita sedangkan darah jerawat tersebut masih mengalir. Maka, sudah dikira kita membasuh muka tersebut, tidak dikira sabagai menghalang air sampai ke kulit. Mandi tersebut sah.

      Bagaimana jika darah tadi berpindah ke kawasan lain? Ia masih sah, kerana tidak menghalang air sampai ke kulit. Air sudah sampai ke kulit sebelum darah tersebut berpindah ke kulit tersebut, ia sudah dikira air sampai ke kulit. Mandi tetap sah.

   2. Tambahan pula tentang kuku tadi, luka itu, dia meninggalkan sedikit kesan pada langit kuku itu, adakah itu menjadi penghalang? Jika memotong kuku itu, akan jadi pendek, dan apabila digosok tidak hilang pula… tambahan situasi, maksud saya luka di kuku itu, ia berada di bahagian depan kuku dan bukan ditengah kuku…

    1. Tuan boleh merujuk kepada perbincangan di bawah:

     Selain itu, disunatkan bagi seseorang itu ketika mandi junub untuk menggosok keseluruhan badannya. Bahkan disisi Imam Malik, beliau mewajibkannya kerana meratakan air sahaja tidak mencukupi dan tidak sempurna (Rujuk Syarah al-Yaqut al-Nafis, hlm. 86). Walaubagaimanapun, kotoran yang sedikit seperti daki, tidak menghalang air daripada terkena kulit. Oleh itu, sah hukum mandi wajib walaupun tidak menghilangkan daki tersebut terlebih dahulu.

     Namun, bagi kotoran yang terdapat di dalam kuku pula, ulama’ berbeza pandangan seperti berikut:

     Pandangan pertama: Jika sekiranya kotoran di bawah kuku tersebut terjadi daripada suhu atau tindakbalas semulajadi badan, maka ia tidak menjejaskan sah mandi dan wuduk tersebut. Namun jika sekiranya kotoran itu daripada kotoran luar seperti tanah, tepung dan sebagainya, maka wajib untuk menghilangkannya terlebih dahulu supaya sampai air ke bawahnya

     Pandangan kedua: Imam al-Ghazali dalam kitab Ihya’ Ulumuddin dan para ulama’ yang sependapat dengan beliau, berpandangan bahawa tidak wajib untuk menghilangkan kotoran di bawah kuku tersebut (Rujuk Syarah al-Yaqut al-Nafis, hlm. 69).

     Kami lebih cenderung untuk memilih pandangan yang pertama untuk berjaga-jaga kerana dikhuatiri kotoran tersebut menghalang kulit dari terkena air dan sebagai langkah untuk keluar daripada khilaf. Oleh itu, kita hendaklah menghilangkan dahulu kotoran yang ada di bawah kuku sebelum mengambil wudu’ atau mandi wajib.

     Kesimpulan

     Berdasarkan perbincangan dan penerangan di atas, kami menyimpulkan bahawa daki tidak menghalang air daripada terkena kulit. Oleh itu, sah mandi wajib dan juga wuduk walaupun terdapat daki di anggota badan yang dibasuh. Walaubagaimanapun, lebih baik sekiranya ia digosok dan dihilangkan ketika mandi untuk memastikan badan kita benar-benar bersih.

     Manakala, berkaitan kotoran di bawah kuku pula, pada kebiasaannya adalah disebabkan dari benda kotor asing dan bukan dari tindakbalas semulajadi badan, maka wajib untuk menghilangkannya terlebih dahulu sebelum berwuduk dan mandi wajib.

     Wallahu a’lam.

     Sumber: https://muftiwp.gov.my/ms/artikel/al-kafi-li-al-fatawi/3215-al-kafi-sahkah-wuduk-atau-mandi-wajib-jika-terdapat-kotoran-dalam-kuku-dan-daki-pada-badan

     Pada pandangan saya, ia boleh diabaikan setelah kita berusaha membersihkannya. Apa yang saya faham, ia adalah terlalu sikit hingga sukar untuk dihilangkan. Wallahua’lam

     1. Saya cuba mengabaikannya ustaz tapi sebabkan saya masih boleh nampak kesan luka itu dari atas kuku, saya menjadi was was, saya asyik membelek bahagian bawah kuku untuk tengok adakah kesan luka itu berada di bahagian kulit ataupun di langit kuku sampai saya tidak pasti apa yang betul, saya risau jika ini menjadi penghalang ustaz, adakah patut saya abaikan ia begitu saja? Sebelum mandi saya telah memotong kuku supaya air sampai ke bahagian itu dan telah menggosoknya ketika mandi, sewaktu mengambil wudhu pun saya membeleknya, saya tidak tahu apa perlu saya buat lagi…

     2. Abaikan, Islam tidak sampai tahap mencederakan. Biarkan ia berlalu. Lama kelamaan ia akan elok.

     3. Jadi dalam kes saya ini, selagi ini ialah kesan luka, saya boleh anggap tiada masalah la ye ustaz?

 168. Salam ustaz, adakah boleh ada lebihan mani dalam alat lelaki jika keluar mani malam dan mandi wajib waktu siang? Contohnya, saya keluar mani malam dan pada waktu siang saya telah buang air kecil dan juga mandi wajib, setelah beberapa jam saya dapati ada cecair yang seperti air mazi, lendir dan bertali, tapi saya was was juga jika ia mani, boleh ustaz beri keterangan?

  1. Wa’alaikumussalam,
   Pertama, kita tahu bahawa air mani tidak najis. Cara ia keluar adalah dengan memancut setelah climax.

   Maka, jika seperti kes tuan, pada siang tersebut ia bukan lagi air mani, dan tidak perlu ulang mandi wajib. Air mani hanya keluar setelah climax dengan memancut (itu memang sifatnya). Selain itu, bukan air mani.

 169. Salam Ustaz, saya ada masalah was was, dalam masalah ini, saya was was niat, saya telah berniat ketika dibawah shower dan lepas itu mula kan mandi, tetapi lepas sahaja niat itu, saya mula lupa detail macam mana saya niat itu, ketika mandi saya boleh tidak menghiraukannya lagi, tapi kadang2 ia berlarut sepanjang hari, ia lebih teruk apabila ia datang pada masa saya nemang dah tak ingat detail mandian saya, dan disebabkan itu saya pun jadi tidak pasti akan niat saya pada mulanya itu, saya paham yang saya perlu meninggalkan saja fikiran itu tapi saya tak mampu , apa yang perlu saya buat ya? apakah mampu niat saya salah dan sebagainya?

  1. Wa’alaikumussalam, saya juga pernah mengalami was-was tersebut. Alhamdulillah, sahabat saya yang juga pernah was-was memberikan jalan keluar, syaratnya saya kena ikut apa yang dia ajarkan.

   Niat itu bukan bercakap dalam hati, bukan juga membaca dalam hati. Cukup yang kita tahu yang kita ingin mandi wajib (sememangnya kerana Allah). Maka, kes tuan tu kira sudah berniat. Tinggalkan aja was-was itu, biarpun pada awalnya rasa gelisah dan lain-lain. Lama-kelamaan ia akan pulih, insya Allah. Ini adalah nasihat ikhlas saya.

 170. Salam ustaz, saya was was , bekas luka yang dah kering berwarna merah gelap dan keras itu, adakah penghalang untuk mandi wajib? Saya perasan ada selepas mandi…

 171. Assalamualaikum ustaz, saya nak tanya.. Saya dah mandi wajib dan yakin sudah melaksanakan semua rukun mandi wajib. kemudian, beberapa minggu kemudian, was was tu hadir Dan menyatakan bahawa ada yg belum rata.. Sedangkan saya saya yakin sudah rata. Adakah saya perlu mengulang semula mandi wajib tersebut?? Tolong saya ustaz, saya dah lama mengidap was was.

 172. Salam ustaz, saya nak tanya, adakah perasaan was was ini boleh betul?, saya lepas mandi wajib, selepas saje saya terasa dah kumur ke belum, benda pertama saya pikir ialah dah dan beberapa ingatan yg menunjukkan dah jadi saya abaikan saje, selepas itu saya berwas was lagi dan mungkin terpikir ingatan saya itu adalah tidak benar, boleh ke saya terus abaikan sahaja? Macam mana nak tau apa yang benar atau tidak? Selalu saya menganggap benda pertama saya terfikir itulah kebenarannya tapi lama kelamaan saya akan terpikir betulkah itu, saya tahu saya perlu mengabaikan , tapi saya risau akan tidak sah ibadat saya ustaz…

  Saya juga mandi wajib mengikut urutan sunnah iaitu, bermula dengan niat, tangan , kemaluan dan berwuduk dan seterusnya, sewaktu berwuduk saya juga telah berkumur disitu tapi saya berasa ia tidak mencukupi, selalu saya akan berkumur lagi sewaktu membasuh kepala… , adakah kumur saya waktu bahagian wuduk itu mencukupi?

  Terima kasih atas segala soalan yang dijawab ustaz

 173. Ustaz apa pendapat ustaz tentang kotoran halus? Selepas mandi wajib disebabkan was was saya selalu membelek anggota, kadang kadang saya terjumpa kotoran halus yang boleh hilang dengan menggosoknya, saya was was sama ada ia dari sebelum atau selepas mandi, jika ia mudah dihilangkan bolehkah saya anggap ia selepas mandi kerana mesti kotoran itu hilang jika ia sebelum mandi kerana dibasuh…

 174. Salam ustaz, jika sewaktu mandi wajib ada kesan luka kering, tapi selepas sahaja mandi itu, ia hilang, mandi tetap sah kan ustaz?

 175. Salam ustaz, jika selepas seminggu, baru perasan ada sedikit daki di hujung penjuru kuku kaki, adakah memberi kesan kepada mandi wajib sebelumnya? , saya baru perasan sewaktu ingin memotong kuku baru baru ini

  Saya tidak memotong kuku sewaktu mandi itu kerana saya lihat tiada apa apa tapi saya tidak belek…

  Apa pendapat ustaz?

  1. tambahan pula, apakah kawasan kuku yang perlu dibersihkan? contohnya, saya pernah bersihkan ada kotoran yang saya tidak tahu apa mungkin daki, pada bahagian sebelah kiri jari kaki, bahagian diantara jari dan kuku itu, kotoran tersebut duduk dibawah bahagian akhir kuku tersebut, ia kotoran hitam yang panjang mengikuti kawasan antara kuku tersebut, saya tidak pernah perasannya, saya perasan pun kerana saya menarik bahagian kiri jari saya, kalau saya tidak menariknya nemang tidak akan perasan, selepas saya membersihkannya, saya ragu akan sah kah wudhu dan mandi wajib saya selama itu…

   apa pendapat ustaz?

  2. setelah berfikir ustaz, saya x pasti sama ada ia betul daki atau hanya warna kuku kerana saya tidak cuba untuk menghilangkan daki(?) yang ada pada kuku itu selepas memotongnya…

   tapi itu mungkin hanya fikiran saya… saya tidak pasti…

   Saya berasa sangat penat memikirkan hal ini , setiap kali mandi wajib mesti ada sesuatu yang tidak kene…

   Mohon keterangan …

   1. Kita tidak perlu terlalu detail sangat extreme hingga mendatangkan was-was yang tidak perlu. Jika ada perkara yang jelas menghalang air sampai ke kulit seperti cat minyak, ia baru dikira tidak sah.

    1. Jadi saya perlu berfikir macam mana ye? saya berasa lemah kerana apabila saya mandi wajib ada sahaja yang tidak kene, kebelakangan ini juga was was saya turut terkesan kepada wudhu dan penjagaan diri, contohnya saya berwudhu sebelum pergi solat jumaat tapi saya was was jika ada najis di selipar saya atau apabila buang air saya was was ada najis dia kaki disebabkan percikkan…